marți, 7 ianuarie 2014

             Si pentru ca foarte multi dintre dumneavoastra locuiti la casa sau bloc ,sigur aveti un balcon si o terasa ,desigur aveti nevoie de plante si deci si de sfaturi.


Cu o urbanizare in permanenta extindere, din ce in ce mai multe persoane sunt private de placerea unei gradini. Este ciudat faptul ca oamenii tind sa isi paveze gradinile. Posesorii apartamentelor fac exact opusul. Din ce in ce mai des acestia isi transforma balconul si terasa intr-un mic paradis verde. Este ca si cum ar simti nevoia unui colt de natura in propriul apartament. Sunteti una dintre persoanele care isi doresc un astfel de tip de gradina sau va ganditi sa puneti bazele unei gradini de mare amploare? Iata cateva sfaturi despre cum sa va creeati propriul paradis.

Ghivece usoare
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il evaluati, inainte de a pune bazele propriei gradini, este gradul de incarcare pe care aceasta o poate suporta. Pentru a avea cat mai mult spatiu puteti folosi ghivece de plastic sau cosuri de rachita. Folosind cateva ghivece mai mari, puteti creea cu usurinta o senzatie de spatios, mult mai bine decat daca ati folosi mai multe ghivece mici. Varietatea ghivecelor de plastic este foarte mare si acestea se aseamana cu cele din teracota sau zinc.

Plan de lucru
Inainte de cumpararea ghivecelor este recomandat sa va faceti un plan de organizare si o lista cu lucrurile pe care le doriti in gradina dvs.: daca este un loc umbros sau in plin soare, unde si cum vreti sa stati in gradina, daca doriti sa serviti masa in gradina. In ultimul caz veti avea nevoie de un anumit tip de masa, de preferat una pliabila.

Umplerea ghivecelor cu pamant
Cand aveti o lista cu toate ideile si ati cumparat primele ghivece, puteti face gaurile pentru scurgerea apei (drenaj). Cand dati aceste gauri singuri asigurati-va ca sunt date in partile laterale ale ghiveciului la 2 cm distanta fata de partea inferioara a ghiveciului. In acest fel nu va trebui sa mai puneti ghivecele in vase mici, pentru a lasa apa sa se scurga. Un sfert din vasele mai mari poate fi umplut cu polistiren si teracota. Acoperiti aceasta parte cu o bucata de lana, pentu a preveni uscarea solului. Restul ghiveciului trebuie umplut cu compost amestecat cu perlit. Desi pamantul pentru ghivece este mai ieftin, acesta nu contine la fel de multi nutrienti ca si compostul, iar plantele dumneavoastra au nevoie de pamant imbogatit.

Ce plante sa alegeti?
Si acum partea cea mai placuta: alegerea plantelor! Nu fiti tentati sa cumparati plante exotice (adesea scumpe). Este mai bine sa incepeti cu cateva plante robuste si perene, cum ar fi: buxus, ferigi, crini de toamna, iedera, dafin sau conifere pitice. Acestea va vor oferi un drum de inceput. Puteti aduce o pata de culoare in gradina cu ajutorul plantelor anuale cu inflorire abundenta. Le puteti obtine din seminte sau sa le cumparati sub forma de rasad. Cu toate acestea, gama de inflorire a plantelor anuale este relativ mica. Puteti opta pentru „Sporul Casei”, galbenele, petunii, lobelii, fucsii, muscate sau varietati de verbine. Aceste sunt desigur, plante minunate, dar puteti obtine mult mai multe si chiar mai spectaculoase, din seminte. Daca doriti sa aduceti ceva special gradinii dumneavoastra, plantarea semintelor ar putea fi raspunsul. Cele mai recomandate sunt: Nigella damascena, galbenelele, macul de California si mazarea dulce. Le puteti utiliza ca plante cataratoare pentru balcon. Amintiti-va ca este necesar sa udati plantele mai mult sau mai putin zilnic. In mod special, daca plantele sunt pozitionate intr-un loc insorit, pamantul se poate usca in cateva zile. Inainte de udare este recomandat sa asteptati ca apa sa se incalzeasca un pic, deoarece plantele nu agreeaza apa foarte rece.

Udare regulata
Plantele din ghiveci au o cantitate relativ mica de pamant. Este esential sa administrati ingrasamant in mod regulat pentru a va bucura de plante sanataoase si cu inflorescenta bogata. Ingrasamintele lichide sau solubile sunt cel mai usor de administrat. Exista ingrasaminte speciale pentru bulbi, buxus, trandafiri si clematite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu