Poti sa cultivi ierburi culinare in interior si sa adaugi mancarurilor tale gustul lor proaspat, chiar daca iarna sufla zapada pe geamuri. Nici macar nu ai nevoie de lumini speciale - ierburile se descurca foarte bine si daca le pui la o fereastra bine luminata. Iti prezentam ierburile culinare care pot fi cultivate cel mai bine pe pervazul ferestrei si tehnicile ingenioase de care ai nevoie ca sa le pastrezi sanatoase pana cand le vei putea planta din nou afara.
Tehnici pentru cultivarea ierburilor culinare
1. Cum sa pui un butas sa prinda radacini
Multe ierburi - inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia - pot fi inmultite cel mai bine prin butasi recoltati
de la plante de exterior. Pentru a o face, taie o sectiune de 10 cm de
la varf in jos. Indepartati frunzele cele de mai jos si infingeti
tulpina intr-un mediu umed de cultura fara sol asa cum este perlita
si/sau vermiculita. Pentru a asigura o buna umiditate, acopera cu sticla
sau plastic transparent si pastreaza mediul de crestere umed.
2. Tranzitia in interior
Inainte de primul inghet de toamna (atata timp cat vremea este inca mai calduroasa), incepe sa iti muti mirodeniile in ghivece in casa, pentru iernat.
In loc sa le aduci in interior, pune-le pentru cateva saptamani intr-un
loc luminos, racoros, „o zona de tranzitie”, asa cum ar fi un garaj sau
o veranda inchisa.
De indata ce s-au aclimatizat, muta-le intr-un loc cu mult soare
(cele mai bune sunt ferestrele orientate spre sud, iar dupa acestea
cele mai favorabile sunt cele spre est si apoi cele spre vest).
Protejeaza-le insa de caldura prea mare si uscaciune. Majoritatea
ierburilor prefera temperaturi de 18-21 de grade C.. Este esential ca
noaptea temperatura sa coboare cu cel putin 10 grade - cel mai bine ar
fi sa coboare la pana 10 grade - ca sa simuleze conditiile de exterior.
Cu exceptia busuiocului, ele se descurca si daca ocazional
temperaturile sunt in jur de 4-5 grade (asa ca inchide termostatul cand
te duci la culcare). Pune-le afara in zilele mai calduroase, si
spala-le in mod regulat pentru a indeparta praful de pe ele.
3. Apa, lumina si temperatura
Majoritatea ierburilor aromate
prefera sa fie bine udate dar nu le place sa aiba radacinile prea
umezi. De aceea este important sa le oferi un drenaj bun. Uda-le cand
simti ca pamantul este uscat sau invata sa apreciezi gradul de umiditate
al solului dupa greutatea ghiveciului. Adauga nisip sau vermiculita
solului din ghiveci pentru a asigura un drenaj bun.
Invata
sa jonglezi cu apa, lumina si temperatura. O planta aflata intr-un
ghiveci de lut asezat la o fereastra care da spre sud are nevoie de mai
multa apa decat una aflata intr-un ghiveci de plastic la o
fereastra orientata spre est sau vest . Daca lumina e prea slaba,
fixeaza temperatura la valori scazute.
4. Prevenirea bolilor si daunatorilor
Alege solul cu atentie. Pentru un amestec
de sol imbelsugat, combina o parte de sol pentru ghivece cu o parte
compost si o parte vermiculita, perlita sau nisip (sau o combinatie din
toate trei).
Sa nu cazi tentatiei de a folosi pamant de gradina care este predispus sa adaposteasca insecte daunatoare
si boli. In plus, cand plantezi in ghivece plante din gradina,
indeparteaza din solul de gradina de pe radacini atata cat este posibil
fara sa le ranesti.
Izoleaza plantele transplantate de celelalte plante de interior, in timp ce le aclimatizezi gradual la interior. Daca vezi insecte pe o planta, pe perioada acestei ”aclimatizari”, lasa-le afara.
Daca,
in ciuda acestor masuri de protectie, plantele tale de interior cad
prada atacului insectelor, ajuta ierburile sa ramana sanatoase
asigurandu-le amestecul corect de lumina si temperatura si
oferindu-le spalari regulate. O planta slabita de un mediu de interior
fierbinte si uscat este mai vulnerabila la atacul paienjenilor rosii,
musculitelor albe sau afidelor decat una sanatoasa.
Daca alegi sa pulverizezi
sapunuri pentru controlul daunatorilor, aminteste-ti ca spray-urile
umede trebuie sa vina in contact cu insecta pentru a avea efect.
Stropeste seara (niciodata in lumina puternica a soarelui) pentru a
preveni uscarea rapida si spala reziduurile in ziua urmatoare (sau
inainte sa consumi frunzele). Nu stropi rasadurile foarte tinere cu
sapunuri!
Uda
si aplica fertilizant in cantitate mai putina in decembrie, dar cand
zilele incep sa devina mai lungi pe la jumatatea lui ianuarie,
hraneste-le cu alge lichfiate sau compost. Chiar si solul de
ghivece devine mai compact pe masura ce il uzi, asa ca sapa-l cu o
furculita, apoi acopera-l cu compost.
Februarie este o luna excelenta pentru plantele de interior datorita intensitatii mai mari a luminii. In martie
incep sa imboboceasca, iar in aprilie asigura-te ca le pui afara in
zilele calduroase. Dupa aceasta luna nu mai dureaza mult inainte ca
ierburile sa fie mutate afara.
10 ierburi culinare potrivite pentru cultivarea in interior
1. Busuioc
Cultiva busuioc pornind de la seminte si aseaza ghivecele la ferestre orientate spre sud - ii place soarele si caldura.
busuioc |
2. Dafin
Planta perena care creste bine in vase pe tot timpul anului. Aseaza ghiveciul la o fereastra orientata
spre est sau vest, dar asigura-te ca nu devin prea ingramadite, dafinul
are nevoie de o buna circulatie a aerului pentru a ramane sanatos.
3. Asmatui
Planteaza seminte de asmatui vara tarziu. Creste bine la lumina slaba dar are nevoie de temperaturi de 18-21 grade C pentru a prospera.
4. Arpagic
Dezgroapa
un manunchi de plante din gradina la sfarsitul sezonului lor de
crestere si planteaza-le in ghiveci. Lasa ghiveciul afara pana cand
frunzele se usuca si cad. La inceputul iernii, muta ghiveciul pentru cateva zile in locul cel mai racoros din casa (de exemplu pivnita), dupa aceea la fereastra cea mai bine luminata.
5. Oregano
Cel
mai bine este sa cultivi oregano pornind de la un butas taiat din
varful unei plante de afara. Aseaza ghiveciul la o fereastra orientata spre sud.
oregano si rozmarin |
6. Rozmarin
Incepe
cultura cu un butas de rozmarin si tine-l in amestec de cultura umed,
fara sol, pana cand se formeaza radacinile. Creste cel mai bine la
ferestrele sudice.
7. Patrunjel
Poti cultiva aceasta planta pornind de la seminte sau dezgropand un manunchi din gradina , la sfarsitul sezonului. Patrunjelului ii place expunerea totala la soare, dar va creste greu daca este pus la o fereastra orientata spre est sau vest.
8. Salvia
Foloseste un butas din varful unei plante din exterior
pentru a incepe o cultura de salvie de interior. Tolereaza bine aerul
uscat din casa, dar are nevoie de soarele puternic de care poate avea
parte la o fereastra sudica.
9. Tarhonul
O perioada de inactivitate toamna tarziu sau iarna devreme este esentiala pentru
tarhon pentru a putea fi cultivat in interior. Planteaza in ghiveci o
planta matura din gradina si las-o afara pana cand frunzele se usuca si
cad. Adu-o in casa si pune-o in locul cel mai racoros din casa ta,
pentru cateva zile, apoi aseaz-o la o fereastra sudica pentru ca sa
primeasca cat mai multa lumina solara. Hraneste-o bine cu un fertilizant
organic lichid.
10. Cimbrul
Poti
incepe cultura de interior al cimbrului fie de la un butas moale de
varf sau dezgropand si replantand o planta din gradina. Cimbrului ii place expunerea totala la soare dar va creste mai bine la o fereastra estica sau vestica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu