marți, 7 octombrie 2014

In alegerea bulbilor de toamna, este necesar sa tinem cont de o serie de aspecte. Pentru a ne asigura ce vom avea flori cat mai mari si frumoase in primavara, vom verifica initial tesutul bulbilor. Acesta trebuie sa fie ferm, tare, fara parti moi sau mucegaite. De asemenea, suprafata bulbilor trebuie sa fie cat mai neteda. 

Bulbii, adusi in tara in perioada calduroasa (august - inceput de septembrie) au un risc deosebit de a incolti. Nu se vor cumpara bulbi incoltiti.

Marimea bulbului conteaza! Asadar, ofertele cu bulbi de toamna foarte ieftini, de dimensiune mica, vor avea ca rezultat obtinerea unui procent redus de inflorire, cu flori mici. Este de preferat alegerea bulbilor cat mai mari, pentru o inflorire abundenta si o dimensiune mare a florilor. 


Plantarea bulbilor de lalele

Lalelele fac parte din familia geofitelor. Este o planta care, in conditii de viata nefavorabile, supravietuieste in pamant prin organele subterane, fiind practic o planta perena. 

Bulbii de lalele sunt bulbi de toamna, si se preteaza a fi plantati in gradina in intervalul septembrie – noiembrie, chiar si in decembrie. Principala conditie este ca pamantul sa nu fie inghetat. 

Laleaua se planteaza in zone insorite sau partial umbrite, in gropi adanci de 10-12 cm, unde bulbul se aseaza cu discul in jos. Se recomanda ca fixarea bulbului sa se realizeze intr-un strat de 2-3 centimetrii de pamant maruntit la baza gropii. In gradinile familiale, distantele intre bulbi se recomanda a fi intre 10-20 centimetrii. 

In functie de grupele din care fac parte, lalelele vor inflori in intervalul martie - mai. Printre principalele grupe de lalele amintim: Darwin Hibrid, Simple timpurii si simple tarzii, Duble timpurii si duble tarzii, Greigii, Parrot (Papagal), Fringed(simple si duble), Triumph si lalelele botanice. 

O atentie deosebita se va acorda gradinilor unde sunt frecvent semnalate urme ale rozatoarelor. Acestea consuma cu placere bulbii de lalele. Bulbii pot fi protejati de rozatoare prin plantarea in cosuri. 

Ingrijirea lalelelor este relativ simpla. Florile raman pe toata durata lor de viata pe planta. Se recomanda taierea acestora cand incep sa se decoloreze pentru a evita ca planta sa formeze fruct, ducand astfel energia doar in bulb.

Cand frunzele lalelei sunt uscate este momentul scoaterii bulbului din sol. Acesta se va curata de pamant si se va depozita in spatii aerisite, racoroase, pana in toamna, cand se va replanta in alt loc decat cel initial. 







Plantarea bulbilor de zambile

Zambilele sunt flori ce infloresc primavara devreme, iar denumirea lor vine din grecescul Hyakinthos, insemnand piatra pretioasa, giuvaer. 

Bulbii de zambila se planteaza in gradina, la fel ca si bulbii de lalele, la adancimi de 12-15 centimetrii, distanta dintre plante fiind de minim 10 centimetrii. Bulbii se vor aseza in groapa de plantare cu discul in jos. Adancimea de plantare este influentata mult si de marimea bulbilor. 

La fel ca si in cazul bulbilor de lalele, vom scoate zambilele atunci cand frunzele s-au uscat, vom curata bulbii si ii vom depozita in locuri racoroase, aerisite. 




Bulbi de toamna zambile fondant
Fondant
Bulbi de toamna zambile city of haarlem
City of Haarlem
Bulbi de toamna zambile white pearl
White Pearl
Bulbi de toamna zambile mix zambile
Mix de Zambile - 7 bulbi

 

Plantarea bulbilor de narcise

Narcisa este o planta cu bulbi pereni, tunicate si rezistente la ger. Narcisele infloresc primavara in martie-aprilie, dar sunt si varietati ce isi pot prelungi inflorirea pana in luna mai. 

Narcisa prefera zonele insorite sau partial umbrite si nu suporta solurile grele, cu multa umezeala, unde bulbii pot putrezii. 

Bulbii de narcisa se recomanda a se planta mai devreme decat bulbii de lalele, pentru ca pot forma usor radacini la depozitare. Se va folosi o adancime de plantare de 12-15 centimetrii. 



Bulbi de toamna narcise flower drift
Flower Drift (cu floare batuta)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu