miercuri, 15 ianuarie 2014

Arbusti foiosi

Arbori foiosi


Denumire
(Arbusti foiosi)

Talie
(m)

Intrebuintari
AMORPHA FRUTICOSA
(Salcâm mic)
2.0

Creste pe terenuri degradate, foarte sarace, pe nisipuri, consolideaza taluzurile si pantele instabile.
ARALIA SPINOSA
2.0

Talie 15 m, creste repede. Decoreaza prin frunzis si inflorescenta bogata. Se planteaza izolat sau asociat cu alte specii.
BERBERIS VULGARIS
(Dracila)
1.0

Talie 2.5 m, folosit ca exemplar solitar, grupuri sau recipiente de gradina. Ritm de crestere mediu, rezistent la seceta, suporta atmosfera urbana (reflexiile pavajului, poluarea) si taierea.
BERBERIS THUNBERGII
(Atropurpurea)
10

Talie 2.5 m, folosit ca exemplar solitar, grupuri sau recipiente de gradina. Ritm de crestere mediu, rezistent la seceta, suporta atmosfera urbana (reflexiile pavajului, poluarea) si taierea, colorit diferit.
BUXUS SEMPERVIRENS (buxus, cimisir, merisor)
0,3
0.5
0.8

Frunze persistente, creste foarte lent, folosit pentru garduri vii si borduri tunse, izolat sau in grupuri.
Chaenomeles Japonica (Gutui japonez)
0.5
Talie 1.5 – 2.0 m, rezista la ger si seceta, si se poate cultiva in plin soare cit si la semiumbra. Foarte apreciat ptr. inflorirea frumoasa si precoce. Se pot planta izolat, in grupuri masive sau chiar in recipiente de gradina.
EUONYMUS EUROPAEUS ( Salba moale )
1.0
1.7

Talie 4.0 – 5.0 m, fructe interesante prin colorit roz – rosiatic, care lasa sa se vada semintele mai portocalii lucioase. Rezista la seceta si ger, poluare atmosferica si tolereaza semiumbra. Se planteaza in grupuri, perdele de protectie.
Lonicera Maackii
1.8
2.0
>2.0

Exemplare solitare, grupuri masive
CORNUS SANGUINEA
(Sânger)
1.0
1.5

Talie 4 m, frunzele devin toamna rosii-singerii, mai ales la exemplarele insorite. Rezista la ger. Cresc bine la lumina si semiumbra.
COTONEASTER HORIZONTALIS (Cotoneaster)
Ø 0,5
Talie < 1.0m, tufa larga, frunze mici lucioase, verde inchis, toamna nuante de rosu,, culoare accentuata, fructe mici, rosii si numeroase. Rezista la ger, seceta. Prin calitatile decorative deosebite este un de elita in amenajarile peisagistice. Se foloseste izolat, in grupuri masive si pot imbraca taluzuri.
Ø 1,0
Ø 1.5
100
COTONEASTER FRANCHETTI
1.5

Port frumos cu ramuri gratios arcuite, frunze semipersistente, fructe mici si portocalii. Foarte apreciat in amenajarile peisagistice. Rezistent la seceta si ger. Se planteaza in grupuri sau izolat.
ELEAGNUS MULTIFLORA
1,5
1.8

Decoreaza prin frunzis si fructe portocalii, vara 1.5 cm diametru, comestibile.
FORSYTHIA INTERMEDIA
(Forsitia)
0,5
1,5

Talie >3 m, creste repede, suporta tunderea si rezista la ger (taierea se face dupa inflorire, dar nu foarte sever). Foarte apreciati ptr. inflorirea timpurie si bogata, se utilizeaza solitar, in grupuri sau ca garduri vii. Suporta si semiumbra dar inflorirea este usor diminuata.
HIBISCUS SYRIACUS
(Zamosita)
0,8
1,2

Talie 2 m, arbust cu inflorire tirzie de vara, rezista la seceta, nepretentios fata de sol. Se foloseste izolat,in grupuri, garduri vii tunse sau libere.
KERRIA JAPONICA
1,0
1,5

Talie 1.5 – 20 m, creste repede, mai ales la semiumbra si este destul de rezistent la ger. Creste si infloreste foarte bogat in sol fertil. Se planteaza izolat sau in grupuri masive.
LABURNUM ANAGYROIDES
(Salcâm galben)
2.0
2,5

Arbust mare sau arbore mic, talie intre 3.0 – 5.0 m, foarte apreciat ptr. frumusetea infloritului in Mai – Iunie, cu flori galbene fara parfum si lungi de 10 – 20 cm. Rezista la ger si la seceta, nepretentios la sol. Indicat pentru litoral, stepa si silvostepa. Se foloseste izolat sau in grupuri.
LIGUSTRUM OVALIFOLIUM
(Lemn câinesc)
1,7
2.0
Talie 5.0 m, in iernile blinde are frunzis semipersistent. Creste activ, lastareste bine si suporta tunderea. Rezista la ger sau seceta, fiind neexigent fata de sol. Extrem de tolerant fata de poluarea cu fum sau noxe. Creste bine la soare si semiumbra. Se foloseste ca garduri vii tunse, masive.
MAHONIA AQUIFOLIUM
(Mahonie)
0.3 – 0.5

0.5



0.8



Talie 1.0 – 1.5 m, frunzis persistent, verde lucios, toamna are nuante purpurii. Creste incet si raspunde bine la taieri. Rezista la ger, creste in plin soare si la umbra (sub coroanele arborilor). Se utilizeaza izolat, in grupuri, garduri vii masive tunse.
PRUNUS LAUROCERASUS
Tufe 1.5

Talie 2.0 – 2.5 m, tufa puternica cu frunzis persistent. Se adapteaza la semiumbra. Apreciat pentru frunzisul deosebit. Se foloseste izolat, in grupuri sau garduri vii libere.
PYRACANTHA COCCINEA
1,5

Talie 2.0 – 3.0 m, frunze semipersistente. Inflorestebogat in Mai – Iunie. Apreciat ptr. fructele abundente viu colorate in rosu – portocaliu, mici, sferice. Creste repede, este rezistent la ger si seceta. Creste bine atit la soare cit si la semiumbra. Se utilizeaza solitar, in grupuri, garduri vii libere pe linga ziduri. Se pot planta si in recipiente de gradina.
RHODOTYPOS SCANDENS
1.0
1.5

Talie 1.0 – 2.0 m, specie fara pretentii, rezista la seceta. Frunzele sint verde crud, flori albe, mici, solitare. Se utilizeaza solitar sau in grupuri, masive de arbusti.
SPIRAEA VANHOUTTEI
1.0
1.5

Talie 2.0 m, remarcabil prin abundenta florilor mici albe pe toata lungimea ramurilor care se arcuiesc sub bogatia florilor. Rezista in orice clima. Rezista la seceta si la poluare atmosferica, nepretentioasa fata de sol. Se cultiva in plina lumina cit si la umbra. Se foloseste ca plante izolate, grupuri, masive, garduri vii libere si tunse.
SPIRAEA SALICIFOLIA
1.0
1.5

Talie 1.5 m, florile sint roz, in panicule spiciforme, terminale cu aspect pufos. Rezista la ger si la poluare atmosferica. Se poate cultiva atit in plina lumina cit si la umbra. Se foloseste izolata, in grupuri, masive si garduri vii.
SYMPHORICARPOS ALBUS
(Cârmuz, Hurmuz)
0,5
1.0

Specii rustice, nepretentioase, reusesc in orice sol, in lumina si la umbra sub coroanele arborilor. Se folosesc in grupuri, masive, garduri vii si plantatii sub arbori.
SYMPHORICARPOS ORBICULATUS
0,5
1.0

Specii rustice, nepretentioase, reusesc in orice sol, in lumina si la umbra sub coroanele arborilor. Se folosesc in grupuri, masive, garduri vii si plantatii sub arbori.



Denumire
(Arbori si arbusti rasinosi)
Talie
(m)
Pret RON
Intrebuitari
JUNIPERUS HORIZONTALIS
-

Inalt 1 m si larg de pina la 3.0 – 4.0 m, cu ramificatii orizontale.
JUNIPERUS SABINA NANA
-

Formatiuni de la 0.2 – 0.5 m, etalate, cu ramuri orizontale. Rezista bine la ger. Pot fi amplasati in lumina sau in semiumbra. Se folosesc solitar, in grupuri, masive si uneori plantati pentru imbracarea taluzelor.
JUNIPERUS SABINA CUPRESIFOLIA
1.5x1.7

-
TAXODIUM DISTICHUM
1.5
2.0
2.5
>3.0

Talia I, frunze cazatoare. Impresionant prin coroana larg piramidala bogata, frunzis fin verde-crud vara, devenind ruginiu-roscat toamna. Ace subtiri si moi, fine. Creste activ, longevitate de exceptie pina la 6000 ani. Se utilizeaza solitar si in grupuri, pe marginea luciurilor de apa. Valorifica terenurile mlastinoase si inundabile.
THUJA OCCIDENTALIS FASTIGIATA
3.5–4.0

Solitar, grupuri, aliniamente si gardurii vii
THUJA ORIENTALIS
(Arborele vietii, Tuie)
1.5
2.0
2.5

Talia a III-a (8-10 m), coroana larg conica, suporta tunderea si semiumbra. Se utilizeaza solitar, in grupuri, aliniamente si garduri vii.
talia I - arborii ajung la maturitate sa depaseasca inaltimea de 25 de metri
talia II - arborii, la maturitate se situeaza la inaltimea de 15 -25 de metri
talia III - inaltimea maxima atinsa la maturitate este de 7 - 15 metri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu