marți, 7 ianuarie 2014

Gardenia-sfaturi pentru ingrijire si inmultire

Gardenia este o planta tropicala originara din Asia, cu flori albe, parfumate si frunzis bogat, de un verde inchis. Este cel mai des intalnita in China, Japonia, India, Vietnam si Taiwan, insa planta a fost raspandita si in alte zone cu climat mai bland. Mai mult decat atat, a fost adusa si in Europa sub forma de planta de apartament cultivata in ghivece. Este extrem de indragita, iar colectionarii de flori o ingrijesc cu mare daruire, fiind o planta mai dificila.
Gardenia
Gardenia

Descrierea gardeniei

Gardenia (Gardenia jasminoides) este un arbust de dimensiuni medii, cu un floiaj bogat, de un verde inchis si cu flori albe, parfumate. Frunzele tinere sunt mai deschise la culoare, in vreme ce cele mature se inchis si devin lucioase. Acesta este, de altfel, si semnul ca planta este sanatoasa, nu sufera de deficiente de fier sau alte minerale si nu este atacata de daunatori.
Daca observati ca frunzele incep sa se ingalbeneasca iar nervurile sa devina vizibile, inseamna ca gardenia sufera de cloroza si are nevoie sa-i administrati fier asimilabil sub forma de kelati. Florile pot fi simple sau involte. In primele zile, sunt complet albe, dupa care incep sa capete o nuanta crem-galbuie. Parfumul lor este extrem de puternic, o singura floare fiind de ajuns pentru a inmiresma intreaga camera.
Gardenia in ghiveci
Gardenia cultivata in ghiveci, ca planta de apartament

Ingrijirea gardeniei

Gardenia si-a castigat o reputatie de mofturoasa printre plantele de apartament. Provine dintr-un mediu tropical, cu umiditate ridicata, ventilatie buna si sol acid, elemente pe care noi i le putem oferi cu greu in apartamentele sau gradinile noastre. Din pacate, adaptabilitatea ei este redusa si, chiar daca reusim sa o tinem in viata o vreme, pana la urma carentele acestea se vor vedea si planta va protesta.
Este bine de stiut faptul ca gardenia nu suporta temperaturile negative, prin urmare iarna trebuie tinuta la cel putin 12-13 grade Celsius. Prefera locurile luminoase, insa nu razele directe ale soarelui, care ii ard frunzele si florile. Daca balconul dumneavoastra este orientat catre sud-vest, asezati gardenia in spatele unei perdele protectoare sau la umbra altor plante.
Gardenia kailarsenia
Gardenia kailarsenia cu floare simpla

Pulverizati dimineata si seara pentru a creste umiditatea ambientala si aveti grija ca aerul sa fie in permanenta ventilat. Camerele nearisite predispun la apartia daunatorilor. Cu toate acestea, atentie la curentii de aer care pot afecta planta. Nu o asezati in dreptul unui geam deschis, mai ales in sezonul rece, pentru ca va protesta rapid, prin uscarea frunzelor si caderea bobocilor.
Canicula din timpul verii nu ii place gardeniei si, pentru a o suporta cat mai usor cu putinta, pulverizati apa si, pe cat posibil, racoriti camera cu ajutorul aerului conditionat.

Substratul si udarea

Fiind o planta acidofila, gardenia are nevoie de un sol acid. Acest lucru nu este o optiune, ci o necesitate daca vrem ca planta sa fie sanatoasa. Daca pamantul nu este suficient de acid sau daca a devenit, in timp, bazic, planta nu va mai putea asimila fierul si va dezvolta o afectiune ce poarta numele de cloroza. Practic, frunzele se ingalbenesc, in vreme ce nervurile raman verzi.
Pentru a evita acest lucru, plantati gardenia in sol acid (pH 3,8 – 4,5) si udati cu apa de ploaie, zapada topita sau apa de turba (scufundati un pumn de turba acida intr-o galeata de 10 litri de apa, dupa care strecurati).
Gardenia afectata de cloroza
Gardenia afectata de cloroza

Evitati sa udati gardenia pe termen lung cu apa de la robinet, care este bogata in saruri si care va transforma solul din acid in bazic. Nici apa plata din comert nu este indicata, pentru ca are pH-ul ridicat. O solutie ar fi scaderea pH-ului apei cu ajutorul otetului sau a sucului de lamaie. Atentie, insa, la cantitati: o lingura de otet sau de lamaie la 6-7 litri de apa.
Adaugati periodic kelati de fier in apa de udare pentru a suplimenta necesarul de fier asimilabil. Astfel veti preveni aparitia clorozei si veti prelungi viata plantei.

Inmultirea gardeniei

Gardenia se inmulteste prin lastari semi-lignificati. Se taie butasi cu lungimea de 15-20 de centimetri, se pudreaza cu hormoni de inradacinare (Radistim) si se planteaza in pamant. Deasupra se aseaza un bidon de plastic taiat pe jumatate.
In primele doua saptamani nu desfaceti dopul sticlei, dupa care puteti sa aerisiti periodic bidonul, pentru a evita condensul de pe pereti. Dupa 5-6 saptamani, veti putea observa radacinile albe care se dezvolta si umplu treptat ghiveciul.
Gardenia tunsa sub forma de bonsai
Gardenia tunsa sub forma de bonsai

Daunatori

Gardenia este susceptibila la atacul acarienilor, paianjenilor rosii si afidelor. In acest caz, stropiti planta cu substante acaricide din comert. In cazul in care nu aveti la indemana acaricide de la farmacia fitosanitara, puteti apela temporar la tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor, precum usturoiul, ceaiul de pelin sau apa de tutun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu