marți, 17 decembrie 2013

Vriesea este un gen format din circa 200 de specii, dintre care cateva sunt foarte raspandite ca plante de apartament, fiind apreciate pentru frunzele si inflorescentele colorate si atragatoare.
Frumusetea lor este datorata mai ales bracteelor viu colorate, care apar in diferite perioade ale anului; florile propriu-zise sunt insa mai putin semnificative si durabile.

Cultivare

Rozeta plantei-mama moare dupa inflorire, dar este inlocuita de vlastare bazale noi, care, lasate nestingherite in acelasi ghiveci, dupa 2-3 ani devin adulte. Pentru replantarea lor, folositi un pamant pe baza de turba, necalcaros, cu adaos de 1/4 nisip grosier. Taiati in orice perioada a anului rozetele care incep sa se ofileasca la 2.5-5 cm de la baza.

Primavara si vara, temperatura poate sa ajunga chiar la 27 de grade Celsius. Mentineti planta la lumina buna si expuneti-o la soare timp de cateva ore pe zi (dimineata si seara).

Udati-o din abundenta, pastrand intotdeauna cavitatea centrala plina cu apa si compostul umed. Reinnoiti apa din cavitate in fiecare luna. Folositi apa de ploaie sau apa fiarta cu adaos de cateva picaturi de otet.

Turnati in cavitatea centrala putin ingrasamant lichid diluat in apa, o data la 3-4 saptamani.

Toamna, taiati de la baza inflorescenta, cand aceasta se usuca. Iarna, temperatura nu trebuie sa coboare sub 13 grade Celsius. Expuneti planta la lumina, dar nu la soare, intr-un mediu aerisit, dar fara curenti de aer rece, si mentineti compostul umed prin udari regulate.
Vriesea, o planta ideala pentru apartament


Reproducere

In martie-aprilie, prelevati lastari bazali cu inaltimea de 15 cm. Acestora trebuie sa le lasati atasate radacinile. Plantati separat, folosind un compost umed, necalcaros si ghivece mici, de 8 cm diametru, pe care le asezati intr-o ladita, la 24-27 grade Celsius. Expuneti-i la lumina, dar nu direct la soare, timp de 4-6 saptamani, pana cand apar radacini noi, apoi tratati-i ca si pe plantele adulte. Dupa un an, transferati-i in ghivece cu diametrul de 13 cm.

Pericole si precautii

Daca inainte de inflorire frunzele incep sa-si piarda culorile vii si capata un aspect fragil, sporiti cantitatea de apa pe care o administrati, evitand insa stagnarea acesteia in tavita, deoarece ar putea produce putrezirea radacinilor.

Curentii de aer si frigul pot sa cauzeze plantei aceleasi efecte daunatoare.

Cosenila fainoasa se elimina cu un pamatuf sau periuta imbibata in alcool denaturat.

Nu folositi niciodata insecticide pe baza de malathion, care se poate concentra in gropita centrala, daunand astfel frunzelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu