Rozmarinul - istorie, utilitate, ingrijire
Rozmarinul face parte din familia Lamiaceae si este o planta perena, care provine din zona mediteraneana. Istoria rozmarinului se pierde undeva in timp, acum sute de ani, in vremurile medievale.
Originea cuvantului rozmarin provine de la latinul "rosmarinus" care inseamna roua marii, cu trimitere directa la faptul ca planta crestea, initial, pe malul marii.
De-a lungul istoriei sale, rozmarinul a fost simbol al nuntii, al nemuririi, al comuniunii dintre femeie si barbat si al iubirii vesnice. In vremurile vechi, miresele purtau coronita de rozmarin, existand si o expresie in acest sens: "Cununa de mireasa din rozmarin sa-ti fie, caci iti va tine dragostea vesnic vie."
Utilitatea rozmarinului
Rozmarinul este cunoscut cel mai mult ca planta medicinala si condiment. Mancarea preparata cu rozmarin are o savoare deosebita si se adauga mai ales in prepararea fripturii ( miel, porc sau pasare), dar si in diverse mancaruri.
Ca medicament, rozmarinul are numeroase efecte terapeutice. Ceaiul de rozmarin este un bun diuretic, stimuleaza digestia si intareste sistemul nervos, activeaza circulatia sangelui si functiile organelor sexuale.
Tinctura de rozmarin, ideala pentru uz extren este un bun cicatrizant, dar si antiseptic pentru rani, grabind vindecarea.
In cosmetica, rozmarinul este utilizat sub forma de ulei si parfum, iar efectul sau este de imbunatatirea concentrarii si activarea simturilor.
In aromoterapie , parfumul de rozmarin invioreaza si stimuleaza, reda pofta de viata si increderea in sine, conform terapeutilor.
Ingrijirea rozmarinului
Deoarece provine din zona mediteraneeana, rozmarinul prefera zonele calde si insorite, vara fiind momentul sau favorit pentru crestere si dezvoltare. Se poate creste atat in gradina, cat si in ghivece, in casa sau pe balcon. se recomanda, mutarea rozmarinului din curte, in interior.
Planta se gaseste sub forma de arbusti si se remarca prin frunzele scurte, alungite, dar rotunjite la varf, in forma de lance, de nuanta verde inchis. Frunza este singura parte a plantei care se foloseste. Florile sunt albastre sau lila si de mici dimensiuni.
Daca vrei sa ai la dispozitie rozmarin, cel mai bine este sa cumperi un la inceputul verii, atunci cand infloreste, ca sa te asiguri de sanatatea plantei. Exista persoane care il cresc pe balcon sau pe pervazul ferestrei de la bucatarie, ca sa aiba mereu la indemana rozmarin proaspat pentru mancare.
Pe timpul verii, rozmarinul are nevoie de lumina si caldura, iar iarna, trebuie tinut in camere cu temperatura constanta de peste 10 si neparat luminoase.
Fertilizarea plantei se face cu fertilizant sub forma de spray, din comert, dar numai primavara. Solul trebuie sa aiba un drenaj bun, deoarece rozmarinul nu agreeaza apa in exces.
Udarea rozmarinului trebuie sa se faca evitandu-se excesul de umiditate, aceasta planta rezistand bine in conditii de seceta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu