marți, 28 ianuarie 2014

Ingrijirea trandafirilor pe timpul iernii

Ingrijirea trandafirilor pe timpul iernii
Majoritatea trandafirilor au nevoie de anumite masuri de protectie pe timpul iernii. Gradul de protectie de care au nevoie trandafirii tai depinde de cat de tare se raceste vremea in zona ta si de cat de rezistenti sunt acestia. Rezistenta este capacitatea unei plante de a hiberna in timpul sezonului rece, fara sa moara. Cand o planta hiberneaza, se afla intr-o stare de animare suspendata, iar cresterea nu are loc nici sub nivelul, nici deasupra solului. Plantele sensibile sunt cele care nu se pot adapta astfel la temperaturi scazute.
Trandafirii prezinta grade foarte variate de rezistenta. Desi nimeni nu a realizat vreodata o analiza pe zone a gradului de rezistenta pentru fiecare varietate, se pot face unele observatii generale. In mod tipic, trandafirii de gradina clasici, cei pitici si cei sub forma de tufa tind sa fie mai rezistenti in timp ce trandafirii de ceai, trandafirii chinezesti, trandafirii Noisette sau trandafirii moderni care cresc sub forma de tufis sunt mai sensibili.

Protectia naturala a trandafirilor pe timp de iarna

Probabil ca cel mai bun adapost impotriva conditiilor externe de iarna este ceea ce ne ofera natura - o patura groasa de zapada. Zapada impiedica scaderea temperaturii sub nivelul de inghet. ori cresterea ei prea brusca sau prea mult astfel incat sa ,,pacaleasca” trandafirii si a-i face sa creasca prematur. De asemenea, zapada blocheaza vantul, care poate rupe ramurile si reduce umiditatea din tije si din sol. Dar pe de alta parte, zapada poate fi si daunatoare, greutatea sa rupand sau deformand ramurile trandafirilor mai mari. Dupa o repriza de ninsoare, scuturati ramurile incarcate de zapada. Daca locuiti intr-o zona in care caderile de zapada sunt obisnuite, ar fi bine sa legati plantele mai mari cu o sfoara pentru a le apara de greutatea prea mare a zapezii.

trandafiri_iarna_width

Protectia suplimentara a trandafirilor in timpul iernii

In majoritatea zonelor, stratul de zapada este prea subtire si prea rar pentru a izola plantele 100% impotriva frigului, astfel ca va fi nevoie sa luati masuri suplimentare de protectie pe timpul iernii. Acestea includ: acoperirea plantelor cu un material izolator, ingropandu-le partial sau complet, ori in cazul trandafirilor in ghiveci – mutand ghivecele in interior inaintea inghetului. Perioada cea mai potrivita aplicarii masurilor de protectie pe timpul iernii pentru plantele din exterior este toamna, chiar dupa ce primul inghet le-a determinat sa intre in hibernare. Indiferent cu ce acoperiti plantele, aceasta protectie ar trebui sa ramana acolo pana la sosirea primaverii si sa poata fi inlaturata treptat, pe masura ce procesul de incalzire se accelereaza, astfel incat sa reduceti potentialele pierderi cauzate de un neasteptat inghet tarziu. Cand inlaturati materialul protector de iarna, aveti grija sa nu rupeti vreo tija noua ce ar fi putut sa apara de cand n-ati mai vazut planta in totalitatea sa.

Ridicarea pamantului

Metoda traditionala pentru protejarea trandafirilor pe timp de iarna este ridicarea pamantului deasupra bazei tulpinilor lor, la o inaltime de aproximativ 30,5 cm astfel incat sa aparati mugurii vulnerabili la inghet. E important ca pamantul ridicat pe baza tulpinilor sa fie adus dintr-o alta zona a gradinii, deoarece inlaturarea pamantului din imediata apropiere a plantei va face ca radacinile ei sa fie expuse la aerul rece, daunandu-le sau chiar ucigandu-le.

Mulci-ul de iarna

Desi da rezultate foarte bune, tehnica ridicarii pamantului presupune multa munca, fiindca trebuie sa mutati pamantul in gradina in timpul toamnei si sa-l indepartati primavara. O metoda mai putin extenuanta este sa aplicati, cam la aceeasi adancime, un strat de material organic usor, non-absorbant, numit uneori “mulci de iarna”. Astfel de material organic ar putea fi: frunzele de stejar maruntite, paiele sau crengi de la brazii de Craciun nevanduti sau deteriorati ce au ramas dupa Sarbatori. La venirea primaverii, puteti fie sa indepartati acest strat de mulci, fie sa-l ingropati mai adanc in sol, pentru a-l imbogati.

Conurile pentru trandafiri

Ca protectie de iarna, mai puteti folosi protectoare speciale numite conuri pentru trandafiri, care sunt vandute in marile magazine cu produse pentru gradinarit. Produse din polistiren gros expandabil, conurile pentru trandafiri sunt de obicei vase rotunijite sau cu mai multe laturi care sunt ascutite spre varf si care au dispozitive de fixare in partea de jos pe care se pot pune anumite greutati sau care pot fi infipte in pamant. Unele conuri au varfuri solide; altele au varfuri ce pot fi indepartate in timpul zilelor mai calde - cu scopul de a impiedica plantele sa iasa din starea de hibernare prea curand. Aerisirea conurilor prin mici gaurele face posibila o circulatie suplimentara a aerului care poate reduce aparitia mucegaiului.
Conurile pentru trandafiri sunt disponibile in doua variante: una mai economica, de cca 30,5 cm inaltime, si una mai mare, de aproximativ 45 cm - pentru gradinarii care nu doresc sa taie trandafirii excesiv ca sa intre sub con. Cu toate acestea, chiar si in cazul conurilor mai inalte, s-ar putea sa fiti nevoiti sa tundeti plantele mai mari pentru a incapea sub con. O idee buna ar fi sa legati tijele laolalta cu sfoara inaintea acoperirii lor cu un con, acest fapt ajutand plantele sa incapa mai bine sub con. Conurile pentru trandafiri pot fi adunate si depozitate in timpul verii si refolosite an de an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu