marți, 28 ianuarie 2014



Ce arbusti ornamentali se adapteaza in Romania

In gradinile noastre arbustii ornamentali sunt plantele ce dau viata mediului inconjurator. Daca avem o curte de doar cativa metri patrati sau daca avem in jurul casei foarte mult spatiu, totul ar deveni anost fara cateva tufe, cateva flori care sa dea culoare.
Arbustilor ornamentali si a altor plante de gradina le revine sarcina de a face un spatiu plin de viata. Unii arbusti sunt spectaculosi prin flori si implicit prin culoare si eventual prin
parfumul lor. Alti arbusti au calitatea de a fi verzi tot anul. Unii arbusti pot da spectaculozitate prin formele pe care le pot contura in urma tunderii lor.

Unii arbusti ornamentali au nevoie de conditii speciale de supravietuire in conditiile climei din Romania. Datorita timpului ce trebuie alocat ingrijirii acestor plante multi prefera sa ocoleasca acei arbusti care nu se adapteaza sau nu supravietuiesc cu un minim de ingrijire.
Care sunt speciile de arbusti ornamentali si plante de gradina ce se adapteaza usor la clima Romaniei:
Arbustii ornamentali verzi tot anul care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania:
Tuia este cel mai raspandit arbust ornamental folosit pentru gradini si parcuri dar si pentru interior.
Tuia este un arbust verde tot timpul anului, si se gaseste intr-o gama foarte diversa de marimi si nuante. Tuia poate fi un arbust de mici dimensiuni, poate fi un arbust inalt (pana la 15-20 metri), poate fi un arbust stufos, poate fi un arbust cu fructe de diferite forme si culori, poate avea nuante de la galbui, verde crud, verde inchis, albastrui pana la o tenta de gri.
Tuia este cel mai adaptabil arbust in orice conditii de mediu si spatiu, desi prefera zonele luminate si largi.
Ilex Aquifolium rezistent la ger si poate fi plantat atat la soare cat si in zone de semiumbra si umbra.
Arbustii de Ilex Aquifolium infloreste in mai-iunie, are flori albe prinse in buchetele.
Frunzele sunt groase si rigide, de o culoare verde inchis, lucioase si zimtate pe margine, rezistente la ger.
Fructele devin rosii in timpul iernii si raman pe crengi pana in martie.



Levantica este un arbust vesnic verde, care prefera terenurile aride, pietroase si soarele puternic. Au tufele gri-argintii, florile violacee si un parfum persistent. Florile se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Este o specie aromata si in plus este considerata si o planta miraculoasa.



Limonium este un arbust vesnic verde, ce face parte din categoria Plumbaginaceae. Florile sunt de diferite culori, si sunt grupate in buchetele. Se adapteaza foarte bine in ghivece si pe terenurile insorite.



Levisia este un arbust din categoaria Portulaceae, cu 15-20 de specii de plante mici, vesnic verzi, erbacee si perene. Frunzele sunt carnoase, sub forma unei rozete, iar florile sunt albe sau roz.
Aceste plante perene se pot cultiva fără greutăţi în orice fel de sol, iar rezistenţa lor la iarnă este garantată peste tot.

Arbustii ornamentali cu flori, care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania.
Magnolia da o nota feerica gradinilor prin forma si culorile deosebite pe care le au frunzisul, florile mari, ramurile raspandite aleator si semintele ce raman atarnate pe crengi.
Magnolia infloreste la inceputul primaverii, este foarte apreciata pentru bogatia de culori si de forme ale florilor: mari, regulate si solitare, albe, roz, purpuriu, albastrui, verde-galbui, etc.
Magnolia poate fi: un arbust de pana la 3 metri inaltime dar poate fi si un arbore de peste 20 de metri.
Magnolia nu este foarte pretentioasa la adaptare in conditiile de clima ale Romaniei dar este usor sensibila la conditii de ger extrem sau ger tarziu de primavara care ii vor afecta numarul de flori si infrunzirea bogata din perioada urmatoare.
Trandafirii arbusti ornamentali preferati de multi pentru culoarea si parfumul florilor.
Trandafirii au perioada lunga de inflorire; Incanta privirea prin culori si varietati de flori.
Trandafirii pot fi: trandafiri tufe, trandafiri agatatori, trandafiri pomi scunzi.
Trandafirii infloresc pe la sfarsitul primaverii si pot tine pana la inceputul toamnei.
Trandafirii pot avea o multitudine de culori: alb, galben cu rosu, portocaliu, alb cu rosu, mov, rosu, purpuriu, etc.
Liliacul, de culoare alba, sau mov in zeci de nuante, este un arbust foarte raspandit in Romania.
Liliacul poate creste pana la 3 metri inaltime.
Liliacul este un arbust ce nu necestita o ingrijire speciala.
Arbustul de liliac, pentru o inflorire bogata, prefera zonele cu expunere la soare.
Liliacul infloreste la sfarsitul lunii aprilie si tine pana spre jumatatea lunii iunie.


Forsythia sau “ploaie de aur”, cel mai rezistent arbust ornamental ce necesita un minim de intretinere. Intretinerea acestui arbust poate fi doar de tundere pentru a ii controla cresterea.
“Ploaia de Aur” este plantat in multe parcuri si gradini datorita necesitatii minime de intretinere.
Ploia de aur este un vestitor al primaverii, infloreste inainte de a infrunzi, in luna martie si tine pana in aprilie tarziu.
Numarul mare si galbenul intens al florilor, de unde ii vine si denumirea de Ploaia de Aur, face ca arbustul sa para un bulgare de aur.
Poate fi: plantat in grupuri dese si poate forma gard viu, sau poate fi un arbust solitar ca un copacel de flori.
Multe specii de arbusti se pot adapta in conditiile de clima ale Romaniei daca se aduc mici imbunatatiri sau protectii din partea ingrijitorului.
Pentru fiecare specie in parte, se gasesc instructiuni de specialitate in ceea ce priveste asigurarea conditiilor de ingrijire si mici trucuri ce pot fi aplicate acestora pentru a creste rezistenta arbustilor ornamentali la conditiile de clima, la conditiile de sol sau altele.


Kalmia latifoia este unul dintre cei mai frumoşi arbuşti ornamentali. Este caracteristic bazinului mediteraneean, unde este intalnit atat in stare spontana cat si cultivat. Floricelele au aspectul unor steluţe, sunt albe cu pete bordo. Frunzele sale sunt renumitele frunze de dafin, si sunt foarte apreciate in calitate de condiment. Se prelucreaza prin uscare si se folosesc in arta culinara.

Camellia. Aceste populare plante sempervirescente sunt cultivate pentru florile lor atractive, asemanatoare trandafirilor, si pentru frumoasele frunze verzi lucioase. Culoarea lor poate fi alba, roz pal sau roz intens, rosie sau combinatii ale acestora. Cameliile isi incep perioada de inflorire in octombrie, insa cele mai multe vor fi in plin sezon la sfarsit de ianuarie. Ele vor continua sa infloreasca pana in luna mai, atunci cand debuteaza perioada de crestere.


Rhododendronul face parte din familia Ericaceae si este printre cei mai deosebiti arbusti datorita frumusetii si armoniei infloririi lor. Sunt plante de umbra si au nevoie de multa apa atata vara cat si inainte de intrarea in iarna. Culoarea frunzelor este verde inchis. In functie de specie, frunzele pot fi cazatoare sau vesnic verzi. Florile acestora au diferite forme si culori, in functie de specie.

Azalea este una dintre cele mai cautate si apreciate plante decorative. Este un mic arbust, bogat in ramificatii, cu frunze persistente, mici, ovale-eliptice, cu pubescenta fina. Particularitatea acestui soi constă în frunzişul veşnic verde care devine roşu toamna şi treptat până în iarnă ajunge purpuriu.

Arbusti fructiferi, care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania:
Afinul este un subarbust (arbust mic), stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30-60 cm, cu ramuri anguloase. Frunzele sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine), verzi pe ambele fețe. Florile sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie.
Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae.
Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.
Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi intâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.
Agrisul este un arbust din familia Saxifragaceelor avand, la maturitate, o inaltime cuprinsa intre 60 si 150 cm. Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, cu forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea  poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica.
Coacăzul este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. Are fructele mici, negre, rosii sau albe sunt foarte parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. Coacăzul are nevoie de multă lumină, dar nu este pretenţios la sol. El se poate dezvolta chiar şi pe solurile sărace, aşa că nu este pretenţioasă.




Ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna

Chiar daca sezonul rece a debutat, inca poti gasi destule activitati de facut in gradina. Iarna este anotimpul perfect de ingrijire si taiere a plantelor si pomilor din gradina ta, pentru ca acestea sa fie in forma si gata de inflorire primavara. Taierea plantelor este unul dintre cei mai importanti pasi pentru ca acestea sa fie sanatoase si stufoase in sezonul cald. Iata un mic ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna:
1. Arborii Cei mai multi pomi si arbori trebuie taiati in sezonul rece pentru a creste armonios si sanatos primavara. Printre acestia se numara aratarul, magnolile si pomii fructiferi precum maslinii, mangoul, citricele si duzii.
Taierea lor trebuie sa aiba lor iarna tarziu sau la inceput de primavara. Se indeparteaza in primul rand ramurile uscate si cele care cresc intr-o directie gresita.

2. Hortensiile si arbustii de trestie de zahar

Tot iarna se taie si se ingrijesc si arbustii care infloresc in mijlocul verii. In aceasta categorie intra arbustii de trestie de zahar, dar si hortensiile. La flori taie-le capetele ori ramurile pana in primii muguri. La plantele mature taie-le ramurile pana aproape de baza.

3. Plantele perene si arbustii de foioase

Plantele perene si arbustii de foioase infloresc de obicei la sfarsitul verii, insa ele trebuie pregatite de la mijlocul iernii sau primavara devreme. Taie-le tulpinile foarte mici, iar la plantele perene taie-le pana aproape de baza.
4. Trandafirii Trandafirii trebuie curatati si ei la mijlocul iernii. Elimina-le ramurile prea mari, care acopera centrul tufei si taie-le toate ramurile ofilite. De asemenea, taie si ramurile care au crescut mai mult de o treime.
5. Plantele ornamentale Tot la mijlocul iernii sau primvara devreme taie si curata plantele ornamentale, din frunze.Taie-le tulpinile pana la jumatate pentru a le incuraja cresterea si inflorirea timpuriu.

6. Plantele agatatoare

Vita-de-vie, cartofii sau oricare plante agatatoare trebuie taiate si ele la inceputul iernii. Elimina-le lemnul mort sau bolnav si incearca sa le raresti, taind ramurile care sunt in plus. Leaga-le apoi cu niste nuile sau sfoara subtire pe orizontala.

5 ingrijiri de baza ale fructelor in timpul iernii

Iarna, pomii si arbustii fructiferi din gradina au nevoie de atentie. Fructele vechi trebuie indepartate, iar ramurile au nevoie de tundere.

Iata 5 ingrijiri de baza ale fructelor in timpul iernii:
1 Culege fructele tarzii In cazul in care ai in gradina pomi fructiferi cu fructe tarzii, culege-le inainte de primul inghet. In general, merii pot fi culesi pana tarziu, in sezonul rece.
2 Curata pomii fructiferi si arbustii Iarna, in zilele insorite, pomii fructiferi si arbustii au nevoie sa fie tunsi. In acest fel, planta este remodelata, i se da forma dorita pentru urmatorul sezon si, in plus, este incurajata sa faca mai multe fructe. Nu toaleta pomii fructiferi in zilele geroase de iarna. Incepe toaletarea cu pomii fructiferi si arbustii tineri.
Iarna, este posibil ca pe ramurile pomilor fructiferi sa fi ramas fructe mumificate. Rupe-le si distruge-le. In caz contrar, fructele vechi si uscate care raman in copaci devin gazde ale daunatorilor in primavara.
Curata pomii fructiferi si fructele acestor de zapada. Ramurile se pot rupe din cauza greutatii zapezii, iar pasarile salbatice au nevoie de fructele din copaci pentru a se hrani.
3 Protejeaza radacina pomilor fructiferi Pomii fructiferi sunt vulnerabili iarna, iar radacina acestora trebuie izolata in asa fel incat sa nu inghete. Imprastie in jurul tulpinii copacilor un strat de paie, coaja de copac, frunze uscate. Fixeaza stratul cu ajutorul unui material textil pentru a nu fi luat de vant.
4 Planteaza alti pomi sau arbusti Iarna, poti planta noi pomi sau arbusti fructiferi, pentru consum sau pentru designul gradinii. Aceasta activitate trebuie facuta intr-o zi insorita, cand pamantul nu este inghetat si nici imbibat cu apa. In cazul acestor plante, este recomandat sa nu le plantezi in acelasi loc in care a fost un alt pom fructifer sau un alt arbust cu fructe. Astfel de plante nu cresc bine, de aceea, este recomandat sa le gasesti un alt loc, cu sol proaspat.
5 Curata uneltele de lucru pentru pomii fructiferi. Pomii fructiferi pot fi afectati de simpla folosire a unei unelte de gradina care nu a fost curatata bine. Curata clestii si uneltele de gradinarit folosite pentru pomii fructiferi cu apa cu sapun si apoi unge-le cu ulei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu