marți, 28 ianuarie 2014

6 reguli in ingrijirea arbustului Pyracantha in sezonul rece

Pyracantha este un arbust decorativ, vesnic verde, din familia Rosaceae. Planta este rezistenta la frig, atractiva pentru pasari, usor de crescut, fiind una dintre cele mai bune alegeri pentru gradina de vara si iarna.
Genul Pyracantha este impartit in 7 specii, raspandite in Europa si sud-estul Asiei. La maturitate, planta atinge o inaltime de 6 metri su 4-5 metri latime. Arbustul este atractiv prin colorit: frunzele sunt verzi, florile albe si fructele sunt rosii, portocalii sau galbene, dispuse in ciorchini. Arbustul infloreste la sfarsit de primavara si inceput de vara, iar fructele apar in ultima parte a verii si se coc toamna.
Fructele nu sunt comestibile pentru om, dar constituie o hrana atractiva pentru pasarile salbatice. Fructele rezista pe arbust in toata perioada sezonului rece, facand din Pyracantha una dintre cele mai frumoase si colorate plante din gradina de iarna. Pe langa frumusete, arbustul este o planta potrivita pentru clima temperata, fiind rezistenta la temperaturi scazute si nepretentioasa.
Iata 6 reguli de ingrijire pentru arbustul Pyracantha:

1 Tipul de sol pentru cresterea arbustului Pyracantha

Pyracantha este un arbust care necesita un sol drenat. Arbustul se adapteaza aproape la orice tip de sol, mai putin la cel bogat in argila sau calcar.

2 Locul de crestere al arbustului Pyracantha

Crescut in gradina, arbustul Pyracantha are nevoie de un loc insorit, cu lumina filtrata si ferit de vanturile puternice. Daca arbustul este crescut intr-un loc orientat spre nord, planta va face mai putine fructe.
Pyracantha este folosit adesea pe post de gard viu. Daca arbustul este plantat langa un zid, trebuie lasat un spatiu de cel putin jumatate de metru intre planta si perete, pentru a evita solul deshidratat.
Intre arbusti se lasa un spatiu intre 1.5 si 3 metri. In cazul gardului viu, spatiul lasat este mai mic, in jur de 50 cm.

3 Tunderea arbustului Pyracantha

Arbustul Pyracantha trebuie tuns la inceputul primaverii pentru ca planta sa devina stufoasa si sa faca multe flori si fructe. Toaletarea acestei plante trebuie facuta cu grija, folosind manusi, deoarece arbustul are tepi.

4 Udarea arbustului Pyracantha

Arbustul Pyracantha se uda rar, atat cat sa se asigure umiditatea in sol. In sezonul secetos, este recomandat sa fie udate si frunzele prin pulverizare. In general, arbustul se uda in primele zile dupa plantare, dupa care irigarea se face rar.

5 Fertilizarea arbustului Pyracantha

Pyracantha are nevoie de fertilizator o data pe an, la sfarsit de iarna. Se foloseste o cantitate medie de fertilizator. In acelasi timp, este bine ca la baza sa se adauge un strat de mulci bogat in materie organica.

6 Inmultirea arbustului Pyracantha

Pentru a inmulti planta, se taie butasi lemnosi vara sau se insamanteaza noi rasaduri, toamna. Butasii trebuie tinuti intr-un loc umbros, cu multa umiditate, pana cand se formeaza radacinile. Apoi, butasii pot fi mutati fie in ghivece, fie direct in gradina. La plantarea acestora, solul se uda si se foloseste fertilizator.


 6 reguli in ingrijirea arbustului Pyracantha in sezonul rece

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu