1. Cardamon (Elettaria cardamomum)
Cardamonul
este un membru al familiei ghimbirului. Este o planta perena cu rizom
care formeaza un grup dens de tulpini cu o aroma calda si condimentata si
flori parfumate. Pastaile uscate sunt adaugate la dulciuri, cafea
persana, praful de curry, sos chutney, muraturi si in multe mancaruri
asiatice. Florile apar in mod normal doar in climatele calde si
tropicale. Frunzele pot fi si ele utilizate - ca un invelis in care sa
fierbi, coci sau frigi cartofi dulci, peste, carne de porc si pui,
imprimand acestora o aroma incantatoare. Nucsoara este mai rezistenta la
frig decat majoritatea membrilor familiei ghimbirului si va putea
supravietui catorva ingheturi. Dupa ultimul inghet, taie frunzele
deteriorate de iarna si curand se vor produce grupuri abundente de
frunze noi. Poate fi inmultit prin rizomi plantati primavara la 5 cm sub
suprafata solului. Ar trebui cultivati pe un sol ingrasat cu
generozitate, ud, bine drenat aflat intr-o locatie insorita.
cardamon |
2. Galangal (Alpinia galanga)
Cunoscut
si sub denumirea de galangal mare sau ghimbir de Siam, acest membru al
familiei ghimbirului este originar din Asia de Sud-Est. Formeaza un grup
rizomatos cu mai multe tulpini, fiecare
atingand doi metri in inaltime, cu frunze lungi, cu limbul lat. Rizomii
se folosesc la gatit si pulpa sa alba sau de un galben pal are o aroma
asemanatoare cu o usoara unda de miros de pin. Galangalul mic, numit
uneori crinul invierii (Kaempferia galanga) este o alta planta, ai carei rizomi sunt de asemenea folositi ca si condimente;
ei au un parfum de ghimbir piperat. Planta produce smocuri si flori la
nivelul solului. Galangalul creste mai bine in locuri usor umbrite in
regiuni temperate calde pana la cele tropicale si prefera un sol umed,
bine ingrasat, bine drenat. Poate fi inmultit prin rizomi - plantati la
aproximativ 5 cm in sol, primavara - sau cumparat sub forma de plante in
ghiveci de la specialistii in ierburi aromatice si in serele cu plante
tropicale.
galangal |
3. Ghimbirul ( Zingiber officinale)
Ghimbirul este
o specie perena cu rizomi originara din Asia tropicala. Formeaza
manunchiuri de tulpini de 90 cm inaltime cu frunze late dispuse
alternat. Florile in forma de spic
sunt galbene patate la varf cu purpuriu. Rizomii indesati, de un galben
pal, numiti „maini”, sunt partile utilizate pentru gatit. Ghimbirul are
nevoie de conditii de clima calda temperata pana la subtropicala, o
locatie insorita si sol bogat, umed, bine drenat. Rizomii sunt recoltati
de la sfarsitul verii pana toamna, pentru a putea fi folositi in stare
proaspata. Pot fi cultivati din segmente de rizomi; primavara planteaza
segmentele, fiecare sa aiba doi-trei muguri, cm la 5 cm sub nivelul
solului. Alternativ, poti cumpara plante cultivate in ghivece dela
specialisti in ierburi aromatice sau sere cu plante tropicale.
ghimbir |
4. Anasonul stelat (Illicium verum)
Anasonul stelat chinez este un ingredient esential in pulberile cu cinci condimente, utilizate pe scara larga
cu carnea de rata, pui si porc in mancarurile chinezesti; la fel si in
mancarurile din Vietnam, Indonezia si Malaezia. In Europa este folosit
in diferite lichioruri si aperitive, mai ales paste, absint, anisette si
vestitele Sambuca si Galliano. Are in comun cu anasonul, substanta
anetol, care ii da aroma puternica. Copacelul este vesnic verde,
originar din China sudica si Vietnam cu flori atractive in forma de
stea, de culoarea fildesului.
Condimentul
se obtine din pastaile in forma de stea uscata din fructul de culoare
verde. Poate fi inmultit prin seminte primavara sau prin butasi
colectati toamna devreme. Doua alte specii pot fi confundate cu anasonul
stelat chinezesc: anasonul stelat japonez (I. anisatum) si cel nord american (I. floridanum).
Este foarte important sa cumperi specia chinezeasca. Specia japoneza
are frunze aromate utilizate ca o tamaie dar care sunt foarte toxice
daca sunt ingerate. Cele doua specii au un aspect similar, iar anasonul
stelat japonez este un arbust ornamental popular in Australia.
anasonul stelat |
5. Curcuma (Curcuma longa)
Curcuma este un membru al familiei ghimbirului. Este o planta perena cu rizomi care creste in grupuri inalte de aproximativ
1 m cu frunze verzi, late, usor aromatice. Florile de un galben pal
pana la portocaliu formeaza spicuri dense. Rizomul este utilizat ca si
condiment. Este subtire si ramificat cu o pulpa de un portocaliu
stralucitor cu o aroma puternica. Curcuma este folosita si ca un
colorant in mancaruri dand orezului si altor feluri o culoare aurie. La
gatit, foloseste o bucata de 2,5 cm de rizom de curcuma proaspat cules
pentru fiecare jumatate de lingurita de condiment uscat recomandat in
reteta. Cojeste rizomul, taie-l in bucati si marunteste-l cu un pic de
apa intr-un blender. Curcuma este inmultita primavara din rizomi
plantati la aproximativ 5 cm in sol. Are nevoie de un sol bogat, umed, o
vara lunga si calda si un loc insorit. Poti cumpara planta in ghiveci
de la specialistul in ierburi aromatice sau serele cu plante tropicale.
Partea aeriana a plantei se usuca in fiecare iarna si partea subterana
va tolera ingheturile ocazionale.
curcuma |
6. Vanilia (Vanilla fragrans sinonim cu V. planifolia)
Pastaile de vanilie provin
de la o orhidee tropicala destul de usor de cultivat in conditii de
umiditate tropicala, intr-un loc usor umbrit. De asemenea, are nevoie de
sezone distincte uscate si umede, deoarece florile apar dupa sezonul
uscat. Pot fi cultivate cu succes intr-o sera. Orhideea este cataratoare
- creste pana la 7-8 m inaltime inainte sa inceapa sa infloreasca - asa
ca prezenta unui suport, precum un stalp este esentiala. In natura,
radacinile aeriene ajuta planta sa urce pana la 15 m inaltime. Dar cand
este cultivata, plantele sunt dirijate in jos dinspre varful suportului
lor pana la o inaltime convenabila pentru polenizare si recoltare.
Plantele sunt inmultite prin butasi colectati din varf, care au 1 m sau
mai mult lungime si au ultimele doua sau trei frunze de la baza
indepartate. Insereaza butasii in sol bogat in humus, acoperit cu mulci
pe locul unde vor creste. Alternativ, butasii pot fi pusi sa dea
radacini in ghivece umplute cu un amestec de sol aerat inainte de a fi
plantati afara.
Florile
aromate, cerate, de un galben verzui apar dupa al doilea sau al treilea
an de viata si au nevoie de polenizare artificiala cu mana. Pentru a
face acest lucru, foloseste o scobitoare pentru a transfera polenul de
pe stamine pe varful lipicios al stigmatului. Dupa aceasta, se vor forma
dupa un timp 30 pana la 100 sau mai multe pastai lungi, verzi, pe
tulpinile cataratoare mature, daca polenizarea a avut succes. Pastaile
sunt recoltate peste 6-9 luni mai tarziu, cand varfurile lor incep sa se
ingalbeneasca. Boabele sunt fermentate si uscate pentru a fi utilizate,
culoarea finala fiind un maro foarte intunecat cu cu un luciu uleios.
Plantele sunt tunse dupa recoltare pentru a indeparta tulpinile slabe si
batrane.
pastai de vanilie |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu