Aechmea fasciata
Aechmea fasciata – Aecmea vărgată / Rozetă-suliță
Proveniență: BraziliaFamilia: Bromeliaceae
Descrierea plantei: Plantă perenă epifită (crește pe alte plante, pe coajă de copac), delicată, care formează o rozetă de frunze verzi , lucioase, acoperite cu solzi cenușii și având niște dungi gri-argintii. Planta are un aspect atrăgător, asemănător unei vaze. Inflorescența rezistă multă vreme și este spectaculoasă, având bractee roz ascuțite și flori albastre. Perioada de înflorire este din mai până în octrombrie; moare după ce înflorește.
Utilizare: Plantă exotică robustă, recomandată pentru aer uscat.
Amplasare și lumină: Planta tolerează un spectru larg de lumină, dar nu trebuie ținută în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald până la rece. Nu tolerează temperaturi sub 8 grade Celsius
Udare: Folosiți apă călduță. Planta tolerează lipsa apei timp de câteva săptămâni.
Îngrășământ: Aplicați un îngrăsământ cu conținut scăzut de azot, în interiorul rozetei, o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Udați și fertilizați înăuntrul rozetei ca o urnă, care ar trebui să conțină mereu apă, cu excepția situației în care planta este ținută la o temperatură scăzută. Replantați puii la începutul primăverii.
Alte specii: Pentru cultura de cameră se potrivesc A. chantinii, cu frunze cu dungi albe, A. fasciata, din care există mai multe sortimente atrăgătoare, și A. fulgens, cu flori de culoarea coralului.
Boli și dăunători: Păduchi lânoși.
Înmulțire: După înflorire, inflorescența se ofilește, însă planta formează pui la axilele frunzelor. Divizați planta la începutul verii, când puii au crescut cât jumătate din dimensiunile plantei-mamă.
7. Aechmea fasciata – Aecmea vărgată
Plantă perenă epifită (crește pe alte plante, pe coajă de copac), delicată, care formează o rozetă de frunze verzi , lucioase, acoperite cu solzi cenușii și având niște dungi gri-argintii. Planta are un aspect atrăgător, asemănător unei vaze. Inflorescența rezistă multă vreme și este spectaculoasă…
Anthurium andraeanum
Anthurium andraeanum – Floarea-flamingo
Proveniență: ColumbiaFamilia: Araceae
Descrierea plantei: Plantă erbacee cu formă dreaptă. Frunzele sale sunt lucioase, în formă de inimă, și au codițe lungi. Florile sunt foarte frumoase, cu o bractee cerată de culoare roșu-strălucitor, roz, purpuriu, galben-verzui sau alb ce înconjoară inflorescența galbenă sau portocalie.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră, solariu sau exterior. Se potrivește foarte bine în camerele mari și în grădinile de iarnă.
Amplasare și lumină: Tolerează un loc umbrit până la soare filtrat. Nu o țineți în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius, preferând temperaturile mai ridicate.
Udare: Udați regulat cu apă dedurizată și nu lăsați solul să se usuce. Pulverizați frecvent cu apă pentru a menține un grad ridicat de umiditate.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Replantați anual în timpul primăverii.
Alte specii: Multe soiuri și specii, diferențiate prin forma, dimensiunea și culoarea florilor, sunt comercializate ca plante de interior. Champion are bracteea albă; Laura are bracteea de un roșu strălucitor; Arinos are bracteea galben-verzuie cu roz. A. clarinervium are frunze de un verde-închis cu nervuri albe proeminente și cu o bractee mică, verde-deschis.
Boli și dăunători: Afide, păduci țestoși, păianjeni roșii și putregai cenușiu.
Înmulțire: Prin divizare, la începutul primăverii.
Chamaedorea elegans
Chamaedorea elegans – Camedorea
Alte denumiri: Palmier de multeProveniență: Mexic și Guatemala
Familia:Arecaceae
Descrierea plantei: Palmier mic, elegant, cu mănunchiuri de tulpini subțiri și frunze penate, de culoare verde-închis, dispuse în spirală. Produce fructe în culori de la galben la negru. Florile galbene sunt de două tipuri, însă doar cele femeiești au miros plăcut. Înflorește tot anul.
Utilizare: Palmier cu formă sculpturală, pentru interior, seră, solariu. Se potrivește foarte bine în camerele mari și în grădinile de iarnă, ferestre îndreptate spre nord.
Amplasare și lumină: Tolerează un loc umbrit până la soare filtrat. Nu țineți planta în soare direct. Necesită umiditate mare a aerului.
Interval de temperaturi: Cald, până la rece. Nu tolerează temperaturi sub 10 grade Celsius
Udare: Menținenți pământul umed în permanență, mai ales în timpul verii. Planta nu tolerează lipsa apei.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale:Prea multă lumină poate provoca îngălbenirea frunzelor. Replantați anual în timpul primăverii.
Alte specii: C. costaricana are tulpini de culoare verde-închis, asemănătoare celor de bambus, și frunze penate mai mari.
Boli și dăunători: Păduchi lânoși, păduchi țestoși și păianjeni roșii.
Înmulțire: Prin semințe, primăvara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu