vineri, 10 ianuarie 2014

Plante anuale
Durata lor de viata este de doar un an. Toate stadiile din viata plantei se succed in acel an: samanta - planta - inflorescenta - fruct - planta moarta - resturi organice care trec in pamant ca ingrasamant (compost) pentru noi generatii de plante. Plantele anuale sunt cumparate deseori deja imbobocite pentru a umple de culoare gradinile, fara munca si efortul de a le creste din seminte. Se inlocuiesc an de an dar unele din ele se si autoinsamanteaza. Daca florile uscate si capsulele cu seminte nu sunt indepartate, semintele pot cadea pe sol si din ele vor iesi noi plante anul urmator. Nu le lasa sa te pacaleasca! Nu sunt aceleasi plante (nu s-ar mai numi anuale) ci sunt noi plante rasarite din semintele cazute anul trecut.
Aceasta tendinta de a se autoinsamanta este naturala si daca iubesti gradinaritul organic si cat mai aproape de modelul naturii cu succesiunea libera a generatiilor, lasa plantele sa se autoinsamanteze. Cu trecerea anilor unele din aceste plante se vor extinde in gradina in directii aleatorii (dar totusi dictate de conditiile care sunt ideale fiecarei varietati).
Majoritatea plantelor anuale infloresc de primavara pana toamna.
Exemple de plante anuale: petunii, begonii.
Plante bienale
Este o oarecare confuzie intre plantele bienale si cele anuale. Planta bienala are un ciclu de viata care se intinde pe doua sezoane.
Sezonul 1: rasarirea din seminte ca mici plante ce vor “hiberna” pe timpul iernii
Sezonul 2: revenirea la viata a plantelor in primavara/vara urmatoare
Plantele bienale se autoinsamanteaza deasemenea. Panselele pot fi anuale sau bienale?
Exemple de plante bienale: garofite, panselute.
Plantele perene
Plantele perene rasar an de an din aceeasi radacina/tulpina. Dureaza cativa ani pana ele se instaleaza bine in gradina. Gradinarii spun despre plantele perene ca in primul an dorm, in al doilea an se tarasc iar in al trei-lea an sar. :) Nefiind suficient de mature, unele din ele nu infloresc din primul an.
Majoritatea plantelor perene infloresc odata pe an, pe o durata relativ scurta de timp (2-3 saptamani).
Diferenta dintre plantele perene si cele anuale: plantele perene nu mor la sfarsitul sezonului cum fac anualele. Partile lor verzi de la suprafata pamantului mor, dar radacinile ierneaza in pamant si produc noi frunze anul urmator. Unele perene au totusi viata scurta (2-3 ani) dar semintele produse de ele genereaza noi plante (care te pot pacali sa crezi ca sunt aceleasi plante pentru ca rasar in aceleasi locatii). Alte plante perene pot trai zeci de ani.
Exemple de flori perene: dalii, lalele, zambile, trandafiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu