vineri, 17 ianuarie 2014

Plantarea arbustilor fructiferi - zmeurul si murul
Zmeurul si murul sunt doua specii foarte apreciate datorita calitatilor gustative ale fructelor si valorii terapeutice ale frunzelor si lastarilor.
 Ca si coacazul acestea sunt plante rustice, putand fi cultivate pe langa garduri si alei si chiar in cultura compacta in gradinile particulare, producand fructe proaspete in tot cursul verii, pana in luna octombrie.
Atat zmeurul, cat si murul se pot inmulti relativ usor, fara sa necesite cerinte speciale.
Zmeurul

Inmultirea zmeurului se poate face prin mai multe metode: drajonare, despartire de tufe, marcotaj sau butasire. Cea mai practica metoda este inmultirea prin drajoni.
Aceasta se bazeaza pe proprietatea sistemului radicular al zmeurului de a forma muguri (mai ales pe portiunile ingrosate) din care iau nastere lastari (drajoni), care formeaza tulpinile tufei de zmeur. Acesti lastari se pot forma si din mugurii de la partea bazala a tufei.
La aparitie, lastarii rezultati din muguri adventivi de pe radacini sau bazali se hranesc pe seama plantei mama, dar in scurt timp iti formeaza un sistem radicular propriu, putand fi usor detasati de restul tufei si plantati independent, folosind astfel la infiintarea de noi plantatii.
Capacitatea de formare a drajonilor permite refacerea cu usurinta a tufelor, asigurand astfel longevitatea plantatiilor. Producerea drajonilor se poate face in drajoniere special amenajate, dar si in plantatiile de productie (care dau fructe), in varsta de 4-5 ani.
Lastarii (drajonii) care au aparut la sfarsitul primaverii si s-au dezvoltat in cursul verii se recolteaza cu radacini, in toamna aceluiasi an, dupa caderea frunzelor, sau in primavara urmatoare, inainte de pornirea in vegetatie.
Drajonii buni de plantat sunt cei care au grosimea de minim 10-12 mm, 50-60 cm inaltime si 10-12 radacini. La plantare tulpina se scurteaza cu 15-20 cm.
Murul

Inmultirea murului se poate face prin: seminte, marcotaj, drajoni, butasi de radacina, butasi de tulpina, despartirea tufelor. Cea mai simpla metoda la mur este imnultirea prin marcote.
Varfurile tulpinilor (lastarilor de 1 an), venind in contact cu solul, se inradacineaza si dau nastere la alte plante. De aceea, varfurile tulpinilor de la plantele de mur pe care dorim sa le inmultim se lasa pe sol (chiar se acopera cu un strat de 10 cm de sol) la sfarsitul lunii august.
Acestea inradacineaza pana la sfarsitul vegetatiei si se pot detasa cu o portiune de tulpina de 30-40 cm, cu ajutorul sapei si cazmalei, toamna sau primavara.
Se pot obtine astfel plante cu sistemul radicular bogat, ce se pot folosi la plantare toamna, dupa caderea frunzelor, sau primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie.
Material saditor de arbusti fructiferi se poate, de asemenea, procura de la toate statiunile de cercetari pomicole zonale.

Agris

Agrisul este un arbust fructifer ce infloreste primavara, in perioada aprilie-mai. Agrisele sunt fructe rezistente si au un gust dulce-acrisor cand sunt coapte. Agrisul se planteaza in locuri semiumbrite sau mai racoroase, in soluri usor acide, cu pH 4,8-5,2. Anual, este indicat sa ingrijesti arbustul, prin taierea crengilor uscate sau batrane.

Alun cret

Coacaz negru si rosu

Coacazul negru si cel rosu sunt arbusti fructifer pereni, cu forma de tufa. Fructele cresc in ciorchini mici, sunt dulci-acrisoare si sunt negre, respectiv rosii. Arbustii rezista foarte bine la temperaturi scazute, insa nu la fel de bine se dezvolta pe canicula si seceta.

Cele mai potrivite soluri pentru coacaz sunt cele permeabile, fertile, suficient de umede, cu reactie usor acida - phH 5-6,5. Alunul cret este un arbust ce face fructe asemanatoare la gust cu alunele traditionale. Alunul cret are si o functie estetica, datorita florilor lunguiete care apar primavara devreme.
Alunul cret poate fi plantat atat in curte, cat si in gradina, cu doua conditii: sa fie plantat intr-o zona insorita sau cel mult umbroasa, intr-un sol neutru, acid, argilos sau calcaros, insa foarte bine drenat.

Catina alba

Catina alba este un arbust fructifer, folosit in special in scopuri medicinale. Catina alba rodeste in anul 3 de la plantare, insa are nevoie de foarte multa lumina. Catina se adapteaza pe orice tip de sol, pe terenuri uscate, prundisuri, dar si pe cernoziumuri si soluri brun-roscate.

Afin

Afinul este un arbust fructifer pretios, datorita pretului mare al fructelor. Tufele de afin se cultiva in locuri insorite, in soluri bogate in substante nutritive, afanate si bine drenate. Afinul are nevoie de un sol usor acid, cu pH intre 4 si 5,5, in caz contrar trebuie administrat un ingrasamant care sa il acidifieze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu