marți, 7 ianuarie 2014

Am sa prezint astazi modalitati de aranjare a florilor in apartament

Aranjamente florale de apartament

Diversitatea speciilor de plante oferite de flora montana si cea cultivata creeaza posibilitatea realizarii unor multiple variante de aranjamente florale pentru completarea ambiantei unei locuinte.

Aranjamente florale de apartament
Aranjamente florale de apartament

Florile nu se aranjeaza la intamplare, in orice tip de vas, ci se compun intr-un buchet armonios, echilibrat, in care fiecare floare isi are locul ei bine stabilit. Pentru a obtine aranjamente reusite, este necesar sa tinem seama de anumite principii si reguli privind proportia, echilibrul, ritmul, punctul de convergenta, contrastul formelor si culorilor, pozitia elementelor in aranjamentul floral, alegerea suporturilor si vaselor.
Problemele care se ridica in arta aranjarii florilor sunt asemanatoare celor din arhitectura sau sculptura. Florile trebuie dispuse in aranjamente tridimensionale (inaltime, lungime, latime), pentru a putea fi vazute din mai multe unghiuri. Un aranjament floral trebuie sa fie echilibrat in sensul volumului, culorii si aspectului estetic, in acelasi timp. Aranjarea florilor, a materialelor completate de un vas potrivit si amplasarea acestora intr-un loc armonios vor asigura aranjamente reusite.
Echilibrul se obtine prin alegerea atenta a marimii florilor si frunzelor, a lungimii si pozitiei ramurilor, a gruparii culorilor. Florile mai mari si mai inflorite se aseaza spre baza aranjamentului, in timp ce bobocii si florile mai delicate, spre varf si spre exterior. Culorile mai intense, mai inchise, se dispun in centrul aranjamentului, iar cele mai deschise - spre margine.
Ritmul se obtine prin miscarea pe care o dam aranjamentului, cu ajutorul unor ramuri sau curbe, a unor tije de flori sau de verdeata, gratios aplecate.
Contrastul se obtine prin combinarea formelor si culorilor contrastante, atat la flori cat si la frunze: formele rotunde se combina cu cele care formeaza inflorescente alungite.
Jocul formelor
Formele aranjamentelor florale pot fi simetrice sau asimetrice. Aranjamentele simetrice sunt cele clasice piramidale (triunghiulare), de diferite marimi. Aceste aranjamente se realizeaza in inaltime, conferind o nota de sobrietate. Aranjamentele cu o forma rotunda dau o nota de intimitate. Prin folosirea florilor cu forma rotunda se accentueaza impresia generala a ansamblului.
Aranjamentele asimetrice sunt moderne, fiind mai greu de realizat, avand un efect decorativ deosebit. In aceasta categorie se inscriu aranjamentele in forma de L sau cele in semicerc, care orneaza foarte bine colturile incaperilor sau marginile mobilierului.
Intr-un aranjament floral trebuie combinate cu multa atentie flori de diferite culori. Este de preferat sa nu se foloseasca mai mult de trei culori principale, deoarece, cu cat este mai mare numarul de culori, cu atat se realizeaza un echilibru mai mare intre cantitate si calitate. Culoarea principala va alcatui echilibrul optic al aranjamentului. Modul de combinare a culorilor este determinat de diferite teme, prin actiunea lor, culorile avand caldura si temperamente proprii. Fiecare nuanta a culorii exprima ceva anume. Culorile pasive se folosesc cu economie si in nici un caz drept culori principale. Culorile, ca si forma, dau o anumita stare de spirit: inchise dau impresia de sumbru si intunecat, iar cele deschise lumineaza, actionand usor asupra starii de spirit. In buchet, doua culori trebuie sa apara ca egale in putere si inegale in cantitate. Efecte decorative se obtin daca se foloseste o singura culoare sau culori din aceeasi familie. In general, culoarea florilor trebuie sa domine culoarea fondului. Culoarea alba este un element ajutator decorativ, iar verdele actioneaza ca element neutralizant si de legatura.
Alegerea florilor pentru aranjamente se face in functie de culoarea si de tipul lor, de incaperea in care se aseaza, de locul pe care il va ocupa aranjamentul, precum si de anotimp. Culoarea buchetului va fi determinata de locul in care va fi asezat. Acesta va fi monocrom si compact, pe un fundal multicolor. Daca se foloseste o singura specie, este bine ca florile sa fie in stadii diferite de dezvoltare, cativa boboci intre florile deschise dand buchetului mai mult farmec. De asemenea, policromia se profileaza pe un fundal monocrom, linistit.
Buchetul se poate compune din flori apartinand diferitelor varietati ale aceleiasi specii. De pilda, se pot folosi craite (Tagetes erecta), de la galben-crem la galben-portocaliu si caramiziu, sau carciumarite (Zinnia elegans), in diferite nuante de roz si rosu. Buchetele multicolore, rustice, tipice sezonului estival (margarete, nemtisori, floarea miresei etc.), sunt de mare efect daca li se adauga cateva spice de ierburi. Pe langa flori, intrebuintam, de cele mai multe ori, frunze ale altor plante. Efecte decorative se obtin si in cazurile in care culoarea florilor si a frunzelor contrasteaza (flori rosii cu frunze de crin verde vargat cu alb, tufanele galbene cu frunze rosii de toamna, ramuri de brad sau pin cu fructe rosii de macies), sau cand in frunzisul folosit regasim una din culorile florilor (garoafe sau gerbera galbene cu frunze galbene de croton).
Fiecare culoare are un simbol propriu. Astfel, verdele simbolizeaza prospetime, galbenul - placere, caldura, prietenie, discretie, conact intim; rosul - maretie, libertate; portocaliul - dragoste, temperament; violetul - noblete, liniste; griul - nehotarare.
Aranjamente de efect
Tipul si dimensiunea buchetului difera in functie de mobilier si de inaltimea la care se aseaza. De pilda, pe un suport inalt, aranjamentul trebuie sa fie scund sau descendent, iar cel asezat direct pe podea trebuie sa fie inalt si bogat. Buchetul asezat pe o masuta joasa trebuie sa fie scund si compus pe orizontala. Un aranjament pentru masa de sufragerie, vazut din toate partile, poate avea o forma simetrica, in timp ce buchetul destinat unei mobile situate pe un perete va fi asimetric, avand o singura fata.
Aranjamentele de flori difera si prin destinatia pe care o au incaperile. In sufragerie, la compunerea aranjamentului se tine seama de coloritul fetei de masa, de tipul de mobilier, de vesela. Intr-o camera moderna, buchetele vor fi, de preferinta, scunde, compacte, mizand mai ales pe culoare. Intr-o camera stil, acestea pot fi mai inalte si mai aerisite. Camera de zi se decoreaza cu buchete mai bogate. La alegerea culorilor, se va tine seama de cromatica perdelelor, a covoarelor, a mobilierului si chiar a tablourilor. De pilda, daca un buchet este asezat pe o masuta sub un tablou, in acesta se va regasi culoarea predominanta a tabloului.
Variantele decorului
In birou, aranjamentele vor fi sobre, dominand eleganta liniei, atat a florilor, cat si a vaselor utilizate. In dormitor, aranjamentele vor fi delicat colorate si gratioase. Se vor evita florile puternic parfumate.
De mare importanta in realizarea unitatii dintre parti si intreg este si alegerea vasului. Florile vor fi integrate in vas, aparand ca o continuare naturala a acestuia. Trebuie sa existe o concordanta intre aranjament si suport, fiecare parte integrandu-se in cealalta. Forma vasului trebuie sa fie cat mai simpla, eleganta sau rustica, dupa caz. Pentru aranjamente moderne, putem folosi, pe langa vase inalte, recipiente cu forme plate, joase. Decoratiunile vasului trebuie sa puna in valoare buchetul. In vasele monocrome, nedecorate, buchetele pot fi policrome, iar in vasele cu decoratii colorate se vor executa aranjamente simple, din flori cu o culoare apropiata de culoarea dominanta a vasului. Cu alte cuvinte, pentru fiecare categorie de flori trebuie sa folosim vasul cel mai potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu