marți, 7 ianuarie 2014

Am sa prezint o serie de lucrari de ingrijire si aplantelor de gradina ,pentru ca cei mai multi locuiesc si la case si sigur au o mica gradina care necesita ingrijire .Vom incepe desigur cu sfaturi despre gazon.

Bucurati-va de gazonul dumneavoastra



Nimic nu arata mai proaspat si mai vibrant decat un covor de iarba in gradina dumneavoastra! Peste vara gazonul dumneavoastra trebuie sa suporte nu numai temperaturile ridicate ci si un nivel ridicat al umiditatii. Ca sa aveti un gazon uimitor chiar si in august iata care sunt activitatile legate de intretinere.
Tunderea
Tundeti gazonul regulat. Tunderile depind in mod evident de cat de repede creste tipul de gazon pe care il aveti – uneori e nevoie sa tundeti si de doua ori pe saptamana, alteori deloc. In perioadele secetoase cresterea este diminuata si atunci e indicat sa tundeti gazonul dupa ce creste putin mai mult decat de obicei. Un gazon scurt este expus la arsuri solare sau se poate ingalbeni. In perioadele calde cel mai bine este sa tundeti gazonul seara, pentru ca asa evitati deshidratarea iar iarba proaspat taiata va permite umiditatii din pamant sa se evapore mai repede.
Corectarea marginilor
Tunderea marginilor gazonului adauga gradinii dumneavoastra un aspect ingrijit. Ele se taie complet numai o data pe an, primavara. Se foloseste o foarfeca pentru corectarea lor. Iarba taiata se aduna cu grija dupa care se indeparteaza (resturile vegetale le puteti aduna in containere pentru compostare). Nu trebuie sa ramana risipita printre flori sau pe alei. 
Udarea
Picuri de apa au efect de lupa in lumina soarelui si din cauza aceasta apa se evapora imediat in caldura zilei. Este unul dintre motivele pentru care nu se recomanda udarea in miezul zilei: udati dimineata devreme sau seara tarziu. Mai mult decat atat, e bine de stiut ca de doua ori pe saptamana se recomanda o udare mai abundenta, in comparatie cu udarea din alte zile cand poate sa fie ceva mai superficiala.
Atunci cand udari superficial, apa abia patrunde in pamant fara sa ajunga neaparat la nivelul radacinilor. Un gazon scurt plantat in sol nisipos si uscat  se intretine prin udare zilnica altfel se brunifica.
Ingrasamantul
O doza de ingrasamant pentru gazon ii va asigura radacini puternice care va permite ierbii o refacere rapida. Pe perioada de vara se foloseste fertilizator cu calciu, azot si amoniac dar trebuie tinut cont de dozele recomandate de producator. Daca ingrasamantul va avea o concentratie prea mare poate sa dauneze gazonului prin aparitia de zone ingalbenite. 
Uniformizarea
Iarba are nevoie de aer, lumina si apa ca sa poata creste. Muschiul, buruienilor si presiunea creata de tunderile frecvente formeaza un strat compact de vegetatie care impiedica aerisirea gazonului si drenajul apei.  Uniformizarea este o operatiune care presupune scoaterea portiunilor de vegetatie compacta si inlocuirea lor cu rulouri de gazon taiat la dimensiune fie cu plantarea se noi seminte de gazon. In acest fel se va imbunatati circulatia aerului si a apei  lucru care va duce la o crestere accelerata a gazonului. Dupa uniformizare folositi de preferat gazon special de umbra.
Gazonul poate fi netezit cu un tavalug pentru iarba.  Dupa acest tratament gazonul va arata un pic ciufulit, dar se va recupera in scurt timp.  Nu folositi un ventilator de gazon pe iarba uda, pentru ca e mai mult rau decat bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu