Cum sa aveti grija de trandafiri
|
Despre
trandafiri se stie ca sunt plante greu de ingrijit. Dar la urma urmei
sunt doar niste tulpine. Unii trandafiri au nevoie de mai multa atentie
decat altii dar uneori chiar si un incepator poate cultiva trandafiri.
Ingrijirea trandafirilor primavara
Pasi
Pasi
Pasi
Ingrijirea trandafirilor primavara
Pasi
- Taiati trandafirii primavara devreme atunci cand acestia incep sa arate semne de crestere, de obicei sub forma de umflaturi rosii. Aceste umflaturi vor deveni ramuri noi.
- Taiati orice ramuri ce par ranite. Apoi taiati toate tulpinile, lasand doar 4 sau 5 ce par sanatoase, toate avand grosimea unui creion.
- Taiati o tufa de trandafiri cu 1/3 sau ½ in functie de cat de inalta este aceasta. Faceti aceste taieturi deasupra unui bulb ce este orientat in afara. Astfel noul boboc va creste in sus si in afara lasand centrul trandafirului deschis, creand astfel o forma mai frumoasa.
- In timpul sezonului de crestere incercati sa asigurati ingrasamant. Trandafirii sunt plante care necesita multe resurse si au nevoie de o gramada de elemente nutritive pentru a creste si pentru a face flori. Una din cele mai simple metode este de a cumpara un ingrasamant cu eliberare treptata. In caz contrar puteti aplica un ingrasamant lichid la fiecare 3-4 saptamani, in timpul sezonului de crestere.
- Udati in mod regulat. Trandafirii au nevoie de o sursa regulata de apa in timpul sezonului de crestere. In zonele mai aride ale tarii daca aveti mai multi trandafiri puteti instala un sistem de irigare.
- Pentru a face taieturi exacte folositi foarfeci ascutite. Pentru a taia ramuri ce au o grosime de peste 1.5 cm folositi o foarfeca cu manere lungi.
- Daca trandafirul dvs este unul care se intinde mult taiati cu grija. Unii trandafiri vor inflori numai pe tulpini vechi de anul trecut.
Pasi
- Puneti un strat protector. Trandafirii vor avea foarte putine plante daunatoare si solul va fi umed daca folositi un strat protector. Puneti un strat de 5 cm de ingrasamant organic sau de material biodegradabil.
- In cazul capetelor moarte, va trebui sa taiati capetele uscate pentru a incuraja cresterea unor capete noi. In timp ce unii trandafiri infloresc doar o data in iunie altii se inmultesc si infloresc pe tot parcursul sezonului.
- Pulverizati. Daca trandafirul dvs are boli sau este atacat de insecte este posibil sa vreti sa le rezolvati pulverizand diverse solutii. (Insa mai intai incercati sa taiati portiunea infectata dupa care curatati bine planta cu furtunul cu apa). Daca alegeti varianta de a pulveriza mai intai identificati problema taind partea bolnava si ducand-o la un centru specializat unde personalul va poate prescrie solutia necesara.
- Multe pesticide si ierbicide facute pentru trandafiri sunt organice. Cititi cu atentie etichetele si intrebati daca solutia este organica. Insa chiar si aceste solutii organice pot fi toxice atunci cand sunt folosite in mod necorespunzator, asa ca urmati instructiunile de pe ambalaj.
Pasi
- Nu mai dati ingrasamant trandafirilor inca de la inceputul toamnei, cu cel putin o luna de primul inghet. Daca dati ingrasamant in continuare, trandafirii vor produce noi boboci ce vor ingheta iarna.
- Protejati trandafirii. Daca temperaturile sunt foarte scazute, este recomandat sa acoperiti zona tulpinei cu cativa centimetri de pamant. Daca vremea foarte rece se mentine pe o perioada indelungata este bine sa inveliti intreaga planta cu o folie de protectie.
- Plantarea
Perioada optimă de plantare a trandafirilor butaşi cu rădăcină nudă sau împachetată este toamna octombrie-noiembrie (după ieșirea din perioada de vegetație) sau primăvara devreme până la jumătatea lui martie sau mijlocul lui aprilie, în anii cu ierni lungi (important, înainte de a intra în vegetație, de a înmugurii). Perioada se poate modifica în funcţie de condiţiile meteo.
Trandafirii care se livrează în ghivece de trasport sau cu balot de pământ se pot planta pe tot parcursul anului, excepţie făcând zilele cu ger şi cele caniculare.
Dimensiunile de plantare se aleg în funcție de soiul de trandafir (teahibrizi, floribunda, cățărători, etc.) și de scop, principalele categorii (dimensiune între plante/între rânduri cm):
Teahibirizi: 50/90-100
Floribunda: 50/90-120
Parc: 100/150-200
Englezești: 100/150-200
Acoperitori: 50/70-80
Miniatur (pitici): 25/70-80
Cățărători: 130/200-250
Plantarea propriu-zisă
Dimensiunea gropii: 40x40x40 cm.
Pe fundul gropii se va reazliza un mușuroi (sol și gunoi de grajd fermentat) de 10-12 cm. Rădăcinile se vor așeza răsfirat pe mușuroi. Se acoperă cu pământ apox. 2 două treimi se tasează ușor, apoi se umple cu pământ amestecat cu gunoi de grajd fermentat. Foarte important ca punctul de altoire să fie la 2-3-5 cm sub nivelul solului. Se udă cu apă aprox. 10 l, în 2 sau 3 reprieze. Se mușuroiește. În cazul plantării de primăvară mușuroiul va fii mai mic, pentru că nu mai există pericol de ger.
Mocirlirea este lucrarea care constă în introducerea rădăcinilor într-un amestec omogen din pământ, bălegar proaspăt de bovine și apă. Mocirilirea se va face înaintea plantării.
În cazul plantării de toamnă, trandafirii se vor muşuroi cu pământ afânat pentru a-i proteja de ger.
Dezmușuroitul: după trecerea gerurilor (mijlocul lui martie). Mugurii încep să se dezvolte.
Primăvara formăm un
sanţ, pentru ca apa de irigat
să se valorifice mai bine.
Lucrările solului: după executarea dezmușuroitului și tăierilor se va săpa solul și se vor încorpora în sol fertilizanți. Pe tot parcursul anului solul trebuie menținut afânat și curat (fără buruieni).
Fertilizarea: această lucrare va avea loc primăvara sau toamna. Se poate fertiliza și în luniile mai-iunie. Vă rugăm luați în considerare instrucțiunile înscrise pe ambalajul fertilizanților folosiți.
Irigarea: irigarea se va face prin diferite metode, sisteme de irigații automate, etc. În fucție de necesități puteți opta pentru o modalitate de irigare. Trebuie ținut cont de perioadele cu multe precipitații respectiv de perioadele secetoase. Irigarea se va face pe răcoare (dimineața devreme sau seara târziu).
Tăieri: se vor elimina toate ramurile bătrâne, bolnave sau degerate. (Recomandat a se unge cu uleiuri de protecţie după tărieri.)
Tărierile se împart în trei categorii:
Tăieri de primăvară: se vor face în funcție de soi după cu urmează:
Teahibirizi: – se vor alege 5 – 6 ramuri cu 7–8 muguri, restul se îndepărtează;
Floribunda: – se vor alege 7-8 ramuri cu 7-8 muguri, restul se îndepărtează;
Parc: – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
EnglezeÈ™ti: – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
Acoperitori: – se vor rări dacă este necesar;
Miniatur (pitici): – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
Urcători: – se vor rări È™i scurta uÈ™or ramurile laterale tinere;
Trandafiri pe trunchi: – se vor rări È™i lăsa 5-6 ramuri acestea se scurtează la scurtează la 20-25 cm; ramurile principale vor avea 2-3 ramuri secundare cu 3-4 muguri fiecare.
Tăieri de vară: tăierile de vară se numesc tăieri de ușurare, acestea se aplică la toate soiurile de trandafirii. Tăierile de ușurare constau în îndepărtarea florile ofilite împreună cu 2-3 frunze.
Tăieri de toamnă: se vor face în funcție de soi după cum urmează:
Teahibirizi: – se taie la 50-60 cm;
Floribunda: – se taie la 50-60 cm;
Parc: – se taie la 70 -80 cm;
EnglezeÈ™ti: – se taie la 70-80 cm;
Acoperitori: – se vor scurta uÈ™or;
Miniatur (pitici): – se taie la 15-20 cm;
Urcători: -
Trandafiri pe trunchi: – ramurile din coroană se vor scurta la 40 cm.
Protejarea pe timpul iernii: Toamna, după tăieriile de toamnă, trandafirii se mușuroiesc aprox.30 cm, la cei pitici aprox. 15 cm. Trandafirii cățărători se vor lega de spalier. Trandafirii pe tulpină se vor proteja pe timpul iernii cu saci de pânză pe coroană, umplut lejer cu frunze, paie etc. Tulpina se leagă de un par în două sau trei puncte. Este foarte importantă să nu folosiți saci din plastic pentru că aceștia nu lasă circularea aerului.
Taierea trandafirilor de tufa si a celor urcatori iti poate da multa bataie de cap, dar este o operatiune indispensabila pentru a influenta cresterea si inflorirea lor.
Exista trandafiri care infloresc doar o singura data pe an, in luna mai, si hibrizii Thea remontanti, care infloresc de mai multe ori intr-un an.
Dupa inlaturarea ramurilor uscate sau plasate inadecvat, pentru a ajuta trandafirul sa se dezvolte, este nevoie sa punem la baza tulpinii ingrasamant pe baza de fosfor, potasiu si continut slab de azot (azotul ajuta la crestere, dar stopeaza inflorirea).
Util ar fi ca si pe frunzele trandafirului sa aplicam ingrasamant lichid, pentru ca se absoarbe foarte bine".
Trandafirii de tufa sau de grup remontanti (cei care infloresc din iunie pana in octombrie) produc flori pe ramurile crescute in acel an. Ei trebuie tunsi inainte de perioada de vegetatie, incepand cu februarie - aprilie.
Trebuie suprimate ramurile batrane, dezvoltate sau plasate inadecvat, pentru a degaja scheletul principal. Ramurile ramase sunt taiate deasupra celui de-al treilea mugure (numarat de la baza in sus).
Cu ajutorul unei foarfece, taie toate tijele si ramurile uscate, rupte si cele innegrite de ger - in acest mod micsorezi riscul bolilor si vei degaja "inima" tufei. Pentru o taiere perfecta, foloseste o foarfeca bine ascutita si dezinfectata cu alcool. Taie oblic la 5-10 mm deasupra celui de-al treilea mugur, astfel incat taietura sa fie orientata catre exteriorul tufei.
Trandafirii a caror inflorire se produce numai in iunie si iulie, trebuie tunsi la o luna dupa inflorire. Se scurteaza ramurile la o treime din lungimea lor si se suprima cele care sufoca zona centrala a tufei.
Si taierea trandafirilor urcatori (cataratori) este realizata in functie de perioada de inflorire. Varietatile remontante se taie la sfarsitul iernii, iar ceilalti vara, dupa inflorire.
In martie - aprilie, alege ramurile cele mai viguroase, repartizeaza-le armonios si lega-le solid cu un cablu metalic. Numara cinci sau sase muguri de la capatul ramurii secundare provenita din ramurile principale si taie deasupra unui ochi. Elimina ramurile orientate spre suport, pentru a nu pastra decat pe cele indreptate spre exterior.
In fiecare an, este recomandata suprimarea unei ramuri-mama pentru a crea posibilitatea cresterii unor noi lastari, care sa intinereasca planta.
In cazul trandafirilor taratori, nu sunt necesare taieri speciale, ci doar inlaturarea cu foarfeca de gradina a florilor vestede si a ramurilor uscate sau a celor care cresc in sus, pentru a pastra aspectul de covor.
Trandafirii curgatori au nevoie sa le fie taiate extremitatile tijelor curgatoare, florile ofilite si ramurile mai batrane de trei ani, pentru a intineri inima coroanei florale.
Trandafirii peisageri nu necesita interventii regulate, ci se multumesc cu o taiere de reintinerire la fiecare trei ani: este suficient sa scurtezi ramurile la jumatate si sa le tai pe cele moarte sau prea batrane.
Trandafirii-liana au nevoie de o tundere de reintinerire o data la cinci ani si de inlaturarea ramurilor moarte.
Mari iubitori de soare, trandafirii trebuie plasati in zone insorite, pentru ca lumina stimuleaza inflorirea.
Ca orice planta, si trandafirul are parte de boli, iar rugina frunzelor este una dintre cele mai raspandite. De cele mai multe ori, apare primavara si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si lastarilor tineri. In timp, daca boala nu este tratata, zonele afectate trec de la portocaliu la brun, iar apoi spre negru-cenusiu.
Inlatura frunzele si lastarii afectati, iar daca este nevoie, apeleaza si la tratamente chimice pe baza de sulf si cupru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu