vineri, 24 ianuarie 2014

Diferenta dintre plante rare si plante exotice



Peisagistii, gradinarii si amatorii de flori in general isi doresc plante rare si exotice. Acesti doi termeni sunt foarte cunoscuti si totusi nu foarte multa lume stie care este diferenta intre ei.
Plantele exotice pot fi rare dar nu toate plantele rare sunt neaparat si exotice. De asemenea nu orice planta exotica este rara mai ales printre celelalte plante exotice native. Ne vom referi aici mai mult la spatiul nord american.
         
            O planta rara este o planta care se traieste doar intr-o singura regiune si se gaseste de obicei in cateva exemplare. Plante rare pot deveni orice plante specifice unei regiuni care sub actiunea umana si-au restrans aria de raspandire si mai mult de atat pot ajunge sa dispara cu totul. Termenul de rar sau monument al naturii aplicat de o institutie unei flori reprezinta o distinctie de natura sociala data unei plante rare sau exotice.
            Titlul de planta exotica este dat oricarei plante care nu creste in mod nativ intr-o zona. Majoritatea plantelor exotice sunt si rare in zona in care sunt transferate, aclimatizate. Unii gradinari numesc planta exotica o planta cu forma si culoare neobisnuita obtinuta prin incrucisari sau mutatii naturale intr-o anumita zona.
            Delphinium bakeri  este un exemplu de planta care a devenit rara datorita cauzelor de mediu. Este nativa din California si face parte din familia Ranunculaceae. Extinderea infrastructurii, a drumurilor in special este principala cauza a diminuarii numarului de plante de acest gen.
Un alt exemplar frumos, tot din California este  Potentilla hickmanii, o floare cu cinci petale galbene, considerata a fi pe cale de disparitie.
     
            Zorelele sunt flori frumoase, de un albastru intens, uneori si mov, si sunt considerate plante exotice pentru ca nu sunt native in America de nord. De asemenea bambusul este o planta exotica care a fost foarte bine aclimatizata. Copaceii mici sau bonsaii sunt de asemenea plante exotice foarte cautate.
            Dupa cum se vede plantele rare si cele exotice pot fi confundate intre ele. Acesti termeni au devenit atat de uzitati incat nici nu-ti mai dai seama ca sunt folositi incorect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu