duminică, 5 ianuarie 2014

 3 curiozitati despre minunata planta de apartament Craciunita

Craciunita este, fara indoiala, una dintre cele mai indragite plante de apartament. Deoarece nu este foarte pretentioasa la conditiile de trai, Craciunita este crescuta atat de persoanele pasionate de plante, cat si de cele care abia incep sa descopere tainele ingrijirii plantelor de apartament. Cunoscuta si sub denumirea de Schlumbergera sau Cactusul de Craciun, Craciunita ascunde o multime de curiozitati in spatele florilor delicate care se deschid in preajma sarbatorilor.

Poate inflori "la comanda" si are nevoie de somnul de frumusete

Datorita faptului ca i se spune Craciunita sau Cactusul de Craciun, aceasta planta de apartament lasa impresia ca este asociata doar cu sarbatoarea sfanta. Ei bine, in alte tari, de exemplu in SUA, Craciunita este planta tuturor sarbatorilor, deoarece poate inflori "la comanda".

Mai exact, daca vrei sa infloreasca in preajma Craciunului, cu aproximativ 2 luni inainte de sarbatori trebuie sa o tii intr-o camera intunecata, adica sa-i oferi "somnul de frumusete". Timp de 14 ore pe zi, planta sta pe intuneric si pare ca doarme, dar de fapt, in acest timp are loc dezvoltarea mugurilor.

Odata ce se formeaza mugurii, planta trebuie mutata iar la lumina. Acest proces poate fi repetat si cu ocazia altor sarbatori, cum ar fi Pastele, de exemplu. De aceea, in alte zone, Craciunita mai este denumita si Cactusul de Paste sau Cactusul de Ziua Recunostintei.

Este originara din Brazilia si nu este cactus propriu-zis

Chiar daca minunata Craciunita este numita si Cactusul de Craciun, trebuie sa stii ca nu este vorba despre o specie de cactus in adevaratul sens al cuvantului. In timp ce cactusii sunt originari din zonele desertice si adora caldura excesiva, Craciunita este o planta suculenta originara din padurile tropicale ale regiunilor muntoase din Brazilia.

Acolo, ea creste ca planta epifita, adica se dezvolta pe alte plante. In plus, creste aromonios intr-un spatiu in care nivelul de umezeala este mai ridicat, iar caldura are o temperatura de 20 de grade Celsius.

Poate trai chiar si 30 de ani

Craciunita poate trece din generatie in generatie, deoarece are o viata foarte lunga. Conform unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Oregon (SUA), Craciunita poate atinge venerabila varsta de 30 de ani, cu conditia sa fie ingrijita bine.
Este vremea Craciunitei! 3 curiozitati despre minunata planta de apartament

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu