Rotația culturilor în grădina de legume
Ce este rotația culturilor și de ce este necesară?
O definiție bună, dată de Dragoș Șerban este următoarea: ”Rotația
culturilor este o practică agricolă care constă în cultivarea periodică
a anumitor specii agricole, într-o ordine bine determinată, astfel
încât resursele solului să se epuizeze cât mai puțin iar riscul de
apariție a bolilor și dăunătorilor să fie minim.”
Cum se aplică?
În grădina de legume, practic se
realizează astfel: grupăm legumele în funcție de necesitățile lor
nutritive și definim în grădină 3-4 parcele pe care vom cultiva câte un
grup, iar în fiecare an mutăm grupurile pe o altă parcelă. În tabelul de
mai jos am grupat legumele pe care noi vrem să le cultivăm în 3
categorii. Am ales varianta rotației pe 3 ani pentru că aria destinată cultivării legumelor nu este foarte mare:
Gr. 1 (nevoi nutritive mari) | Gr. 2 (nevoi nutritive medii) | Gr. 3 (nevoi nutritive mici) |
---|---|---|
|
|
|
Anul întâi | Anul doi | Anul trei | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
M-am gândit mult la modul de rotație, deoarece am văzut mai multe
versiuni și în cărți și online, însă până la urmă am rămas la cea
prezentată mai sus, pentru că mi se pare logic ca grupa cu nevoile
nutritive cele mai mari să ajungă tot timpul acolo unde au fost anul
trecut cele cu nevoi mici.
A mai rămas un singur lucru de
clarificat, și anume aranjarea diferitelor legume în fiecare grup astfel
încât să ne folosim la maxim de avantajele anumitor combinații (ex.
rânduri alternative de ceapa şi morcovi).
Culturile mixte în grădina de legume
După ce am stabilit ce vrem să cultivăm şi am grupat legumele
conform necesităţilor de nutriţie, a mai rămas un singur lucru de
planificat, şi anume învecinarea legumelor pe parcele şi rânduri.
Culturile intercalate
Nu putem neglija faptul că diferitele
legumele se afectează reciproc existând combinaţii mai mult sau mai
puţin avantajoase. Numai câteva dintre exemplele clasice de combinaţii avantajoase ar fi următoarele:
- morcovi + ceapă
- salată timpurie + ridichi + gulii
- roşii + pătrunjel/ţelină
- varză + spanac
- mazăre + castraveţi
- sfeclă + fasole verde
- usturoi + căpşuni
Tabelul de mai jos conţine informaţiile despre efectele reciproce a legumelor marcajele având următoarele semnificaţii: 0=nu afectează, + = avantajează, - =efecte negative.
Culturile succesive
Pe lângă efectele directe mai trebuie să
ţinem cont şi de utilizarea efectivă a terenului disponibil. Un exemplu
concret ar fi completarea locurilor goale (~75cm) dintre răsadurile de varză de bruxelles
cu legume care se maturizează rapid, cum ar fi salata sau ridichile,
care pot fi recoltate înainte de a fi acoperite de frunzele varzei.
Mulţi dintre noi avem tendinţa de a semăna tot timpul rânduri complete
(cu ideea de folosi întregul conţinut al ambalajului), ceea ce este
cât se poate de greşit. Trebuie să ţinem cont de nevoile şi consumul
familiei şi să nu punem mai mult decăt consumăm în timp util! O idee
mult mai bună este să semănăm legumele care se consumă proaspete cu pauze de 2-3 săptămâni şi astfel vom avea o succesiune de culturi.
O altă posibilitate pentru a obţine acelaşi rezultat este semănarea
combinată a soiurilor timpurii, semi-timpurii şi târzii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu