marți, 28 ianuarie 2014

Ingrijirea trandafirilor pe timpul iernii

Ingrijirea trandafirilor pe timpul iernii
Majoritatea trandafirilor au nevoie de anumite masuri de protectie pe timpul iernii. Gradul de protectie de care au nevoie trandafirii tai depinde de cat de tare se raceste vremea in zona ta si de cat de rezistenti sunt acestia. Rezistenta este capacitatea unei plante de a hiberna in timpul sezonului rece, fara sa moara. Cand o planta hiberneaza, se afla intr-o stare de animare suspendata, iar cresterea nu are loc nici sub nivelul, nici deasupra solului. Plantele sensibile sunt cele care nu se pot adapta astfel la temperaturi scazute.
Trandafirii prezinta grade foarte variate de rezistenta. Desi nimeni nu a realizat vreodata o analiza pe zone a gradului de rezistenta pentru fiecare varietate, se pot face unele observatii generale. In mod tipic, trandafirii de gradina clasici, cei pitici si cei sub forma de tufa tind sa fie mai rezistenti in timp ce trandafirii de ceai, trandafirii chinezesti, trandafirii Noisette sau trandafirii moderni care cresc sub forma de tufis sunt mai sensibili.

Protectia naturala a trandafirilor pe timp de iarna

Probabil ca cel mai bun adapost impotriva conditiilor externe de iarna este ceea ce ne ofera natura - o patura groasa de zapada. Zapada impiedica scaderea temperaturii sub nivelul de inghet. ori cresterea ei prea brusca sau prea mult astfel incat sa ,,pacaleasca” trandafirii si a-i face sa creasca prematur. De asemenea, zapada blocheaza vantul, care poate rupe ramurile si reduce umiditatea din tije si din sol. Dar pe de alta parte, zapada poate fi si daunatoare, greutatea sa rupand sau deformand ramurile trandafirilor mai mari. Dupa o repriza de ninsoare, scuturati ramurile incarcate de zapada. Daca locuiti intr-o zona in care caderile de zapada sunt obisnuite, ar fi bine sa legati plantele mai mari cu o sfoara pentru a le apara de greutatea prea mare a zapezii.

trandafiri_iarna_width

Protectia suplimentara a trandafirilor in timpul iernii

In majoritatea zonelor, stratul de zapada este prea subtire si prea rar pentru a izola plantele 100% impotriva frigului, astfel ca va fi nevoie sa luati masuri suplimentare de protectie pe timpul iernii. Acestea includ: acoperirea plantelor cu un material izolator, ingropandu-le partial sau complet, ori in cazul trandafirilor in ghiveci – mutand ghivecele in interior inaintea inghetului. Perioada cea mai potrivita aplicarii masurilor de protectie pe timpul iernii pentru plantele din exterior este toamna, chiar dupa ce primul inghet le-a determinat sa intre in hibernare. Indiferent cu ce acoperiti plantele, aceasta protectie ar trebui sa ramana acolo pana la sosirea primaverii si sa poata fi inlaturata treptat, pe masura ce procesul de incalzire se accelereaza, astfel incat sa reduceti potentialele pierderi cauzate de un neasteptat inghet tarziu. Cand inlaturati materialul protector de iarna, aveti grija sa nu rupeti vreo tija noua ce ar fi putut sa apara de cand n-ati mai vazut planta in totalitatea sa.

Ridicarea pamantului

Metoda traditionala pentru protejarea trandafirilor pe timp de iarna este ridicarea pamantului deasupra bazei tulpinilor lor, la o inaltime de aproximativ 30,5 cm astfel incat sa aparati mugurii vulnerabili la inghet. E important ca pamantul ridicat pe baza tulpinilor sa fie adus dintr-o alta zona a gradinii, deoarece inlaturarea pamantului din imediata apropiere a plantei va face ca radacinile ei sa fie expuse la aerul rece, daunandu-le sau chiar ucigandu-le.

Mulci-ul de iarna

Desi da rezultate foarte bune, tehnica ridicarii pamantului presupune multa munca, fiindca trebuie sa mutati pamantul in gradina in timpul toamnei si sa-l indepartati primavara. O metoda mai putin extenuanta este sa aplicati, cam la aceeasi adancime, un strat de material organic usor, non-absorbant, numit uneori “mulci de iarna”. Astfel de material organic ar putea fi: frunzele de stejar maruntite, paiele sau crengi de la brazii de Craciun nevanduti sau deteriorati ce au ramas dupa Sarbatori. La venirea primaverii, puteti fie sa indepartati acest strat de mulci, fie sa-l ingropati mai adanc in sol, pentru a-l imbogati.

Conurile pentru trandafiri

Ca protectie de iarna, mai puteti folosi protectoare speciale numite conuri pentru trandafiri, care sunt vandute in marile magazine cu produse pentru gradinarit. Produse din polistiren gros expandabil, conurile pentru trandafiri sunt de obicei vase rotunijite sau cu mai multe laturi care sunt ascutite spre varf si care au dispozitive de fixare in partea de jos pe care se pot pune anumite greutati sau care pot fi infipte in pamant. Unele conuri au varfuri solide; altele au varfuri ce pot fi indepartate in timpul zilelor mai calde - cu scopul de a impiedica plantele sa iasa din starea de hibernare prea curand. Aerisirea conurilor prin mici gaurele face posibila o circulatie suplimentara a aerului care poate reduce aparitia mucegaiului.
Conurile pentru trandafiri sunt disponibile in doua variante: una mai economica, de cca 30,5 cm inaltime, si una mai mare, de aproximativ 45 cm - pentru gradinarii care nu doresc sa taie trandafirii excesiv ca sa intre sub con. Cu toate acestea, chiar si in cazul conurilor mai inalte, s-ar putea sa fiti nevoiti sa tundeti plantele mai mari pentru a incapea sub con. O idee buna ar fi sa legati tijele laolalta cu sfoara inaintea acoperirii lor cu un con, acest fapt ajutand plantele sa incapa mai bine sub con. Conurile pentru trandafiri pot fi adunate si depozitate in timpul verii si refolosite an de an.






4 arbusti de interior, ideali pentru apartament

Vrei sa stii cum sa distingi plantele de interior de arbustii de apartament? Secretul sta in inaltime si in tulpina care este facuta din lemn. Cu toate acestea, deseori se creeaza confuzii intre plantele care cresc destul de inalte incat sa fie confundate cu arbustii si cele care intra cu adevarat in aceasta categorie. Iata care sunt arbustii de apartament care se vor adapta excelent la conditiile de interior.

1 Bonsaiul

Este legat de o forma de arta japoneza foarte celebra, care promoveaza cresterea acesor arbusti in miniatura si toaletarea lor astfel incat sa capete forma dorita.
In mod normal, bonsaiul creste intr-un vas cu pamant si este un arbusti pitic, care se dezvolta mai mult pe orizontala.
Bonsaiul iti poate oferi o experienta spectaculoasa, daca ai interesul si rabdarea necesara pentru a invata tot ce tine de ingrijirea si tunderea lui.
Daca esti presat de timp, atunci ar fi bine sa-l cumperi gata crescut si sa-l sadesti direct intr-o gradina interioara sau apartament.
Printre cele mai spectaculoase specii de Bonsai se numara copacii Banyan, care pot fi crescuti in apartament in prima etapa a vietii, dar care pot fi apoi replantati in exterior, deoarece ating dimensiuni impresionante.

2 Ficusul

Este una dintre cele mai populare plante de apartament , tocmai pentru ca se adapteaza perfect in aceste conditii si traiesc ani intregi, dezvoltandu-se foarte bine. Ficusul se gaseste in peste 800 de specii diferite, ca sa vorbim numai de arbustii de interior.
Unele specii de ficus de apartament au nevoie de lumina solara puternica si directa, altele de lumina moderata si chiar artificiala.
Daca iti place ficusul, ai de ales dintr-o varietate mare, insa gradinarii cu experienta recomanda sa luam pui de ficus dintr-o sursa particulara, de exemplu de la cineva cunoscut, deoarece exista sanse sa fie mai sanatosi si mai rezistenti.
Ficusul este genul de arbusti de interior care se potriveste si persoanelor ocupate, deoarece necesita udare o data la cateva zile.

3 Palmierul

Familia palmierului include o varietate larga de plante cu numeroase caracteristici. Unele chiar raman la stadiul de plante pentru ca nu depasesc 20 cm in inaltime. Alte specii de palmieri, insa, pot ajunge si la inaltimi de cativa metri.
Bambusul este tot o specie de palmier, ideal pentru gradinile de interior, el crescand maxim 2 m. Bambusul este destul de inalt pentru a fi numit arbore, dar nu destul de inalt pentru a nu fi considerat arbore de apartament.

4 Pinul

Nu te gandi automat la padurile montane, dense si bogate, de pini coniferi, pentru ca acestia nu sunt potriviti pentru apartament, decat cand sunt puieti. Aici vorbim de specia de pin de interior Norfolk, adica pinul pe care il cumparam si il impodobim de Craciun.
Aceasta specie de pin ajunge la inaltimea de 2 m, insa chiar si asta se poate controla, prin toaletarea lor de mai mullte ori pe an, ceea ce ii determina sa creasca si sa se dezvolte pe orizontala.
Daca aduci in apartament un astfel de pin, asigura-te ca lumina soarelui ajunge in fiecare parte a coroanei sale, pentru ca este un arbusti care se invarte dupa soare si risca sa se dezvolte mai putin in anumite portiuni daca nu-l intorci tu, sistematic. Cel mai bine ar fi sa-l pozitionezi acolo unde este scaldat de lumina solara din toate partile.4 arbusti de interior, ideali pentru apartament

Cotinus, un arbust colorat pentru gradina ta de iarna

Cotinus este un gen de arbusti originari din China, Himalaya si Europa. Planta este apreciata pentru frunzisul si florile sale deosebit de frumoase. Atat vara, cat si toamna, aceste plante infrumuseteaza gradina prin coloritul lor.

Aspectul arbustului Cotinus

Arbustii Cotinus sunt foioase cu frunze verzi, rotunjite si luciose. Toamna, coroana arbustilor Cotinus capata o culoare rosie inchisa, deosebit de atragatoare. Arbustul face flori care sunt rezistente si atractive, roz-deschis, cu peri matasosi.
Una dintre speciile cele mai cunoscute de Cotinus este Cotinus americanus, arbust decorativ apreciat pentru coloritul frunzelor sale. Toamna, frunzele trec prin mai multe culori, de la verde la rosu, apoi violet si, la final, galben. La maturitate, planta atinge o inaltime de 5 metri. Inaltimea maxima este atinsa intr-o perioada intre 10 si 20 de ani.
O alta specie cunoscuta este Cotinus Coggygria, un arbust mare, cu frunze alternate si ovale si cu flori galbui, pufoase. Cotinus Coggygria are avantajul de a putea fi crescut in soluri sarace sau calcaroase, in locuri umbrite sau insorite, precum si in zone poluate. Planta rezista bine la inghet, dar si la seceta.

Cum cresti si ingrijesti arbustul Cotinus

Cotinus este un arbust care se planteaza toamna sau iarna, intr-un loc insorit si adapostit. Este bine ca arbustul sa creasca undeva la soare, astfel incat culoarea frunzelor sa fie vibranta.
La inceputul primaverii, arbustul trebuie tuns pentru a inlatura portiunile afectate de frigul iernii. De la jumatatea primaverii, planta poate fi hranita cu un fertilizator. In perioadele calduroase, arbustul se uda in mod regulat.
Arbustul are nevoie de un sol uscat, saracacios sau mediu, pentru ca frunzisul sa fie compact, iar culorile sa fie mai intense, toamna. Intr-un sol fertil, arbustul se intinde mai mult. Planta se adapteaza bine in soluri cleioase, calcaroase, umede sau uscate, precum si in soluri acide, alcaline sau neutre. Din acest motiv, Cotinus este unul dintre cei mai buni candidati in ceea ce priveste arbustii decorativi.
In cazul in care planta este atacata de ciuperci, trebuie inlaturate crengile afectate impreuna cu un segment neafectat de boala, pentru ca aceasta sa nu se raspandeasca.
Arbustul se inmulteste prin seminte puse primavara sau toamna sau prin butasi taiati vara.

Cum folosesti Cotinus in gradina

Arbustii Cotinus sunt apreciati pentru aspectul lor decorativ. Singuri sau in palcuri, arbustii sunt folositi in amenajarea unor peluze, pe terase sau in curti, de-a lungul aleilor, unde pot fi admirati.
Principala calitate a arbustilor o reprezinta frunzisul purpuriu, care face arbustul sa para o flacara uriasa. In sezonul rece, Cotinus este genul de planta care nu trece neobservata intr-o gradina.
Un alt avantaj al acestei plante este faptul ca poate fi crescuta cu minimum de ingrijire. Adaptat la mai multe tipuri de sol si putand fi cultivat in orice loc din gradina, Cotinus poate fi o alegere inspirata pentru gradina din noul an.


 Cotinus, un arbust colorat pentru gradina ta de iarna

6 reguli in ingrijirea arbustului Pyracantha in sezonul rece

Pyracantha este un arbust decorativ, vesnic verde, din familia Rosaceae. Planta este rezistenta la frig, atractiva pentru pasari, usor de crescut, fiind una dintre cele mai bune alegeri pentru gradina de vara si iarna.
Genul Pyracantha este impartit in 7 specii, raspandite in Europa si sud-estul Asiei. La maturitate, planta atinge o inaltime de 6 metri su 4-5 metri latime. Arbustul este atractiv prin colorit: frunzele sunt verzi, florile albe si fructele sunt rosii, portocalii sau galbene, dispuse in ciorchini. Arbustul infloreste la sfarsit de primavara si inceput de vara, iar fructele apar in ultima parte a verii si se coc toamna.
Fructele nu sunt comestibile pentru om, dar constituie o hrana atractiva pentru pasarile salbatice. Fructele rezista pe arbust in toata perioada sezonului rece, facand din Pyracantha una dintre cele mai frumoase si colorate plante din gradina de iarna. Pe langa frumusete, arbustul este o planta potrivita pentru clima temperata, fiind rezistenta la temperaturi scazute si nepretentioasa.
Iata 6 reguli de ingrijire pentru arbustul Pyracantha:

1 Tipul de sol pentru cresterea arbustului Pyracantha

Pyracantha este un arbust care necesita un sol drenat. Arbustul se adapteaza aproape la orice tip de sol, mai putin la cel bogat in argila sau calcar.

2 Locul de crestere al arbustului Pyracantha

Crescut in gradina, arbustul Pyracantha are nevoie de un loc insorit, cu lumina filtrata si ferit de vanturile puternice. Daca arbustul este crescut intr-un loc orientat spre nord, planta va face mai putine fructe.
Pyracantha este folosit adesea pe post de gard viu. Daca arbustul este plantat langa un zid, trebuie lasat un spatiu de cel putin jumatate de metru intre planta si perete, pentru a evita solul deshidratat.
Intre arbusti se lasa un spatiu intre 1.5 si 3 metri. In cazul gardului viu, spatiul lasat este mai mic, in jur de 50 cm.

3 Tunderea arbustului Pyracantha

Arbustul Pyracantha trebuie tuns la inceputul primaverii pentru ca planta sa devina stufoasa si sa faca multe flori si fructe. Toaletarea acestei plante trebuie facuta cu grija, folosind manusi, deoarece arbustul are tepi.

4 Udarea arbustului Pyracantha

Arbustul Pyracantha se uda rar, atat cat sa se asigure umiditatea in sol. In sezonul secetos, este recomandat sa fie udate si frunzele prin pulverizare. In general, arbustul se uda in primele zile dupa plantare, dupa care irigarea se face rar.

5 Fertilizarea arbustului Pyracantha

Pyracantha are nevoie de fertilizator o data pe an, la sfarsit de iarna. Se foloseste o cantitate medie de fertilizator. In acelasi timp, este bine ca la baza sa se adauge un strat de mulci bogat in materie organica.

6 Inmultirea arbustului Pyracantha

Pentru a inmulti planta, se taie butasi lemnosi vara sau se insamanteaza noi rasaduri, toamna. Butasii trebuie tinuti intr-un loc umbros, cu multa umiditate, pana cand se formeaza radacinile. Apoi, butasii pot fi mutati fie in ghivece, fie direct in gradina. La plantarea acestora, solul se uda si se foloseste fertilizator.


 6 reguli in ingrijirea arbustului Pyracantha in sezonul rece

Rozmarinul - istorie, utilitate, ingrijire

Este o planta cu frunzele vesnic , simbol al iubirii vesnice, fiind utilizat mai ales pe post de condiment, datorita aromei sale deosebite, iar faptul ca a fost raspandit in toata atesta adaptabilitatea sa la conditii de viata diferite de cele mediteraneene, de unde provine de fapt.
Istoria rozmarinului
Rozmarinul face parte din familia Lamiaceae si este o planta perena, care provine din zona mediteraneana. Istoria rozmarinului se pierde undeva in timp, acum sute de ani, in vremurile medievale.
Originea cuvantului rozmarin provine de la latinul "rosmarinus" care inseamna roua marii, cu trimitere directa la faptul ca planta crestea, initial, pe malul marii.
De-a lungul istoriei sale, rozmarinul a fost simbol al nuntii, al nemuririi, al comuniunii dintre femeie si barbat si al iubirii vesnice. In vremurile vechi, miresele purtau coronita de rozmarin, existand si o expresie in acest sens: "Cununa de mireasa din rozmarin sa-ti fie, caci iti va tine dragostea vesnic vie."
Utilitatea rozmarinului
Rozmarinul este cunoscut cel mai mult ca planta medicinala si condiment. Mancarea preparata cu rozmarin are o savoare deosebita si se adauga mai ales in prepararea fripturii ( miel, porc sau pasare), dar si in diverse mancaruri.
Ca medicament, rozmarinul are numeroase efecte terapeutice. Ceaiul de rozmarin este un bun diuretic, stimuleaza digestia si intareste sistemul nervos, activeaza circulatia sangelui si functiile organelor sexuale.
Tinctura de rozmarin, ideala pentru uz extren este un bun cicatrizant, dar si antiseptic pentru rani, grabind vindecarea.
In cosmetica, rozmarinul este utilizat sub forma de ulei si parfum, iar efectul sau este de imbunatatirea concentrarii si activarea simturilor.
In aromoterapie , parfumul de rozmarin invioreaza si stimuleaza, reda pofta de viata si increderea in sine, conform terapeutilor.
Ingrijirea rozmarinului
Deoarece provine din zona mediteraneeana, rozmarinul prefera zonele calde si insorite, vara fiind momentul sau favorit pentru crestere si dezvoltare. Se poate creste atat in gradina, cat si in ghivece, in casa sau pe balcon. se recomanda, mutarea rozmarinului din curte, in interior.
Planta se gaseste sub forma de arbusti si se remarca prin frunzele scurte, alungite, dar rotunjite la varf, in forma de lance, de nuanta verde inchis. Frunza este singura parte a plantei care se foloseste. Florile sunt albastre sau lila si de mici dimensiuni.
Daca vrei sa ai la dispozitie rozmarin, cel mai bine este sa cumperi un la inceputul verii, atunci cand infloreste, ca sa te asiguri de sanatatea plantei. Exista persoane care il cresc pe balcon sau pe pervazul ferestrei de la bucatarie, ca sa aiba mereu la indemana rozmarin proaspat pentru mancare.
Pe timpul verii, rozmarinul are nevoie de lumina si caldura, iar iarna, trebuie tinut in camere cu temperatura constanta de peste 10 si neparat luminoase.
Fertilizarea plantei se face cu fertilizant sub forma de spray, din comert, dar numai primavara. Solul trebuie sa aiba un drenaj bun, deoarece rozmarinul nu agreeaza apa in exces.
Udarea rozmarinului trebuie sa se faca evitandu-se excesul de umiditate, aceasta planta rezistand bine in conditii de seceta.
  Rozmarinul - istorie, utilitate, ingrijire

Cum sa revigorezi un mar bolnav

Arborii din gradina noastra sunt mai vulnerabili decat am crede, mai ales daca nu le oferim tot timpul o ingrijire corespunzatoare, iar pomii fructiferi nu fac exceptie de la aceasta regula. Un mar bolnav in gradina reprezinta o adevarata dezamagire si tristete, insa trebuie sa stii ca daca ai rabdarea necesara, vei reusi sa il insanatosesti si sa il ajuti sa infloreasca si sa fructifice din nou.
Inainte de orice, trebuie sa stii ca pentru a revigora un mar trebuie sa astepti pana la 4 ani pentru rezultate complete. Asadar, sa nu renunti si sa nu te simti dezamagit daca tratamentele aplicate nu isi fac efectul inca din primele zile, saptamani sau chiar luni. Recuperarea unui mar cere multa perseverenta, ambitie si rabdare.
Curatarea si fertilizarea sunt componente importante in reinnoirea unui mar, dar mai important decat atat este evaluarea punctelor slabe si a celor tari.
Iata ce ai de facut pentru a insanaosi un mar bolnav
Evalueaza pomul
Chiar daca suna ciudat, este necesar sa faci aceasta evaluare si sa descoperi astfel care este problema copacului tau. Analizeaza trunchiul copacului si cauta sa vezi daca exista gauri mari sau un centru putrezit. Crengile uscate sunt si ele un semn clar de boala, dar partea buna este ca oricum arborele are nevoie de o „ tundere ” anuala, asa ca nu te ingrijora in acest sens.
Reabilitarea unui mar necesita ingrijire continua in anii urmatori, asa ca daca ai evaluat copacul, vei stii ce ai de facut si te poti apuca de treaba.

Taie crengile uscate

In cazul in care copacul are cateva crengi uscate, indeparteaza-le fara sa stai pe ganduri pentru a impiedica extinderea problemei. In plus, este recomandat sa mai tai chiar si din crengile sanatoase (portiuni mici, desigur ) pentru a incuraja regenerarea si pentru a forta pomul sa iti utilizeze toate resursele si energia doar in zonele cu adevarat importante si sanatoase.
Taierea crengilor va stimula infrunzirea, inflorirea si fructificarea, asa ca nu ezita sa recurgi la acest truc.  In plus, putini oameni stiu faptul ca tunderea marului este mai eficienta decat fertilizarea.

Elimina buruienile din preajma marului

Elimina plantele straine din jurul marului pentru ca acestea „fura” o parte importanta din nutrientii din sol, nutrienti de care ar trebui sa se bucure pomul tau. Smulge buruienile cu tot cu radacina si verifica sa nu creasca altele intre timp in preajma sa, pe o distanta de cel putin 3 metri.
De asemenea, daca exista arbusti mai mari decat marul, care sa ii „fure” pomului fructifer tot soarele, cel mai bine ar fi sa schimbi locatia marului intr-o zona insorita sau sa elimini arborii care nu ii permit sa se bucure de tot soarele.
Lumina soarelui stimuleaza productia de fructe sanatoase si delicioase, iar in acelasi timp descurajeaza aparitia bolilor fungice.

Fertilizeaza marul

Dupa ce ai taiat crengile marului, asigura -te ca ii adaugi acestuai o cantitate minima de ingrasamant natural. Care sa asigure toate substantele nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa.
Imprastie aproximativ 1 kilogram de ingrasamant in jurul radacinii marului si grebleaza pamantul din preajma pentru a ajuta la oxigenarea radacinilor, dar si pentru a ajuta ingresamantul sa petreaca mai bine in pamant, de asemenea, dupa fertilizare, este utila udarea cu o stropitoare, insa apa nu trebuie sa fie in cantitati prea mari.
Fertilizarea se face o data la 3 luni in primul an, dupa care se rareste pe parcursul anilor.
 

7 moduri prin care gradina ta prinde viata iarna

Iarna, gradina poate parea statica, lipsita de viata. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a o anima, de la arhitectura, pana la arbusti infloriti si pasari.
Descopera 8 moduri prin care gradina ta prinde viata iarna:

1 Arhitectura gradinii

Zapada care se depune iarna pe obiectele din gradina creeaza forme interesante. Arhitectura gradinii joaca un rol esential in acest sens. In ceea ce priveste arhitectura, poate fi vorba despre statui, garduri, porti, bolte, pietre decorative, copaci, urne etc. Lasa zapada sa se depuna in locurile in care nu umbli, cum sunt gardurile si statuile. Stratul de zapada creeaza siluete deosebite, care contribuie la designul gradinii de iarna.

2 Arbusti decorativi de iarna

Arbustii decorativi de iarna precum Cornus mas sau Erica carnea sunt plante potrivite pentru decorul gradinii de iarna. Chiar daca unii pot fi lipsiti de frunze, acesti arbusti infloresc iarna si fac fructe. Florile delicate adauga o pata de culoare in gradina, iar fructele hranesc pasarile.

3 Iarba ornamentala

Alte plante frumoase iarna sunt ierburile ornamentale. Mari, crescute sub forma de cascada, ierburile ornamentale au un aspect deosebit de atractiv sub stratul de zapada.

4 Legume de iarna

Cea mai buna metoda de a trezi la viata gradina este sa o faci sa fie din nou productiva. O gradina unde cresc plante este o gradina vie, atractiva, in special in sezonul rece cand peisajul este de obicei anost. Cultiva plante precum ceapa, praz sau usturoi, care rezista bine la temperaturi scazute. Alte plante comestibile care pot fi cultivate iarna sunt plantele aromatice precum patrunjelul, oregano, cimbrul, asmatuiul.

5 Pasarile din gradina de iarna

Ajuta gradina sa prinda viata atragand in ea pasarile salbatice. Construieste adaposturi pentru pasari si prinde in locuri ferite de vant si de alte animale, adapatoare si hranitoare. Schimba regulat mancarea si apa pentru ca pasarile sa fie motivate sa se intoarca.

6 Recipiente pentru plante

Plantele care pot fi crescute in ghivece, afara, precum ierburile ornamentale, le poti tine in recipiente mari, vopsite in culori vii. In acest fel obtii o pata de culoare pe fondul alb al zapezii. In plus, ghivecele colorate se potrivesc in orice sezon.

7 Decoratiuni de sarbatori

Cea mai simpla modalitate de a readuce la viata gradina de iarna este sa o impodobesti de sarbatori. Creeaza din flori uscate, fructe si crengi de brad coronite cu care sa impodobesti poarta.
Prinde in copacii din gradina felinare din fier forjat si sticla cu lumanari sau asaza felinarele de-a lungul aleilor. Foloseste nuci, conuri de brad si ghirlande naturale pentru a impodobi gradina. Alege un brad mai mare sau cativa brazi mici pentru a-i impodobi de sarbatori.
Tot de sarbatori poti instala in gradina o miniatura a scenei Nasterii Domnului.
Construieste aranjamente vegetale in ghivece pentru pervazul ferestrei, in exterior. Foloseste muschi, flori uscate, crengi de brad, dar si decoratiuni cu aspect natural cum este ghemul din nuiele.


Activitati in gradina in luna ianuarie

Chiar daca este o luna de iarna, una dintre cele mai geroase ale sezonului rece, ianuarie iti permite realizarea unor activitati in gradina , adaptate temperaturilor de afara. Descopera, asadar, cateva dintre activitatile pe care le poti duce si tu la bun sfarsit in gradina in luna ianuarie!
1 Cultivarea unor plante noi
In pofida faptului ca afara este destul de frig, solul din gradina permite plasarea unor plante in aceasta perioada. De pilda, acum ai putea planta gardul viu pe care ti-l doresti de mult timp sau chiar arbusti si copaci. Nu ar strica, de asemenea, sa inlaturi vechile tufe de trandafiri si sa le inlocuiesti cu unele noi. Caldura care se pastreaza inca in interiorul solului va permite dezvoltarea radacinilor, prin urmare acum este momentul oportun pentru plasarea noilor plante, inainte ca zapezile si gerul ascutit sa isi faca aparitia, iar solul sa inghete.
Printre altele, acum este momentul sa plantezi camelii, azalee , confiere, arbusti, trandafiri, rhododendroni si diferiti copaci. Inainte de a te apuca de plantare, insa, nu ezita sa ceri sfatul unui expert pentru a fi sigur ca ai optat pentru plantele potrivite pentru gradina ta.
2 Taierea merilor si a perilor
In aceasta perioada a anului, merii si perii se afla intr-o stare latenta, prin urmare acum ai putea realiza cateva ajustari ale crengilor. Redu dimensiunea noilor ramuri si nu uita nici sa scurtezi crengile intortocheate, care afecteaza dezvoltarea altora. La ce servesc aceste actiuni? Printre altele, vor permite accesul unei cantitati mai mari de lumina, dar si o circulatie mai buna a aerului printre copaci.
La finalul procedurii, ai putea sa aplici un insecticid , astfel incat sa ucizi eventualele oua de insecte care s-ar putea afla deja pe suprafata pomilor.
3 Ingrijirea clematidei
In cazul in care ai in gradina o clematida (Clematis) care infloreste la finele verii, ai putea sa ii ajustezi si acesteia dimensiunile. Pentru a obtine o clematida mica, redu-i dimensiunile pana la circa 30 cm deasupra solului.
4 Hraneste bordurile
Bordurile naturale din gradina au nevoie si ele de ingrijire si hrana, iar aceasta poate veni sub forma unui mulci. Ai putea folosi compost sau ingrasamant natural (balegar) bine putrezit. Indiferent, insa, cu ce alegi sa iti hranesti bordurile naturale, asigura-te ca aplici un strat gros de cel putin 5 cm. Astfel, substantele nutritive vor patrude in sol si, apoi, vor hrani viitoarele plante. De asemenea, ingrasamantul ar putea sa creasca si temperatura solului, fenomen care protejeaza radacinile plantelor pe timp de iarna.
Iata si alte activitati pe care le poti realiza in gradina in luna ianuarie:

  • ingrijrea peluzei;
  • plasarea Craciunitei intr-o zona bine luminata, racoroasa, cu o umiditate ridicata;
  • intocmirea planului de bataie pentru activitatile de plantare din primavara si comandarea celor necesare;
  • organizarea, curatarea si ascutirea uneltelor pe care le vei folosi frecvent in gradina in urmatoarea perioada.






Ce arbusti ornamentali se adapteaza in Romania

In gradinile noastre arbustii ornamentali sunt plantele ce dau viata mediului inconjurator. Daca avem o curte de doar cativa metri patrati sau daca avem in jurul casei foarte mult spatiu, totul ar deveni anost fara cateva tufe, cateva flori care sa dea culoare.
Arbustilor ornamentali si a altor plante de gradina le revine sarcina de a face un spatiu plin de viata. Unii arbusti sunt spectaculosi prin flori si implicit prin culoare si eventual prin
parfumul lor. Alti arbusti au calitatea de a fi verzi tot anul. Unii arbusti pot da spectaculozitate prin formele pe care le pot contura in urma tunderii lor.

Unii arbusti ornamentali au nevoie de conditii speciale de supravietuire in conditiile climei din Romania. Datorita timpului ce trebuie alocat ingrijirii acestor plante multi prefera sa ocoleasca acei arbusti care nu se adapteaza sau nu supravietuiesc cu un minim de ingrijire.
Care sunt speciile de arbusti ornamentali si plante de gradina ce se adapteaza usor la clima Romaniei:
Arbustii ornamentali verzi tot anul care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania:
Tuia este cel mai raspandit arbust ornamental folosit pentru gradini si parcuri dar si pentru interior.
Tuia este un arbust verde tot timpul anului, si se gaseste intr-o gama foarte diversa de marimi si nuante. Tuia poate fi un arbust de mici dimensiuni, poate fi un arbust inalt (pana la 15-20 metri), poate fi un arbust stufos, poate fi un arbust cu fructe de diferite forme si culori, poate avea nuante de la galbui, verde crud, verde inchis, albastrui pana la o tenta de gri.
Tuia este cel mai adaptabil arbust in orice conditii de mediu si spatiu, desi prefera zonele luminate si largi.
Ilex Aquifolium rezistent la ger si poate fi plantat atat la soare cat si in zone de semiumbra si umbra.
Arbustii de Ilex Aquifolium infloreste in mai-iunie, are flori albe prinse in buchetele.
Frunzele sunt groase si rigide, de o culoare verde inchis, lucioase si zimtate pe margine, rezistente la ger.
Fructele devin rosii in timpul iernii si raman pe crengi pana in martie.



Levantica este un arbust vesnic verde, care prefera terenurile aride, pietroase si soarele puternic. Au tufele gri-argintii, florile violacee si un parfum persistent. Florile se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Este o specie aromata si in plus este considerata si o planta miraculoasa.



Limonium este un arbust vesnic verde, ce face parte din categoria Plumbaginaceae. Florile sunt de diferite culori, si sunt grupate in buchetele. Se adapteaza foarte bine in ghivece si pe terenurile insorite.



Levisia este un arbust din categoaria Portulaceae, cu 15-20 de specii de plante mici, vesnic verzi, erbacee si perene. Frunzele sunt carnoase, sub forma unei rozete, iar florile sunt albe sau roz.
Aceste plante perene se pot cultiva fără greutăţi în orice fel de sol, iar rezistenţa lor la iarnă este garantată peste tot.

Arbustii ornamentali cu flori, care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania.
Magnolia da o nota feerica gradinilor prin forma si culorile deosebite pe care le au frunzisul, florile mari, ramurile raspandite aleator si semintele ce raman atarnate pe crengi.
Magnolia infloreste la inceputul primaverii, este foarte apreciata pentru bogatia de culori si de forme ale florilor: mari, regulate si solitare, albe, roz, purpuriu, albastrui, verde-galbui, etc.
Magnolia poate fi: un arbust de pana la 3 metri inaltime dar poate fi si un arbore de peste 20 de metri.
Magnolia nu este foarte pretentioasa la adaptare in conditiile de clima ale Romaniei dar este usor sensibila la conditii de ger extrem sau ger tarziu de primavara care ii vor afecta numarul de flori si infrunzirea bogata din perioada urmatoare.
Trandafirii arbusti ornamentali preferati de multi pentru culoarea si parfumul florilor.
Trandafirii au perioada lunga de inflorire; Incanta privirea prin culori si varietati de flori.
Trandafirii pot fi: trandafiri tufe, trandafiri agatatori, trandafiri pomi scunzi.
Trandafirii infloresc pe la sfarsitul primaverii si pot tine pana la inceputul toamnei.
Trandafirii pot avea o multitudine de culori: alb, galben cu rosu, portocaliu, alb cu rosu, mov, rosu, purpuriu, etc.
Liliacul, de culoare alba, sau mov in zeci de nuante, este un arbust foarte raspandit in Romania.
Liliacul poate creste pana la 3 metri inaltime.
Liliacul este un arbust ce nu necestita o ingrijire speciala.
Arbustul de liliac, pentru o inflorire bogata, prefera zonele cu expunere la soare.
Liliacul infloreste la sfarsitul lunii aprilie si tine pana spre jumatatea lunii iunie.


Forsythia sau “ploaie de aur”, cel mai rezistent arbust ornamental ce necesita un minim de intretinere. Intretinerea acestui arbust poate fi doar de tundere pentru a ii controla cresterea.
“Ploaia de Aur” este plantat in multe parcuri si gradini datorita necesitatii minime de intretinere.
Ploia de aur este un vestitor al primaverii, infloreste inainte de a infrunzi, in luna martie si tine pana in aprilie tarziu.
Numarul mare si galbenul intens al florilor, de unde ii vine si denumirea de Ploaia de Aur, face ca arbustul sa para un bulgare de aur.
Poate fi: plantat in grupuri dese si poate forma gard viu, sau poate fi un arbust solitar ca un copacel de flori.
Multe specii de arbusti se pot adapta in conditiile de clima ale Romaniei daca se aduc mici imbunatatiri sau protectii din partea ingrijitorului.
Pentru fiecare specie in parte, se gasesc instructiuni de specialitate in ceea ce priveste asigurarea conditiilor de ingrijire si mici trucuri ce pot fi aplicate acestora pentru a creste rezistenta arbustilor ornamentali la conditiile de clima, la conditiile de sol sau altele.


Kalmia latifoia este unul dintre cei mai frumoşi arbuşti ornamentali. Este caracteristic bazinului mediteraneean, unde este intalnit atat in stare spontana cat si cultivat. Floricelele au aspectul unor steluţe, sunt albe cu pete bordo. Frunzele sale sunt renumitele frunze de dafin, si sunt foarte apreciate in calitate de condiment. Se prelucreaza prin uscare si se folosesc in arta culinara.

Camellia. Aceste populare plante sempervirescente sunt cultivate pentru florile lor atractive, asemanatoare trandafirilor, si pentru frumoasele frunze verzi lucioase. Culoarea lor poate fi alba, roz pal sau roz intens, rosie sau combinatii ale acestora. Cameliile isi incep perioada de inflorire in octombrie, insa cele mai multe vor fi in plin sezon la sfarsit de ianuarie. Ele vor continua sa infloreasca pana in luna mai, atunci cand debuteaza perioada de crestere.


Rhododendronul face parte din familia Ericaceae si este printre cei mai deosebiti arbusti datorita frumusetii si armoniei infloririi lor. Sunt plante de umbra si au nevoie de multa apa atata vara cat si inainte de intrarea in iarna. Culoarea frunzelor este verde inchis. In functie de specie, frunzele pot fi cazatoare sau vesnic verzi. Florile acestora au diferite forme si culori, in functie de specie.

Azalea este una dintre cele mai cautate si apreciate plante decorative. Este un mic arbust, bogat in ramificatii, cu frunze persistente, mici, ovale-eliptice, cu pubescenta fina. Particularitatea acestui soi constă în frunzişul veşnic verde care devine roşu toamna şi treptat până în iarnă ajunge purpuriu.

Arbusti fructiferi, care se dezvolta in conditiile de mediu din Romania:
Afinul este un subarbust (arbust mic), stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30-60 cm, cu ramuri anguloase. Frunzele sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine), verzi pe ambele fețe. Florile sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie.
Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae.
Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.
Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi intâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.
Agrisul este un arbust din familia Saxifragaceelor avand, la maturitate, o inaltime cuprinsa intre 60 si 150 cm. Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, cu forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea  poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica.
Coacăzul este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. Are fructele mici, negre, rosii sau albe sunt foarte parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. Coacăzul are nevoie de multă lumină, dar nu este pretenţios la sol. El se poate dezvolta chiar şi pe solurile sărace, aşa că nu este pretenţioasă.




Ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna

Chiar daca sezonul rece a debutat, inca poti gasi destule activitati de facut in gradina. Iarna este anotimpul perfect de ingrijire si taiere a plantelor si pomilor din gradina ta, pentru ca acestea sa fie in forma si gata de inflorire primavara. Taierea plantelor este unul dintre cei mai importanti pasi pentru ca acestea sa fie sanatoase si stufoase in sezonul cald. Iata un mic ghid de taiere si ingrijire a plantelor iarna:
1. Arborii Cei mai multi pomi si arbori trebuie taiati in sezonul rece pentru a creste armonios si sanatos primavara. Printre acestia se numara aratarul, magnolile si pomii fructiferi precum maslinii, mangoul, citricele si duzii.
Taierea lor trebuie sa aiba lor iarna tarziu sau la inceput de primavara. Se indeparteaza in primul rand ramurile uscate si cele care cresc intr-o directie gresita.

2. Hortensiile si arbustii de trestie de zahar

Tot iarna se taie si se ingrijesc si arbustii care infloresc in mijlocul verii. In aceasta categorie intra arbustii de trestie de zahar, dar si hortensiile. La flori taie-le capetele ori ramurile pana in primii muguri. La plantele mature taie-le ramurile pana aproape de baza.

3. Plantele perene si arbustii de foioase

Plantele perene si arbustii de foioase infloresc de obicei la sfarsitul verii, insa ele trebuie pregatite de la mijlocul iernii sau primavara devreme. Taie-le tulpinile foarte mici, iar la plantele perene taie-le pana aproape de baza.
4. Trandafirii Trandafirii trebuie curatati si ei la mijlocul iernii. Elimina-le ramurile prea mari, care acopera centrul tufei si taie-le toate ramurile ofilite. De asemenea, taie si ramurile care au crescut mai mult de o treime.
5. Plantele ornamentale Tot la mijlocul iernii sau primvara devreme taie si curata plantele ornamentale, din frunze.Taie-le tulpinile pana la jumatate pentru a le incuraja cresterea si inflorirea timpuriu.

6. Plantele agatatoare

Vita-de-vie, cartofii sau oricare plante agatatoare trebuie taiate si ele la inceputul iernii. Elimina-le lemnul mort sau bolnav si incearca sa le raresti, taind ramurile care sunt in plus. Leaga-le apoi cu niste nuile sau sfoara subtire pe orizontala.

5 ingrijiri de baza ale fructelor in timpul iernii

Iarna, pomii si arbustii fructiferi din gradina au nevoie de atentie. Fructele vechi trebuie indepartate, iar ramurile au nevoie de tundere.

Iata 5 ingrijiri de baza ale fructelor in timpul iernii:
1 Culege fructele tarzii In cazul in care ai in gradina pomi fructiferi cu fructe tarzii, culege-le inainte de primul inghet. In general, merii pot fi culesi pana tarziu, in sezonul rece.
2 Curata pomii fructiferi si arbustii Iarna, in zilele insorite, pomii fructiferi si arbustii au nevoie sa fie tunsi. In acest fel, planta este remodelata, i se da forma dorita pentru urmatorul sezon si, in plus, este incurajata sa faca mai multe fructe. Nu toaleta pomii fructiferi in zilele geroase de iarna. Incepe toaletarea cu pomii fructiferi si arbustii tineri.
Iarna, este posibil ca pe ramurile pomilor fructiferi sa fi ramas fructe mumificate. Rupe-le si distruge-le. In caz contrar, fructele vechi si uscate care raman in copaci devin gazde ale daunatorilor in primavara.
Curata pomii fructiferi si fructele acestor de zapada. Ramurile se pot rupe din cauza greutatii zapezii, iar pasarile salbatice au nevoie de fructele din copaci pentru a se hrani.
3 Protejeaza radacina pomilor fructiferi Pomii fructiferi sunt vulnerabili iarna, iar radacina acestora trebuie izolata in asa fel incat sa nu inghete. Imprastie in jurul tulpinii copacilor un strat de paie, coaja de copac, frunze uscate. Fixeaza stratul cu ajutorul unui material textil pentru a nu fi luat de vant.
4 Planteaza alti pomi sau arbusti Iarna, poti planta noi pomi sau arbusti fructiferi, pentru consum sau pentru designul gradinii. Aceasta activitate trebuie facuta intr-o zi insorita, cand pamantul nu este inghetat si nici imbibat cu apa. In cazul acestor plante, este recomandat sa nu le plantezi in acelasi loc in care a fost un alt pom fructifer sau un alt arbust cu fructe. Astfel de plante nu cresc bine, de aceea, este recomandat sa le gasesti un alt loc, cu sol proaspat.
5 Curata uneltele de lucru pentru pomii fructiferi. Pomii fructiferi pot fi afectati de simpla folosire a unei unelte de gradina care nu a fost curatata bine. Curata clestii si uneltele de gradinarit folosite pentru pomii fructiferi cu apa cu sapun si apoi unge-le cu ulei.

vineri, 24 ianuarie 2014

Cele mai decorative si rezistente flori de apartament

Cele mai frumoase si decorative accesorii dintr-o incapere sunt florile. De diferite marimi si culori, plantele sunt ornamente vii care pot improspata aspectul oricarui spatiu. Pentru ca toate sunt frumoase, alegerea este una dificila, mai ales daca trebuie sa ne rezumam doar la cateva specii.
La fel ca si obiectele decorative, nu orice floare se potriveste oricarui decor. Dar sunt si cateva specii care, pe langa faptul ca sunt foarte rezistente, se integreaza in orice stil de design interior.
Foarte versatile si usor de intretinut, plantele aerofite sunt unele dintre cele mai decorative flori de apartament. Aceste plante nu au nevoie de sol, nu ocupa mult spatiu si sunt ideale pentru realizarea unui decor modern. Aspectul plantelor aerofite este unul deosebit, sunt mici si colorate.
La fel de deosebit va fi si decorul realizat cu aceste plante. Deoarece ele se hranesc cu nutrienti si umezeala din aer, pot fi puse pe o farfurie, ca element de decor pentru masa, in ghivece suspendate sau in vase transparente. Daca aerul din camera este prea uscat, este indicat ca o data pe saptamana sa le scufunzi in apa pentru a le ajuta sa se hidrateze.
O alta specie de planta care nu va duce lipsa apei atunci cant tu esti plecat in vacanta este aloea. Aceasta planta ce are deja o reputatie in industria cosmeticii si a medicamentelor poate fi foarte decorativa in spatiile de locuit. Inrudite cu cactusii, ele sunt foarte usor de ingrijit, dar trebuie sa le asiguri in schimb multa lumina, soarele fiind esential pentru dezvoltarea lor.
Lucky bamboo sau bambusii norocosi fac si ei parte din categoria plantelor decorative de apartament cu cerinte minime de ingrijire. Nici aceasta planta nu are nevoie de sol pentru a trai. Este suficient sa o puneti intr-un vas cu apa, pe care sa o schimbati o data pe saptamana, si sa-i asigurati multa lumina, dar fara a o pune in bataia directa a soarelui. Colorate in nuante de roz, alb si rosu, azaleele inveselesc camera. Acestea nu sunt foarte pretentioase, au nevoie de lumina si trebuiesc udate cu regularitate.
De conditiile minime de intretinere: udari constante si lumina naturala, au nevoie si bonsaii pentru a se dezvolta. Acest copac in miniatura, pe langa faptul ca se intretine foarte usor, are si un aspect decorativ. Marimea si forma sa sunt rezultatul interventiilor horticultorului, astfel, cresterea acestor plante se apropie mult de domeniul artei. Ingrijirea lui poate deveni un hobby, tunsul ramurilor va poate relaxa.

Aranjamente florale potrivite stilului de design interior


Natura a fost si va fi sursa principala de inspiratie pentru artisti, fie ca vorbim de pictori, scriitori sau designeri de moda si de design interior. In creatia fiecaruia se regasesc elemente din natura care, datorita talentului lor, s-au transformat in capodopere.
O opera de arta poate fi considerata o pictura, un desen, o sculptura, dar si un aranjament floral. Pentru realizarea lui este nevoie de rabdare, indemanare, si nu in ultimul rand, de pasiune si talent. Florile au un rol decorativ aparte in interioarele noastre.
Cu ajutorul lor putem realiza buchete si aranjamente pline de culoare, care vor anima orice incapere dar, cel mai adesea, sunt puse intr-o vaza sau intr-un ghiveci. Acesta este cel mai simplu mod de a le introduce in decor, dar nu vor fi puse in valoare la fel de bine ca intr-un aranjament floral.
Florile, la fel ca orice accesoriu, trebuie sa fie alese in functie de stilul de amenajare al camerei. Tipul de flori, culorile dar si parfumul acestora trebuie sa vina in completarea elementelor din incapere. Daca camera in care doriti sa puneti aranjamentul floral este decorata in stilul clasic traditional, alegeti pentru crearea acestuia trandafiri, irisi, garoafe, gladiole sau crini. Buchetul poate fi completat cu cateva frunze colorate sau, in jurul vasului pot fi presarate cateva fructe uscate.
De asemenea, si vasul in care este pus aranjamentul conteaza, design-ul acestuia dar si materialul din care este facut trebuie sa se integreze in decor. Vasele din cristal, alama, argint sau portelan se potrivesc cel mai bine stilului traditional. Pentru un stil casual realizati un aranjament amplasat intr-un ulcior sau intr-un vas din ceramica. Folositi flori precum margarete, hortensii, lalele sau floarea soarelui, pe care sa le combinati cu plante verzi, precum iedera sau cyclamen.
Florile cu un parfum puternic, in culori pastelate de lila, roz, galben sau culoarea piersicii, completeaza atmosfera romantica a unui decor victorian. Realizati aranjamentul din levantica, bujori, frezii sau din trandafiri, folosind vase din sticla transparenta, cristal sau argint. Pentru “accesorizarea” unei locuinte moderne optati pentru flori exotice, precum calele sau orhideele.
Atunci cand este vorba despre o camera decorata in stilul eclectic, nu trebuie sa va mai ganditi ce floare se potriveste stilului si care nu. Intr-o astfel de incapere sunteti liberi sa alegeti orice tip de floare doriti, variatia elementelor ce alcatuiesc decorul permite acest lucru.

Ziduri decorate cu plante cataratoare


Zidurile acoperite cu vegetatie erau, pana nu demult, considerate a fi in paragina, neangrijite. Situatia era privita astfel datorita plantelor cataratoare care “invadau” cladirile aflate intr-o stare avansata de  degradare.
Dar, prin simplul fapt ca isi fac loc printre zidurile crapate ale cladirilor, aceste plante schimba cu totul fata acestora, acoperind zonele inestetice. Acesta calitate a plantelor cataratoare a fost bine vazuta de unii specialisti care au considerat ca acoperirea zidurilor cu verdeata poate aduce si beneficii.
Pentru straini, acest mod de decorare a zidurilor nu este o noutate, plantele cataratoare fiind aplicate pe fata multor cladiri din tarile europene si nu numai. Zidurile verzi amelioreaza poluarea fonica si actioneaza si asupra poluarii cu praf. Zidurile pot fi “imbracate” cu diferite specii de plante, fie ele de sezon sau alpine. Plantele contribuie la aspectul cladirii prin forma, culoare si textura, astfel, specia aleasa trebuie sa fie in concordanta cu arhitectura cladirii.
Daca in cazul cladirilor avariate acoperirea acestora cu vegetatie reprezinta un proces natural, in cazul cladirilor noi, pentru a obtine o fatada verde, sunt necesare foarte multe investitii si adaptari. Pentru ca o cladire noua sa beneficieze de aspectul plantelor cataratoare, aceasta ar trebui gandita si proiectata direct in acest mod. Zidurile verzi pot fi realizate din plante cataratoare ce cresc direct pe perete, sau pe structuri special create.
Decorarea zidurilor cu plante cataratoare este mai simpla, plantele avand radacinile in pamant, vor inverzi peretele de la nivelul solului. Decorul realizat pe structuri speciale poarta denumirea si de gradini vegetale. O astfel de gradina trebuie sa fie conceputa inca din faza de proiectare a constructiei, calculandu-se din start incarcarile pe structura. De asemenea, se pot face recipiente pentru solul necesar cresterii plantelor, acesta fiind distribuit echilibrat.
Cea mai intalnita planta care imbraca zidurile este iedera, sau Euonymus fortune. Conform unui studiu, s-a dovedit ca aceasta planta poate incetini deteriorarea cladirilor in timp. De asemenea, invelisul vegetal protejeaza zidurile impotriva schimbarilor mari de temperature si de actiunea eroziva a ploii si vantului. Este adevarat ca o casa acoperita cu vegetatie poate insemna si un mediu propice pentru insecte, dar punand in balanta avantajele si dezanantajele, putem spune ca beneficiile sunt mult mai numeroase.

Amenajarea gradinilor de mici dimensiuni

Spatiul restrans nu este usor de amenajat, indiferent ca ne referim la spatiul interior sau la cel exterior. Daca in cazul locuintelor se cunosc deja foarte multe metode de maximizare a spatiului: patul suspendat, mobilierul multifunctional, teoria culorilor, crearea spatiilor speciale pentru depozitare, care sunt usor de pus in practica, in cazul gradinilor de mici dimensiuni orice detaliu conteaza.
Specialistii considera ca o gradina mica reprezinta o provocare mult mai mare decat una generoasa. Este adevarat ca amenajarea unei gradini de mici dimensiuni implica costuri ceva mai reduse decat una spatioasa, dar si gradinaritul va suferi limitari.
Nu orice tip de plante se potrivesc acestor gradini. Sunt recomandate cele de mici dimensiuni, sau medii, pentru a nu aglomera foarte mult spatiul si asa foarte mic. Trebuie sa gasiti acele plante potrivite si ca textura si ca marime si din punct de vedere al inaltimii astfel ca gradina sa nu para sufocata ci din contra, sa para una foarte spatioasa.
Va puteti juca foarte mult cu inaltimile plantelor. Alegeti arbusti sau plante care se ramifica, iar prin tunsoare reglati modelul si dimensiunea acestora asa cum va doriti. Este indicat sa se consulte inainte si un architect peisagist care sa observe calitatea solului si sa decida daca trebuie aduse imbunatatiri sau daca este necesar un anumit tip de ingrasamant.
In cazul gradinilor mici este indicat sa se opteze pentru o suprafata destul de mare de gazon chiar daca nu ramane suficient spatiu pentru plantarea altor specii de flori. Cateva jardiniere din fier forjat destul de inalte vor imbunatati aspectul gradinii si vor rezolva si lipsa spatiului. O greseala destul de frecvent intalnita la amenajarea gradinilor de mici dimensiuni este alegerea unui design geometric, cu multe diferente de nivel, de textura si culoare, ceea ce, vizual, dinamizeaza si mai mult gradina.
Un spatiu aerisit se poate obtine si prin modul de aranjare a plantelor. Este foarte important ca plantele inalte sa fie pozitionate in spate iar cele mai putin inalte in fata. Orice gradina ar trebuie sa aiba un punct de interes. Din lipsa spatiului puteti opta pentru o planta impunatoare, de mari dimensiuni, care sa atraga atentia.
Plante toxice care trebuiesc folosite cu mare grija deoarece  contin compusi care provoaca reactii adverse oamenilor si animalelor de companie.
Plantele de apartament pot fi extrem de benefice pentru casele si vietile noastre. Acestea nu numai ca purifica si reinnoiesc atmosfera din incaperi, absorbind dioxidul de carbon si oferind oxigenul necesar vietii, dar de asemenea absorb o parte din poluantii care se gasesc in casele si birourile noastre.
Multe din plantele de apartament care le intalnim in locuintele noastre provin din climatele tropicale, adaptandu-se nivelurilor scazute de lumina care se afla in locuintele noastre. Totusi, unele plante contin compusi care provoaca reactii adverse oamenilor si animalelor de companie. Acestea trebuie evitate si de aceea, in acest articol, va prezentam o lista cu unele din aceste plante, care n-ar trebui sa le tineti in casa, daca nu vreti sa expuneti pericolului pe dvs., pe copiii dvs. sau pe animalele dvs. de companie.
1) Aloe (Aloe barbadensis). Specia este adesea folosita in fitoterapie inca din antichitate, fiind mentionata in Noul Testament. Extractele de Aloe sunt folosite pe scara larga in cosmetica si medicina alternativa, sustinandu-se ca au proprietati de reintinerire, vindecare sau analgezice. Frunza de aloe are un strat interior ce contine un suc galben ce este iritant in contact cu unele dermatite.
Aloe
2) Amarilis (Amarryllis). Este o planta cu flori ce provine din Africa de Sud; popularitatea sa a fost castigata din abilitatea de a inflori spectaculos in timpul iernii si a oferi astfel, in casa, un spectacol minunat de flori. Daca vreti totusi sa aveti aceste flori in casa, ar fi bine sa le tineti departe de orice sursa de mancare (deci, nu în bucatarie!) intrucat amarilis contine o substanta principala ce poate provoca greata, voma si diaree.
amarilis
3) Suculent/”Mama-miilor” (Kalanchoe daigremontiana). Provenind din Madagascar, planta este toxica pentru ca frunzele ei contin un glicozid cardiac, ce poate provoca moartea animalelor si chiar a bebelusilor care ingera fara sa vrea bucati din aceste frunze sau materiale ale plantei care cad pe jos.
kalanchoe
4) Datura (Datura innoxia), este o planta extrem de rezistenta, dar si foarte toxica. Ea contine alcaloizi care pot provoca otravirea si moartea animalelor si oamenilor. O doza mai mica decat cea mortala poate duce la o stare de intoxicatie ce poate dura zile intregi; exista relatari cum ca efectele au persistat timp de douazeci de zile.
Datura
5) Crizantema (Chrysanthemum sp.). Crizantemele au fost cultivate in China inca din secolul al XV-lea i.Hr. Desi sunt flori minunate, trebuie sa stiti ca daca va aflati in contact prelungit cu ele, aveti riscul de a face dermatita. Din crizanteme se extrag piretrinele, insecticide importante, care pot fi daunatoare pestilor dvs. din acvariu.
crizantema
6) Coroana de spini (Euphorbia milii), nume dat dupa “coroana de spini” a lui Iisus Hristos. Planta, care provine tot din Madagascar, contine chimicale caustice si iritante in latex; de aceea, evitati contactul cu pielea si ochii. In cazul in care puneti mana pe planta si apoi o duceti la gura, fara sa va spalati pe maini, puteti avea dureri abdominale, iritatii ale gatului si voma.
coroana de spini
7) Crotonul (Codiaeum variegatum) este o planta tropicala careia ii place umiditatea si caldura. Latex-ul din ea poate cauza eczeme celor care stau in apropierea ei (este o planta “suculenta”).
croton
8 ) Iedera (Hedera helix) este folosita ca planta de ornament. In cazul in care este ingerata, din greseala, o cantitate mica din aceasta planta, pot aparea dificultati mari in respiratie, convulsii, voma, paralizie si coma. In urma contactului des cu aceasta planta, pot aparea chiar si dermatite severe, ce pot fi tratate foarte greu.
iedera
9) Azaleea (Rhododendron sp.) – aceasta planta este renumita pentru frumusetea florilor produse. Desi are o toxicitate redusa, totusi ea trebuie sa fie tinuta departe de copii si animale de companie.
azaleea
10) “Branza elvetiana” / Ceriman (Monstera deliciosa) – contine oxalat de calciu, un compus toxic pentru animale si oameni. In cazul in care o bucatica de frunza din aceasta planta ajunge in sistemul digestiv al omului, poate cauza pierderea vocii, raguseala si iritatia mucoasei bucale.
branza elvetiana

Plantele vedeta ale gradinii pe timp de iarna

gradina iarnaIn timpul iernii, anotimpul inghetului, gradinile par depuiate si lipsite de viata. A le conferi un aspect viu pare a tine de domeniul miraculosului. Pozitionarea plantelor in vederea crearii unui efect artistic armonios reprezinta o provocare. Vremea culorilor si a pufilor tipatori este apusa, iar ceea ce a ramas pare a fi numai un material saracacios.
Foarte putini dintre noi sunt constienti ca sunt plante (arbusti sau tufe) care pot fi atragatoare iarna, in acest sezon al non-cresterii. Insa ele exista si chiar intr-un numar mare.
Maiestuoasele conifere, arbustii vesnic verzi, (Tisa sau Taxus baccata, de exemplu) in combinatie cu plantele persistente cu frunze late (Cismirul sau Buxus sempervirens) formeaza un fundal ideal pentru o gradina de iarna . Aceste plante, in pofida eternei culori verzi a frunzelor lor, pot trece neobservate in anotimpurile calduroase, astfel ca intrarea lor in scena merita toata atentia. Lipsit de frunze, dar spectaculos prin ciudatenia ramurilor lui contorsionate, Alunul sau Corylus avellana este o alta vedeta a iernii. Calinul sau Viburnum farreri este o specie de interesanta, mai ales pentru ca infloreste iarna. Planta,  de origine chineza, are frunze cazatoare si creste in inaltime pana la 3 m. Face flori roz, foarte parfumate, care apar pe crengile dezgolite la sfarsitul anotimpului geros. Bizara vestejire a racemelor de Hydrangea quercifolia, dar mai ales aspectul acestora atunci cand sunt acoperite cu fulgi de zapada, confera arbustului statutul de vedeta in randul plantelor decorative de iarna. Scoarta anumitor copaci, gratie texturii sale, adauga accente dramatice unei gradini. Esentele de foioase, precum mesteacanul sau Betula utilis va dezvalui pe timpul iernii un elegant trunchi de un alb lustruit. Ramurile sale incinjurate de gheata il transforma intr-o adevarata bijuterie.
Si acum, dupa ce am facut cunostinta cu "actorii", sa ne ocupam putin de "scenografie". Un bun inceput pentru cei care vor sa creeze un spatiu insufletit in propria gradina este sa o priveasca din toate unghiurile, atat din exteriorul locuintei, cat mai ales din interiorul casei. Identificarea punctului focal este secretul obtinerii unei amenajari atragatoare. Amplasarea plantelor este cea care confera magie gradinii. Acestea trebuie sa fie combinate cu grija si sa se afle in echilibru. Aranjamentele pot fi formale sau informale - cele formale (practicate in Anglia) se bazeaza pe simetrie si repetitie, iar cele informale (preferate in America) pun baza pe accente, amplasate in cel mai adanc punct/ terminus al gradinii, fie la capetele sale. Peretii si cararile/potecile gradinii joaca si ele un rol important si trebuie impodobite cu plante de vesnic verzi, precum iedera sau  Euonymous Fortunei, care creaza umbre si modele.
Va vine sa credeti sau nu, dar putem vorbi chiar despre o paleta coloristica pe timpul iernii. Si ne putem referi aici la rozul viu al ciclamelor (Cyclamen coum), la purpuriul Pyracantha-ei, galbenul saturat al Hamamelis-ului "Pallida" sau la bronzul Bergeniei "Eroica".

Diferenta dintre plante rare si plante exotice



Peisagistii, gradinarii si amatorii de flori in general isi doresc plante rare si exotice. Acesti doi termeni sunt foarte cunoscuti si totusi nu foarte multa lume stie care este diferenta intre ei.
Plantele exotice pot fi rare dar nu toate plantele rare sunt neaparat si exotice. De asemenea nu orice planta exotica este rara mai ales printre celelalte plante exotice native. Ne vom referi aici mai mult la spatiul nord american.
         
            O planta rara este o planta care se traieste doar intr-o singura regiune si se gaseste de obicei in cateva exemplare. Plante rare pot deveni orice plante specifice unei regiuni care sub actiunea umana si-au restrans aria de raspandire si mai mult de atat pot ajunge sa dispara cu totul. Termenul de rar sau monument al naturii aplicat de o institutie unei flori reprezinta o distinctie de natura sociala data unei plante rare sau exotice.
            Titlul de planta exotica este dat oricarei plante care nu creste in mod nativ intr-o zona. Majoritatea plantelor exotice sunt si rare in zona in care sunt transferate, aclimatizate. Unii gradinari numesc planta exotica o planta cu forma si culoare neobisnuita obtinuta prin incrucisari sau mutatii naturale intr-o anumita zona.
            Delphinium bakeri  este un exemplu de planta care a devenit rara datorita cauzelor de mediu. Este nativa din California si face parte din familia Ranunculaceae. Extinderea infrastructurii, a drumurilor in special este principala cauza a diminuarii numarului de plante de acest gen.
Un alt exemplar frumos, tot din California este  Potentilla hickmanii, o floare cu cinci petale galbene, considerata a fi pe cale de disparitie.
     
            Zorelele sunt flori frumoase, de un albastru intens, uneori si mov, si sunt considerate plante exotice pentru ca nu sunt native in America de nord. De asemenea bambusul este o planta exotica care a fost foarte bine aclimatizata. Copaceii mici sau bonsaii sunt de asemenea plante exotice foarte cautate.
            Dupa cum se vede plantele rare si cele exotice pot fi confundate intre ele. Acesti termeni au devenit atat de uzitati incat nici nu-ti mai dai seama ca sunt folositi incorect.

Repausul si iernarea plantelor de camera


plante de cameraIn functie de originea lor, plantele au nevoie de conditii uniforme pe parcursul anului, sau dimpotriva cu perioade marcate cu frig si seceta care le determina sa intre intr-o perioada de repaus mai mult sau mai putin important in viata plantei. Multe plante au nevoie de odihna, atat pentru formarea florilor cat si pentru a se mentine intr-o stare mai buna.
Pentru a se mentine in repaus, in aceasta stare de odihna, pe durata a circa 2-3 luni (poate si mai mult), plantele au nevoie de conditii diferite, in functie de exigentele speciei: fie locuri luminoase si reci, fie spatii intunecoase , calde sau reci; alimentarea cu hrana si cu apa, redusa sau chiar oprita.
Deoarece cea mai mare parte a plantelor de camera provin de la tropice, ele se simt bine la noi primavara si vara, anotimpuri cu lumina si cu caldura multa, iar toamna si iarna sufera din cauza insuficientei acestor factori. De aceea ele au tendinta sa intre intr-o perioada de repaus evidentiat de faptul ca inceteaza sa emita lastari noi, iar cei pe care ii are deja nu mai cresc in lungime. Multor plante tropicale le-ar conveni caldura din camerele noastre de locuit, dar lumina putina si aerul uscat nu le priesc. Ele trebuie ajutate sa se odihneasca, sa suporte bine aceasta pauza, cu doze reduse de apa si de hrana si, daca este posibil, temperaturi mai scazute decat cele obisnuite. Intrucat iarna, lumina din camera este mult diminuata, trebuie sa avem grija ca aceste plante sa fie asezate in locuri cat mai luminoase cu putinta.
Plantele originare din zonele aride, cum sunt cactusii, agava, aloe, sanseviera este bine sa petreaca iarna la temperaturi destul de scazute, pentru unele chiar 2-5 grade Celsius, si aproape fara sa fie udate. Aceasta odihna le va face ca in primavara sa se invioreze rapid, sa aiba cresteri viguroase si flori dintre cele mai frumoase.
De asemenea o serie de specii subtropicale-leandrul, dafinul, pitosporum, aucuba-au nevoie iarna de un repaus mai sever, perioada in care se tin in camere racoroase-5-10 grade Celsius- si pe cat posibil cu lumina multa. Ele pot suporta si temperaturi negative, dar acest lucru este posibil numai pentru o scurta perioada, si au acelasi comportament ca si majoritatea cactusilor, pentru care racoarea din timpul iernii si implicit repausul sunt extrem de importante pentru formarea florilor de mai tarziu.
Alta categorie de plante de camera ce necesita un repaus categoric, sunt cele care au in pamant formatiuni tuberoase de tipul bulbilor, tuberculilor si rizomilor. La sfarsitul repausului, din mugurii aflati pe aceste organe vor creste noi frunze si flori. Caladium Bicolor, Begonia tuberosa, Achymenes grandiflora, Hippeastrum vittata, Bletia hyacintina sunt numai cateva exemple de specii foarte ferme in privinta repausului. Conditiile necesare desfasurarii acestui proces sunt: stoparea udarii si mentinerea organelor tuberoase la intuneric si temperatura de 10-14 grade Celsius. Ele pot ramane in pamantul din ghvece, sau se scot si se pun in cutii din scandura sau carton intr-un substrat de turba sau de nisip, care trebuie sa-si mentina o foarte usoara umezeala, pentru a impiedica deshidratarea lor. La sfarsitul repausului-februarie, martie, aceste organe subterane se curata, eventual se separa sau se divizeaza in scopul inmultirii, si se planteaza intr-un pamant proaspat, dupa care se uda si se tin la caldura camerei.
Iarna, plantele de camera se confrunta deseori cu aerul prea uscat din incaperile incalzite. In aceasta situatie, planta elimina prin transpiratie cantitati mari de apa si lucrul acesta presupune folosirea de energie in plus, si evident slabirea plantei. Umiditatea trebuie asigurata prin aerisiri repetate, cat si prin alte procedee clasice.