vineri, 24 ianuarie 2014

Plante toxice care trebuiesc folosite cu mare grija deoarece  contin compusi care provoaca reactii adverse oamenilor si animalelor de companie.
Plantele de apartament pot fi extrem de benefice pentru casele si vietile noastre. Acestea nu numai ca purifica si reinnoiesc atmosfera din incaperi, absorbind dioxidul de carbon si oferind oxigenul necesar vietii, dar de asemenea absorb o parte din poluantii care se gasesc in casele si birourile noastre.
Multe din plantele de apartament care le intalnim in locuintele noastre provin din climatele tropicale, adaptandu-se nivelurilor scazute de lumina care se afla in locuintele noastre. Totusi, unele plante contin compusi care provoaca reactii adverse oamenilor si animalelor de companie. Acestea trebuie evitate si de aceea, in acest articol, va prezentam o lista cu unele din aceste plante, care n-ar trebui sa le tineti in casa, daca nu vreti sa expuneti pericolului pe dvs., pe copiii dvs. sau pe animalele dvs. de companie.
1) Aloe (Aloe barbadensis). Specia este adesea folosita in fitoterapie inca din antichitate, fiind mentionata in Noul Testament. Extractele de Aloe sunt folosite pe scara larga in cosmetica si medicina alternativa, sustinandu-se ca au proprietati de reintinerire, vindecare sau analgezice. Frunza de aloe are un strat interior ce contine un suc galben ce este iritant in contact cu unele dermatite.
Aloe
2) Amarilis (Amarryllis). Este o planta cu flori ce provine din Africa de Sud; popularitatea sa a fost castigata din abilitatea de a inflori spectaculos in timpul iernii si a oferi astfel, in casa, un spectacol minunat de flori. Daca vreti totusi sa aveti aceste flori in casa, ar fi bine sa le tineti departe de orice sursa de mancare (deci, nu în bucatarie!) intrucat amarilis contine o substanta principala ce poate provoca greata, voma si diaree.
amarilis
3) Suculent/”Mama-miilor” (Kalanchoe daigremontiana). Provenind din Madagascar, planta este toxica pentru ca frunzele ei contin un glicozid cardiac, ce poate provoca moartea animalelor si chiar a bebelusilor care ingera fara sa vrea bucati din aceste frunze sau materiale ale plantei care cad pe jos.
kalanchoe
4) Datura (Datura innoxia), este o planta extrem de rezistenta, dar si foarte toxica. Ea contine alcaloizi care pot provoca otravirea si moartea animalelor si oamenilor. O doza mai mica decat cea mortala poate duce la o stare de intoxicatie ce poate dura zile intregi; exista relatari cum ca efectele au persistat timp de douazeci de zile.
Datura
5) Crizantema (Chrysanthemum sp.). Crizantemele au fost cultivate in China inca din secolul al XV-lea i.Hr. Desi sunt flori minunate, trebuie sa stiti ca daca va aflati in contact prelungit cu ele, aveti riscul de a face dermatita. Din crizanteme se extrag piretrinele, insecticide importante, care pot fi daunatoare pestilor dvs. din acvariu.
crizantema
6) Coroana de spini (Euphorbia milii), nume dat dupa “coroana de spini” a lui Iisus Hristos. Planta, care provine tot din Madagascar, contine chimicale caustice si iritante in latex; de aceea, evitati contactul cu pielea si ochii. In cazul in care puneti mana pe planta si apoi o duceti la gura, fara sa va spalati pe maini, puteti avea dureri abdominale, iritatii ale gatului si voma.
coroana de spini
7) Crotonul (Codiaeum variegatum) este o planta tropicala careia ii place umiditatea si caldura. Latex-ul din ea poate cauza eczeme celor care stau in apropierea ei (este o planta “suculenta”).
croton
8 ) Iedera (Hedera helix) este folosita ca planta de ornament. In cazul in care este ingerata, din greseala, o cantitate mica din aceasta planta, pot aparea dificultati mari in respiratie, convulsii, voma, paralizie si coma. In urma contactului des cu aceasta planta, pot aparea chiar si dermatite severe, ce pot fi tratate foarte greu.
iedera
9) Azaleea (Rhododendron sp.) – aceasta planta este renumita pentru frumusetea florilor produse. Desi are o toxicitate redusa, totusi ea trebuie sa fie tinuta departe de copii si animale de companie.
azaleea
10) “Branza elvetiana” / Ceriman (Monstera deliciosa) – contine oxalat de calciu, un compus toxic pentru animale si oameni. In cazul in care o bucatica de frunza din aceasta planta ajunge in sistemul digestiv al omului, poate cauza pierderea vocii, raguseala si iritatia mucoasei bucale.
branza elvetiana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu