vineri, 10 ianuarie 2014

Cala (Zantedeschia)

Cala (Zantedeschia)
Genul poartă numele botanistului şi fiziologului italian Francesco Zantedeschi. Planta este originară din Africa de Sud. O legendă veche spune că atunci când Eva a părăsit Grădina Raiului, calele ieşeau din pământ din locul unde lacrimile ei de căinţă cădeau. Zantedeschia este o floare elegantă şi fină folosită în aranjamentele celor mai celebri disigneri. De altfel nu poţi deschide o revistă de modă fără să găseşti cel puţin o imagine a Zantedeschiei.

Specii Zantedeschia:

Zantedeschia aethiopica: Are rizomi scurţi şi riguroşi, din care pornesc frunzele foarte mari, colorate verde închis strălucitor, deosebit de frumoase. Tulpina florală, de asemenea este riguroasă şi înaltă de 50-100 cm. Poartă în vârf inflorescenţa alcătuită dintr-un spadice cilindric şi o spată albă. Planta formează o tufă bogată în frunze şi flori de eleganţă unică.


Cala (Zantedeschia)
zantedeschia (cala) aethiopica

Zantedeschia albomaculata: Are tubercul. Frunza are formă lanceolat-sagitată şi cu vârful ascuţit ce prezintă numeroase pete albe circulare.Spata florală este ceva mai mică, albă cu irizaţii verzui la bază.
Zantedeschia elliottiana: Prezintă tubercul, frunze ovale, şi flori cu spata colorată galben, roz, violet.
Zantedeschia rehmanii: Are tubercul şi frunze lanceolate cu spata de culoare roz, violet.

Ingrijire cale

Cala are nevoie de o perioadă de repaus de circa 2 luni pentru a înflori. Se recomandă ca lunile pentru repaus să fie (iulie-august), pentru ca apoi planta să dea flori în perioada de toamnă-iarnă-primăvară. Repausul este mai profund atunci când frunzele se uscă şi cad. Primele flori apar la aproximativ 3 luni de la întreruperea repausului. Repausul se realizează vara prin rărirea şi apoi stoparea udării. Iarna se realizează prin scăderea temperaturii la 8-10 °C şi reducerea drastică a udării.
Udarea la cala se aplică moderat la începutul şi sfârşitul perioadei de vegetaţie. Din momentul apariţiei florilor, apa se toarnă direct pe pământul din ghiveci. Nu este bine să se pulverizeze apa pentru că pot apare pete pe flori.
Fertilizarea se aplică bilunar în timpul vegetaţiei şi înfloririi plantei. Umbrirea este absolut necesară pe durata primăverii şi verii.
Rărirea frunzelor se practică atunci când s-au îndesit prea mult. La plantele foarte dezvoltate se poate renunţa până la jumătate din numărul frunzelor. Schimbarea ghiveciului se aplică atunci când este cazul.

Cala (Zantedeschia)
Zantedeschia "Black Star"

Pretenţiile faţă de căldură diferă în funcţie de specie. Zantedeschia aethiopica creşte bine în spaţii mai răcoroase (12-15 °C), pe când celelalte specii au nevoie de mai multă căldură (20-22 °C). Pe perioada de vară necesită umbrirea şi udarea frecvent cu cantităţi mari de apă. Preferă un sol argilo-nisipos, bogat în humus.


Cala (Zantedeschia)
Zantedeschia Rehmanii



Cala (Zantedeschia)
Zantedeschia Orange

Inmultire cale:

Zantedeschia se înmulţeşte prin divizarea rizomilor al sfârşitul repausului. Celelate specii se înmulţesc uşor prin seminţe.

Cala (Zantedeschia)
Cala "Purple Sensation"

Boli şi dăunători:

1.Brumificarea rădăcinilor (Thielaviopsis basicola): Trăieşte în pământ atacând rădăcinile plantelor slabe. Daca pământul este menţinut continuu afânat atacul nu are loc. Boala se caracterizează prin faptul că frunzele mai ales cele bătrâne încep să se ofilească, se smulg uşor şi întreaga creştere a plantei stagnează.
2.Putregaiul cenuşiu (Botrys cinerea):  Se manifestă prin putrezirea pedunculilor şi chiar florilor şi frunzelor, iar bobocii florali nu se mai deschid, se brunifică şi se uscă. De obicei în lunile de iarnă apar condiţii optime pentru dezvoltarea bolii.
3.Veştejirea (Fusarium oxysporum): Primele îmbolnăviri apar o dată cu zilele calde de primăvara.Frunzele şi bobocii tineri încep să se îngălbenească.
4.Păianjenul roşu (Tetranychus urticae): Înţeapă epiderma inferioară a frunzei şi o deformează. În funcţie de intensitatea atacului, plantele pot să se oprească din dezvolare sau să se usuce complet.
5.Păduchii de frunze (Myzus perdicae): Înţeapă şi sug frunzele tinere şi mugurii florali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu