vineri, 10 ianuarie 2014

Va prezint o serie de plante de gradina care infloresc vara :
GLADIOLELE
Gladiola (Gladiolus) este o planta perena, ce depaseste 1-1,5 m inaltime in functie de soi. Florile gladiolei prezinta o varietate foarte larga de culori. In pamant prezinta un bulb (tuberobulb, tubercul sau ceapa)
Gladiolus
Perioada de inflorire
Inflorirea gladiolelor difera de la soi la soi si de momentul plantarii, gladiolele pot face flori pe toata durata verii pana toamna.
Conditiile de mediu
Gladiolele sunt plante care cer lumină multă, de aceea cresc bine în locuri însorite, nefiind plante rezistente la frig. Prefera solurile permeabile, nisipoase şi nu pot reveni pe aceeaşi suprafaţă timp de 4-5 ani.

Plantarea gladiolelor
Plantarea se face primavara, din martie pana in iunie si realizata in etape dand posibilitatea de a avea in gradina o inflorire pe tot timpul verii si toamnei. Inainte de a fi plantati, tuberculii de curata de frunzele protectoare si se planteaza la o adacime de 10 cm, distanta de 10-15 cm intre plante si 15-20 cm intre randuri.

Lucrari de intretinere Gladiole
  • distrugerea crustei solului – se realizeaza dupa ploi, pentru a permite plantei sa rasara;
  • distrugera buruienilor- ori de cate ori este necesar;
  • udatul plantelor – ori de cate ori este necesar;
  • mulcirea solului – are rolul de a mentine miditatea si temperature solului constanta si de a inlatura buruienile, se realizeaza prin acoperirea solului cu frunze, paie uscate, scoarta de copac;
  • legarea cu tarusi de lemn a plantelor – in zonele expuse la vant puternic;
  • fertilizarea – fie cu ocazia udarii prin dizolvarea in apa de fertilizanti minerali, fie prin presararea de fertilizanti in forma solida.

Pastrarea tuberculilor

Tuberculii se scot din pamant cand plantele incep sa se usuce, se depoziteaza in locuri aerisite la temperatura de interior cateva zile pentru a se zvanta, dupa care se pastreaza pana in primavara urmatoare la temperaturi mai scazute de 10 grade C si umiditate ridicata, dar feriti de lumina.
.

Florile de vara din gradina


creasta cocosului
E adevarat ca in timpul verii conditiile pentru florile de gradina sunt mai grele, calduri mari, perioade de seceta, ploi terentiale etc, dar tot atat de adevarat este ca serile de vara sunt mult mai placute, petrecute in gradina pe un balansoar sau pe terasa casei inconjurata de culori si miresme placute.
Pentru o gradina frumos inflorita pe timp de vara e nevoie sa urmarim cateva reguli:
- In primul rand plantarea florilor se va incepe din lunile aprilie, mai, cand vremea e deja calda si nu mai exista pericol de inghet.
- In al doilea rand trebuie sa tinem cont de solul pe care il avem in gradina noastra, in functie de care vom alege florile de plantat.
- In al treilea rand vom tine cont si de cerintele florilor pentru locuri mai insorite sau mai umbrite.
- In al patrulea rand vom tine cont si de perioadele de inflorire, daca vrem sa avem flori pe toata durata verii pana in toamna.
- Si nu in ultimul rand vom tine cont de cat timp liber avem, deoarece unele flori au nevoie de ingrijire speciala, iar altele sunt mai putin pretentioase.
Printre florile de vara de gradina care se vor dezvolta si vor inflori in conditii de sol si umiditate mai vitrege, rezistente la soare si la lipsa de apa sunt: florile de piatra (portulaca), fluturasii (cosmos), floarea soarelui, crinul african (Agapanthus Orientalis), garofitele, creasta cocosului, levantica.
flori de piatra
- Florile de piatra traiesc in conditiile in care alte plante nu ar rezista: sol arid, lipsa de apa si mult soare. Infloresc inca de la inceputul verii, sunt foarte divers si frumos colorate. Nu necesita prea multa ingrijire. Pentru stimularea infloririi nu trebuie decat sa le curatam de florile ofilite si sa le tundem usor.
- Fluturasii (cosmos) au flori galbene sau rosii, infloresc din iunie pana in octombrie. Rezista la calduri mari, chiar au nevoie de mult soare pentru a inflori abundent.
- Floarea soarelui se prinde usor din seminte, creste bine chiar si intr-un sol argilos, nu are nevoie de ingrijire speciala, decat in prima perioada dupa insamantare, cand se va uda mai des. Este o floare spectaculoasa, care parca ne zambeste si ne insenineaza sufletul.
floare crinul african
- Crinul african nu este deloc o floare pretentioasa, iubeste soarele, dar rezista si la temperaturi mai mici, nu necesita udare prea des. Florile lui, albe sau albastre, ne vor bucura toata vara.
- Garofitele, cu flori simple sau batute, divers colorate, placut mirositoare vor inflori la 4-5 luni dupa semanare pana toamna tarziu.
- Creasta cocosului este o floare de gradina foarte frumoasa, in culori vii ce amintesc de penajul pasarilor exotice, galben, portocaliu, rosu, roz. Rezista in soluri sarace si uscate, iubeste soarele si caldura, dar pe timp indelungat de seceta se va uda abundent.
- Levantica se descurca bine in soluri sarace, argiloase, uscate, care nu retin multa apa. Este o floare pe cat de frumoasa, pe atat de parfumata. Infloreste din iunie pana in august.
Dintre florile de vara de gradina care nu suporta soarele si prefera locurile umbrite sau semiumbrite sunt: astilbe, begonia de gradina, mixandra, degetelul.
astilbe
- Astilbe este o planta foarte interesanta, se dezvolta sub forma de tufa, poate ajunge la 80-90 cm inaltime, iar florile sunt sub forma de panicul spectaculos format din numeroase flori mici. Se prezinta in numeroase nuante de rosu, mov, roz, violet si infloreste din iunie pana in august.
- Begonia de gradina sau ghetisoara este planta care decoreaza gradina nu numai prin flori, ci si prin frunze sau fructe. Prefera locurile semiumbrite si solurile bogate in humus si cu o buna drenare a apei. Este ideala pentru ornarea rondurilor si pentru marcarea aleilor. Infloreste din mai pana in septembrie.
- Mixandra te va ameti cu parfumul ei. Florile ei pot fi simple sau batute, grupate intr-un racem mare si colorate in mov, galben, rosu, alb, roz sau galben. Se va dezvolta bine in soluri bogate in materie organica si bine drenate, in locuri semiumbrite. Parfumul ei, foarte placut e mai puternic seara, sau in zilele noroase.
- Degetelul sau Manusa Maicii Domnului, este o planta inalta, poate atinge chiar 150 cm. Florile, de forma unor degetare, sunt dispuse intr-un racem simplu si sunt colorate in violet-purpuriu cu pete mici de culoare bruna. Infloreste in iunie-iulie. Prefera semiumbra si solurile nisipoase, dar fertile.
Si florile de apartament ne pot infrumuseta gradina pe timpul verii, mai ales in cazurile cand solul din gradina nu raspunde necesitatilor unor anumite plante. Dispuse in vase colorate si cu forme care de care mai interesante vom obtine chiar elemente de decor pentru gradina casei.
creasta cocosului
flori fluturasi cosmos
garofite dianthus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu