joi, 16 ianuarie 2014

Iar pentru cine nu locuieste la casa ,cultivarea mirodeniilor in ghivece este foarte simpla iata:
Poti sa cultivi ierburi culinare in interior si sa adaugi mancarurilor tale gustul lor proaspat, chiar daca iarna sufla zapada pe geamuri. Nici macar nu ai nevoie de lumini speciale - ierburile se descurca foarte bine si daca le pui la o fereastra bine luminata. Iti prezentam ierburile culinare care pot fi cultivate cel mai bine pe pervazul ferestrei si tehnicile ingenioase de care ai nevoie ca sa le pastrezi sanatoase pana cand le vei putea planta din nou afara.

Tehnici pentru cultivarea ierburilor culinare

1. Cum sa pui un butas sa prinda radacini

Multe ierburi - inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia - pot fi inmultite cel mai bine prin butasi recoltati de la plante de exterior. Pentru a o face, taie o sectiune de 10 cm de la varf in jos. Indepartati frunzele cele de mai jos si infingeti tulpina intr-un mediu umed de cultura fara sol asa cum este perlita si/sau vermiculita. Pentru a asigura o buna umiditate, acopera cu sticla sau plastic transparent si pastreaza mediul de crestere umed.

2. Tranzitia in interior

Inainte de primul inghet de toamna (atata timp cat vremea este inca mai calduroasa), incepe sa iti muti mirodeniile in ghivece in casa, pentru iernat. In loc sa le aduci in interior, pune-le pentru cateva saptamani intr-un loc luminos, racoros, „o zona de tranzitie”, asa cum ar fi un garaj sau o veranda inchisa.
De indata ce s-au aclimatizat, muta-le intr-un loc cu mult soare (cele mai bune sunt ferestrele orientate spre sud, iar dupa acestea cele mai favorabile sunt cele spre est si apoi cele spre vest). Protejeaza-le insa de caldura prea mare si uscaciune. Majoritatea ierburilor prefera temperaturi de 18-21 de grade C.. Este esential ca noaptea temperatura sa coboare cu cel putin 10 grade - cel mai bine ar fi sa coboare la pana 10 grade -  ca sa simuleze conditiile de exterior.
Cu exceptia busuiocului, ele se descurca si daca ocazional temperaturile sunt in jur de 4-5 grade (asa ca inchide termostatul cand te duci la culcare). Pune-le afara in zilele mai calduroase, si spala-le in mod regulat pentru a indeparta praful de pe ele.

cum rasar mirodeniile

3. Apa, lumina si temperatura


Majoritatea ierburilor aromate prefera sa fie bine udate dar nu le place sa aiba radacinile prea umezi. De aceea este important sa le oferi un drenaj bun. Uda-le cand simti ca pamantul este uscat sau invata sa apreciezi gradul de umiditate al solului dupa greutatea ghiveciului. Adauga nisip sau vermiculita solului din ghiveci pentru a asigura un drenaj bun.
Invata sa jonglezi cu apa, lumina si temperatura. O planta aflata intr-un ghiveci de lut asezat la o fereastra care da spre sud are nevoie de mai multa apa decat una aflata intr-un ghiveci de plastic la o fereastra orientata spre est sau vest . Daca lumina e prea slaba, fixeaza temperatura la valori scazute.

4. Prevenirea bolilor si daunatorilor


Alege solul cu atentie. Pentru un amestec de sol imbelsugat, combina o parte de sol pentru ghivece cu o parte compost si o parte vermiculita, perlita sau nisip (sau o combinatie din toate trei).
Sa nu cazi tentatiei de a folosi pamant de gradina care este predispus sa adaposteasca insecte daunatoare si boli. In plus, cand plantezi in ghivece plante din gradina, indeparteaza din solul de gradina de pe radacini atata cat este posibil fara sa le ranesti.
Izoleaza plantele transplantate de celelalte plante de interior, in timp ce le aclimatizezi gradual la interior. Daca vezi insecte pe o planta, pe perioada acestei ”aclimatizari”, lasa-le afara.
Daca, in ciuda acestor masuri de protectie, plantele tale de interior cad prada atacului insectelor, ajuta ierburile sa ramana sanatoase asigurandu-le amestecul corect de lumina si temperatura si oferindu-le spalari regulate. O planta slabita de un mediu de interior fierbinte si uscat este mai vulnerabila la atacul paienjenilor rosii, musculitelor albe sau afidelor decat una sanatoasa.
Daca alegi sa pulverizezi sapunuri pentru controlul daunatorilor, aminteste-ti ca spray-urile umede trebuie sa vina in contact cu insecta pentru a avea efect. Stropeste seara (niciodata in lumina puternica a soarelui) pentru a preveni uscarea rapida si spala reziduurile in ziua urmatoare (sau inainte sa consumi frunzele). Nu stropi rasadurile foarte tinere cu sapunuri!
Uda si aplica fertilizant in cantitate mai putina in decembrie, dar cand zilele incep sa devina mai lungi pe la jumatatea lui ianuarie, hraneste-le cu alge lichfiate sau compost. Chiar si solul de ghivece devine mai compact pe masura ce il uzi, asa ca sapa-l cu o furculita, apoi acopera-l cu compost.
Februarie este o luna excelenta pentru plantele de interior datorita intensitatii mai mari a luminii. In martie incep sa imboboceasca, iar in aprilie asigura-te ca le pui afara in zilele calduroase. Dupa aceasta luna nu mai dureaza mult inainte ca ierburile sa fie mutate afara.

10 ierburi culinare potrivite pentru cultivarea in interior

1. Busuioc
Cultiva busuioc pornind de la seminte si aseaza ghivecele la ferestre orientate spre sud - ii place soarele si caldura.

busuioc
busuioc

2. Dafin
Planta perena care creste bine in vase pe tot timpul anului. Aseaza ghiveciul la o fereastra orientata spre est sau vest, dar asigura-te ca nu devin prea ingramadite, dafinul are nevoie de o buna circulatie a aerului pentru a ramane sanatos.
3. Asmatui
Planteaza seminte de asmatui vara tarziu. Creste bine la lumina slaba dar are nevoie de temperaturi de 18-21 grade C pentru a prospera.
4. Arpagic
Dezgroapa un manunchi de plante din gradina la sfarsitul sezonului lor de crestere si planteaza-le in ghiveci. Lasa ghiveciul afara pana cand frunzele se usuca si cad. La inceputul iernii, muta ghiveciul pentru cateva zile in locul cel mai racoros din casa (de exemplu pivnita), dupa aceea la fereastra cea mai bine luminata.
5. Oregano
Cel mai bine este sa cultivi oregano pornind de la un butas taiat din varful unei plante de afara. Aseaza ghiveciul la o fereastra orientata spre sud.

oregano si rozmarin
oregano si rozmarin

6. Rozmarin
Incepe cultura cu un butas de rozmarin si tine-l in amestec de cultura umed, fara sol, pana cand se formeaza radacinile. Creste cel mai bine la ferestrele sudice.
7. Patrunjel
Poti cultiva aceasta planta pornind de la seminte sau dezgropand un manunchi din gradina , la sfarsitul sezonului. Patrunjelului ii place expunerea totala la soare, dar va creste greu daca este pus la o fereastra orientata spre est sau vest.
8. Salvia
Foloseste un butas din varful unei plante din exterior pentru a incepe o cultura de salvie de interior. Tolereaza bine aerul uscat din casa, dar are nevoie de soarele puternic de care poate avea parte la o fereastra sudica.
9. Tarhonul
O perioada de inactivitate toamna tarziu sau iarna devreme este esentiala pentru tarhon pentru a putea fi cultivat in interior. Planteaza in ghiveci o planta matura din gradina si las-o afara pana cand frunzele se usuca si cad. Adu-o in casa si pune-o in locul cel mai racoros din casa ta, pentru cateva zile, apoi aseaz-o la o fereastra sudica pentru ca sa primeasca cat mai multa lumina solara. Hraneste-o bine cu un fertilizant organic lichid.
10. Cimbrul
Poti incepe cultura de interior al cimbrului fie de la un butas moale de varf sau dezgropand si replantand o planta din gradina. Cimbrului ii place expunerea totala la soare dar va creste mai bine la o fereastra estica sau vestica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu