marți, 7 octombrie 2014



Flori rare si scumpe


RAFFLESIA ARNOLDII

Pret: nespecificat
Cea mai mare floare din lume se gaseste in padurile ecuatoriale sin Sumatra si Borneo, Indonezia. Este o planta parazit care are o fluorescenta ce se asemanana cu o bucata de carne cruda, emanand un miros potrivit aspectului, de carne stricata. Floarea singura atinge o latime de un metru si o greutate de 11 kilograme. Se crede ca planta este pe cale de disparitie si botanistii incearca din rasputeri sa cultive aceasta planta artificial, in sere special amenajate. Pana acum nu s-a obtinut niciun rezultat.




LITHOPS OPTICA

Pret: 50$
La o prima vedere, nu poti deosebi aceasta planta de pietrele din jur. Ea se mai numeste popular si "piatra vie", are un corp conic si doi lobi care par a fi pietre. Stamina scurta dintre cei doi lobi uneori nici nu este vizibila. Cand infloreste, dintre cei doi lobi rasare o floare asemanatoare cu crizantema, alb cu galben aprins. Este una dintre cele mai cautate si mai scumpe plante decorative din lume. Natural, ea se gaseste numai pe continentul African. Un pachet cu 10 seminte costa aproximativ 50$.




Trandafirul albastru
Pret: 30$
Desi nu exista in natura, trandafirii albastri, obtinuti prin modifcari genetice, sunt florile cele mai exotice si vor deveni foarte repede cele mai dorite flori in buchetele mireselor. Desi inainte erau conceputi prin vopsire, din 2004, o echipa de cercetatori japonezi a introdus in ADN-ul trandafirului gene de panselute si irisi, producand un trandafir cu o nuanta naturala de lila. Pretul unui fir va fi dezvaluit de catre compania Suntori abia in toamna lui 2010, insa se estimeaza ca ar ajunge la 30 $ firul.





DICENTRA SPECTABILIS

Pret: 15 $
Cunoscuta si cu numele de "inima insangerata", aceasta floare este nativa din Asia si America de Nord si dureaza 2-3 ani pana ce ajunge la maturitate completa. Are o lungime maxima de 100 cm lungime iar petalele au o lungime de aproximativ 31 de cm, fiind sub forma de inima. Infloresc primavara, iar florile rezista pe toata perioada verii. Varietatea de culori (roz, rosu, alb) cat si forma neobisnuita au transformat aceasta floare in preferata gradinarilor de peste tot din lume. 40 de seminte ajung la 30 $, in functie de puritatea semintei si de culoare.




IMPATIENS PSITTACINA


Pret: nespecificat
Numita popular "floarea papagal", datorita asemanarii ei evidente cu un papagal, aceasta creste in nordul Tailandei, in Burma si in N-E Indiei. Descoperita abia in 1899, floarea este foarte rara si uimeste printr-un parfum proaspat, pe langa forma ei neobisnuita. Planta este foarte dificil de cultivat artificial, probabil pentru ca forma ei ciudata apare datorita unui polenizator local.




ORHIDEEA ROTHSCHILD


Pret: 5000 Euro
In Malaezia, in Parcul National Kinabalu, intalnim una dintre cele mai deosebite specii de orhidee, creatie a naturii.Paphiopedilum rothschildianuminfloreste o data la 15 ani, are o dimensiune uriasa si se remarca prin dungile orizontale ale florilor si petalele sub forma de mustati care ating si o lungime de un metru. Aceasta orhidee este cultivata si in sere si un singur fir poate sa coste 100 Euro. Daca preferi sa fie culeasa din locul ei de originne, trebuie sa scoti din buzunar 5000 Euro.







TITAN ARUM

Pret: nespecificat
Amorphophallus titanium este una dintre cele mai spectaculoase plante care se gasesc in zona tropicala, mai precis in Sumatra, Indonezia. Sunt cultivate si in sere speciale si sunt renumite pentru masivitatea lor: inflorescenta poate atinge si 3 m circumferinta, iar cea mai mare greutate a florii a fost inregistrata la Conservatorul Kew Gardens: 91 de kilograme. Este cunoscuta si cu numele de floarea-cadavru, deoarece pe cat este de frumoasa, pe atat mirosul emanat este mai neplacut, pentru a atrage insectele. Florile nu se vand, in schimb pe piata se gasesc seminte, una singura ajungand la 20 $.




ORHIDEEA SHENZHEN

Pret: 200.000 $
Orhideele sunt raspandite pe intreg globul, speciile de orhidee fiind de trei ori mai mari decat numarul total al mamiferelor din lume. Orhideea este, de asemenea, una dintre cele mai vechi plante din lume, datand de acum 100 de milioane de ani. Si totusi, cu o raspandire atat de larga, botanistii creeaza hibrizi care ajung sa se vanda la preturi astronomice. Astfel, in 2005 grupul chinez Shenzhen Nongke, implicat in cercetare agricola, scoate la licitatie o orhidee care era rezultatul a 8 ani de efort, reprezentand o specie unica, ajungand sa se vanda catre un comparator anonim cu 200.000 $.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu