duminică, 5 ianuarie 2014

Arta florala japoneza, un nou trend in designul gradinilor

Arta florala japoneza este una dintre cele mai noi tendinte in decorarea gradinilor. Pe langa aspectul elegant, aceasta arta este una plina de semnificatii. Ea mai este denumita si Ikebana, unde ikeru inseamna organizarea vietii si nasterea, iar Hana inseamna floare. Asadar, Ikebana este mai mult decat un aranjament floral, deoarece aceasta arta induce ideea unei vieti disclipinate, in care omul se contopeste cu natura.

Ikebana nu copiaza natura

Potrivit traditiei japoneze, Ikebana nu este un aranjament floral ce copiaza natura, ci care o corecteaza. In cadrul acestui aranjament sunt folosite toate componentele plantei, atat tulpinile, ramurile desfrunzite, cat si frunzele cu o forma si un contur deosebite, de aceea simplitatea este preferata in locul bogatiei si opulentei.



Una dintre cele mai importante caracteristici ale artei florale Ikebana este asimetria, deoarece in cultura japoneza un copac indoit sau rasucit este mult mai atractiv decat unul crescut normal. Asadar, minimalismul este un aspect foarte important in arta florala japoneza, deoarece acesta reda frumusetea si puritatea liniilor unei plante si, totodata, a vietii.

Semnificatii puternice

Arta florala japoneza reda, pe langa un decor fabulos, si semnificatii extrem de puternice. Ikebana releva legatura dintre om si natura prin trei linii, care simbolizeaza cerul, omul si pamantul.

Cea mai importanta linie este ramura cea mai inalta, care semnifica cerul. Cea de-a doua ramura importanta este cea mijlocie, care simbolizeaza omul. Aceasta trebuie asezata oblic in vas, iar lungimea ei trebuie sa acopere trei patrimi din prima ramura. Cea de-a treia linie, care este cea mai scurta, trebuie asezata in partea din fata a aranjamentului si simbolizeaza pamantul. Cele trei linii trebuie, de asemenea, sa para ca pornesc din acelasi loc. Pe langa aceste trei linii, mai exista si altele, care sugereaza soarele si luna.



Vasele pe care trebuie sa le folosesti in arta florala japoneza sunt la fel de importante ca si plantele, astfel ca te poti juca cu diverse stiluri de ceramica sau sticla.

Florile, un simbol al efemeritatii

Simbolurile trecerii timpului ocupa un loc aparte in arta florala japoneza, de aceea aranjamentele care nu sugereaza efemeritatea nu sunt considerate autentice. Totodata, aranjamentele florale japoneze difera in functie de anotimp, dar si in functie de etapele vietii omului.


Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul, de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare.
Ce plante poti folosi pentru aranjamentele Ikebana
Pentru aranjamente Ikebana se pot folosi trandafiri, irisi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot utilza, de asemenea, frunze de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt si ramurelele inflorite de mar, de cires sau alti pomi fructiferi. Se pot folosi si plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii si frunze de palmier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu