vineri, 20 decembrie 2013

Trandafirii pitici


trandafir pitic
trandafiri pitici
trandafir pitic in ghiveci
Pana nu demult, trandafirii pitici erau strict o arie de interes a celor pasionati de plante, de obicei a celor care aveau "microbul" cultivarii trandafirilor. Acum insa, multumita raspandirii pe care au cunoscut-o in Europa, a aparut o noua categorie de trandafiri care se gasesc mai nou la orice supermarket sau lanturi de magazine de specialitate. Necunoscatorii pot confunda trandafirii pitici cu cei obisnuiti - intre cele doua tipuri de plante exista diferente...
Perioada cea mai buna de a face cunostinta cu miniaturile florale este toamna tarziu. Atunci se gasesc in toate magazinele mari, sunt destul de ieftine si sunt perfecte pentru aranjamentele decorative de sarbatori. Va prezentam in continuare ce tipuri de trandafiri pitici puteti sa cumparati si va vom oferi si idei de aranjare a lor si sfaturi de cultivare ca plante de apartament sau de gradina.
baby_grand
bambino
chasin_rainbows
Baby Grand
Bambino
Chasin rainbows
Ce este un trandafir pitic?
In primul rand, trandafirii in miniatura sunt versiuni la scara redusa a trandafirilor obisnuiti, si
desi variaza in multe feluri, toti au flori micute, rareori parfumate. Toti isi au originea in China, din trandafirul chinezesc (Rosa chinensis minima). Ca inaltime, plantele variaza de la 13 cm sau mai putin, pana la 0,9 - 1,2 metri. Florile pot avea intre 1,2 - 5 cm in diametru, cu o gama de culori la fel de larga ca la trandafirii obisnuiti.
Trandafirii pitici sunt in mod natural rezistenti in gradina pe tot timpul anului - sunt plante perene usor de ingrijit si aproape tot timpul in floare, care pot fi folositi la borduri sau straturi ridicate. Daca sunt acoperiti bine cu frunze, ei pot sta afara chiar si iarna.
cinderella
Cupcake
spice drop
Cinderella
Cupcake
Spice Drop
De asemenea, trandafirii pitici se adapteaza foarte bine si ca planta de apartament. Spre deosebire de alte plante de interior care tolereaza bine conditiile de lumina si umiditate scazute, trandafirii au nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezati la o fereastra orientata spre sud sau vest. Ca sa infloreasca continuu, trandafirii pitici au nevoie de lumina suplimentara, eventual de la niste tuburi fluorescente. Daca lumina este insuficienta, tulpina si ramurile se vor lungi, lasand spatii mai mari intre frunze, o problema des intalnita, numita etiolare.
Trandafirii pitici au nevoie de mai multa umiditate. Iarna, aerul din majoritatea caselor devine foarte uscat - problema se poate rezolva in doua moduri: asezarea unot vase cu apa intre ghivece sau asezarea acestora intr-o tava cu apa, pe un strat de pietricele. De altfel, chiar plantele va vor "spune" daca umiditatea este scazuta, pentru ca frunzele se vor zbarci, ingalbeni si vor cadea; deseori acarienii (paienjeni mici, rosii) vor invada planta.
rainbows end
red minimo
rise_n_shine
Rainbows end
Red monimo
Rise'n shine
Cand sunt crescuti in gradina, marele avantaj al trandafirilor pitici este ca se ingrijesc foarte usor. Majoritatea sunt rezistenti si mai usor de taiat decat trandafirii obisnuiti - operatia presupune numai taierea varfurilor ramurilor. Cele mai bune momente de efectuare a taierilor sunt inceputul verii, si inca o data toamna tarziu, in ambele cazuri dupa ce s-au ofilit florile.
Ca la toate plantele de interior, verificati cu atentie sa nu aiba insecte daunatoare inainte de a le aduce in casa. Se uda temeinic si nu se lasa sa se usuce complet pamantul. Pentru a reduce riscul aparitiei vreunei boli sau daunatori, spalati fiecare planta o data pe saptamana sub jet de apa, curatand bine frunzele pe ambele parti. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare diluata la jumatate din concentratie, in fiecare saptamana. Pentru a incuraja inflorirea alegeti un fertilizator bogat in potasiu.
Pentru cultivarea ca plante de interior, algeri varietati care nu cresc mai mult de 40 cm. Printre cele mai bune sunt 'Baby Grand', 'Bambino', 'Chasin' Rainbows', 'Cinderella', 'Cupcake', 'Glory Be', 'Livewire', 'Rainbow's End', 'Red Minimo', 'Rise 'n' Shine', 'Santa Claus', 'Shelly Renee', 'Sorcerer', 'Spice Drop', and 'Starina'.
santa clause
sorcerer
starina
Santa clause
Sorcerer
Starina




Simptome si cauze ale imbolnavirii plantelor



afide
purici
rugina
Udarea incorecta sau deficitara, schimbarile bruste de mediu, curentii de aer, netratarea cu o substanta fertilizatoare, atacul insectelor sau al bolilor pot cauza probleme diferitelor specii de plante de apartament.
Simptome si posibile cauze:
Pierderea frunzelor
- schimbari bruste de temperatura
- socul transplantarii
- schimbare brusca a intensitatii luminii
- udare abundenta
- planta nu primeste lumina suficienta

Frunzele se usuca pe margini
- udare necorespunzatoare sau cu apa nepotrivita pentru plante
- expunere la curenti de aer rece
- planta e atacata de insecte daunatoare
- tratare in exces cu substanta fertilizatoare
- pamantul nu are pH-ul potrivit
- poluarea din aer

Frunzele isi pierd culoarea normala
- udare abundenta
- planta nu e tratata cu o substanta fertilizatoare
- atacul insectelor
- expunere necorespunzatoare la lumina

Frunze patate
- udare abundenta
- arsura datorata amplasarii in plin soare
- diferite boli (infectie fungala, mai ales daca plantele stau intr-un mediu cu multa umezeala)
- poluarea din aer

Planta nu infloreste
- lumina si udare insuficienta
- tratare in exces cu o substanta fertilizatoare

Bobocii cad inainte de a se deschide
- fluctuatii de temperatura
- expunere la curenti de aer
- lipsa de umiditate atmosferica

Pete argintii sau rosiatice pe frunze
- prea mult soare direct

Pierderea treptata a frunzelor (frunzele de jos se ingalbeesc si cad)
- udare din abundenta (care a dus la putrezirea radacinii)
- udare insuficenta
- lumina insuficienta
- planta nu e tratata cu fertilizator

Lastarii noi se ofilesc
- udare insuficienta sau in exces
- tratare in exces cu o substanta fertilizatoare
- mediu prea uscat, rece sau cald
- expunere in plin soare

Toata planta s-a ofilit
- udare insuficienta
- tratare in exces cu fertilizator
- expunere la temperaturi scazute
- udare in exces, mai ales in lunile de iarna cand plantele intra in perioada de repaus si nu mai au nevoie de atat de multa umezeala.

Frunzele noi sunt mici si galbene
- lumina insuficienta
- planta nu e tratata cu fertilizator
- pamantul este prea uscat

Frunzele cad in continuu, iar cele noi sunt mici si curbate
- atingerea frunzelor cu vapori de substante de curatare
- poluarea din atmosfera
- infestare cu afide sau paduchi de plante

Pete mici, albe pe frunze
- infestare cu paduchi de plante

Zone albicioase rotunde sau ovale pe tulpini- infestare cu cosenile
Zone lipicioase de frunze- afide
Denivelari mici, maronii, pe tulpina si frunze
- rugina (cauzata de frunzele moarte si florile trecute lasate pe planta)
- grad mare de umiditate
- slaba circulatie a aerului

Pete maronii sau galbene pe frunze
- boala care apare daca lasati apa sa stea pe frunze
- udare cu apa rece (folositi numai apa la temperatura camerei atat pentru udare cat si pentru stropire si asigurati-va ca foliajul s-a uscat inainte de lasarea serii)

Planta este mica, nedezvoltata- tratarea in exces cu substanta fertilizatoare
- udare insuficienta sau in exces

Plante de apartament rezistente la intuneric


In natura, plantele nu cresc in mod hazardant, la intamplare, dezvoltarea lor este determinata de cerintele acestora fata de factorii externi si de gradul lor de adaptare la conditiile mediului inconjurator. Daca in mediul lor natural plantele se descurca singure, cele in ghiveci depind de noi pentru a avea parte de toate conditiile necesare dezvoltarii.
Orice gradinar amator stie ca plantele au nevoie de doua lucruri pentru a supravietui: lumina soarelui si apa. Fiecare specie are nevoie de o anumita cantitate de apa si de un anumit numar de ore de expunere la lumina. Durata de viata a plantelor este legata de cantitatea de lumina receptionata.
Cum nu toti dispunem de spatii suficient luminate in mod natural, si cum pe timpul iernii zilele sunt mai scurte, plantele vor avea de suferit. Chiar daca casa ta ofera doar conditii de lumina scazuta (fie ferestrele sunt prea mici sau prea putine, fie vegetatia de afara sau cladirile inalte impiedica lumina naturala sa patrunda inauntru), exista unele plante de apartament care se pot dezvolta cu succes si in aceste conditii. Mai jos sunt prezentate cateva specii…care nu se tem de intuneric.
Una dintre cele mai rezistente plante, care are capacitatea de a se adapta la conditiile care sunt in detrimentul altor plante de interior, este Aglaonema. Denumita si “planta intunericului”, Aglaonema provine din Malaysia, din India tropicala si din Filipine, fiind o erbacee cu aspect de arbust mereu verde, fiind cultivata pentru frumusetea frunzelor sale. Cu toate ca aceasta planta se comporta foarte bine si la lumina puternica, si in lipsa acesteia, are totusi nevoie de caldura. Este indicat sa o amplasati intr-o camera incalzita, mai ales pe timp de iarna. Solul trebuie sa fie umed in timpul lunilor calde si mai uscat in sezonul rece.
O alta planta care poate tolera conditiile precare remarcabil de bine este Aspidistra, denumita si Planta de fier sau Pana cocosului. Se dezvolta foarte bine in locuri racoroase, umbrite, si este foarte sensibila la razele directe ale soarelui. Planta poate creste pana la 100 cm inaltime, este bogata in frunze de culoare verde inchis, lucioase, si are florile neparfumate, de culoare purpurie.
O planta usor de intretinut, dar si foarte frumoasa, cu frunze de culoare vrede inchis, lucioase, este Zamioculcas zamiifolia, cunoscuta si sub denumirea de planta ZZ. Este o planta perena, originara din Zanzibar si Tanzania, care este utilizata si in Europa ca planta decorativa de interior, datorita aspectului sau deosebit. Planta nu are nevoie de udari dese, ea are capacitatea de a stoca apa in tubercul, astfel, frunzele groase si carnoase isi pot pastra aspectul perioade lungi de timp. Prea multa apa va duce la ingalbenirea frunzelor si la putrezirea tuberculilor.
Sansevieria trifasciata, cunoscuta la noi sub denumirea "Limba soacrei", este una dintre cele mai clasice plante de apartament. Originara din Africa, planta poate creste pana la 60 de centimetri, are frunzele de culoare verde-inchis, cu dungi si desene galbui. Sansevieria trifasciata suporta foarte bine umiditatea obisnuita din camera, poate fi tinuta atat in lumina soarelui, cat si intr-un spatiu umbros.



Plante de interior usor de intretinut


Cele sase plante pe care vi le vom prezenta in continuare cresc aproape singure, fara sa necesite tratamente speciale. Cea mai mare problema pe care o veti intampina cand vine vorba de ingrijirea lor este sa va hotarati ce sa faceti cu puietii pe care ii produc. Toace cele sase plante pot fi crescute intr-o camera in care sa beneficieze de lumina indirecta si o temperatura de 12-24 grade Celsius.

Desigur, ca la toate plantele de interior si nu numai, exista intotdeauna riscul aparitiei insectelor daunatoare sau al bolilor; cei mai des intalniti daunatori sunt afidele, puricii plantelor, paianjenii rosii si musculite albe. Referitor la boli, cel mai probabil radacinile vor putrezi, daca udati planta prea mult, asa ca nu exagerati - dupa cum se vede, aceste plante sunt perfecte pentru acei uituci care uita sa isi ude plantele la timp.

Plante de interior usor de intretinut - Aspidistra elatior
Aspidistra elatior
Plante de interior usor de intretinut - craciunita
Craciunita
Plante de interior usor de intretinut - Dracaena marginata
Dracaena marginata

1. Aspidistra elatior - supranumita si planta de fier, si-a castigat renumele pentru ca poate creste bine in aproape orice conditii, chiar si afara, in umbra totala. De fapt, ea prefera lumina slaba, iar frunzele destul de lungi si ascutite se dezvolta in bulgari. Uneori infloreste si daca este tinuta in casa.

2. Schlumbergera sau Craciunita face parte din familia cactusilor; ea are flori rosii, albe sau roz (uneori si combinatii ale acestora), care se deschid la inceputul iernii. Se pare ca se dezvolta cel mai bine cand este lasata in pace si, desi infloreste abundent in lumina puternica, va face flori si daca este tinuta intr-o camera cu putina lumina. Ruperea varfurilor, dupa ce a inceput sa infloreasca, va duce la aparitia continua a bobocilor.

Craciunita poate fi fortata sa infloreasca in decembrie printr-o metoda foarte simpla: tineti-o in intuneric complet timp de 12 ore pe zi, incepand de la mijlocul lunii octombrie si pana cand incep sa ii apara bobocii. O metoda si mai simpla decat aceasta este sa tineti planta intr-o incapere cu temperatura scazuta (10-12 grade Celsius), incepand din luna noiembrie.

3. Dracaena marginata si Dracaena sanderian sunt plante care au retinut atentia pasionatilor de mult timp, fiind preferate ca plante de ghiveci. Ambele specii cresc cel mai bine in camere in care beneficiaza de lumina puternica, iar pamantul poate fi lasat sa se usuce complet intre udari. Chiar daca se ofileste, planta isi va reveni dupa ce va fi udata, desi marginile frunzelor vor fi maronii. Tolereaza chiar si lumina insuficienta.

Plante de interior usor de intretinut - Sanseveria
Sanseveria
Plante de interior usor de intretinut - Epipremnum
Epipremnum
Plante de interior usor de intretinut - Chlorophytum comosum
Chlorophytum comosum

4. Sanseveria are frunze lungi, ascutite si este o planta foarte usor de intretinut. Tolereaza foarte bine lumina scazuta si trebuie udata foarte rar, altfel radacina ii va putrezi. Iarna trebuie udata de numai 1-2 ori daca este tinuta in casa, in functie de gradul de umidtate din incapere. Speciile pestrite sunt un pic mai pretentioase si au nevoie de mai multa lumina.

5. Epipremnum este una din cele mai usoare plante de tinut, pentru ca este o planta curgatoare care parca nu se mai opreste din crescut. Ruperea varfurilor va face ca baza plantei sa fie mai ramificata, iar fiecare ramurica rupta, daca este pusa intr-un pahar cu apa, poate fi folosita pentru inmultirea plantei. Pamantul trebuie lasat sa se usuce intre udari, dar daca planta nu primeste apa pentru mult timp, in cele din urma frunzele se vor usca si vor cadea. Este o planta toleranta cand vine vorba de lumina, dezvoltandu-se bine chiar si daca este tinuta intr-o camera cu lumina artificiala.

6. Chlorophytum comosum, supranumita si planta paianjem creste de cele mai multe oriiin ghivece suspendate pe etajere. Radacinile cresc foarte mult si tind sa ocupe tot spatiul din ghiveci, astfel ca este nevoie sa ii schimbati vasul o data la cativa ani.

Alte plante usor de ingrijit, cu care merita sa va incercati indemanarea:
- violeta africana (Saintpaulia)
- aloe
- aglaonema commutatum
- croton (Codiaeum variegatum)
- dieffenbachia
- crassula
- chamaedorea elegans
- crinul pacii (Spathiphyllum)
- maranta- ficus elastica

marți, 17 decembrie 2013

Allamanda cathartica

Allamanda cathartica - Alamanda

Proveniență: America de Sud
Familia: Apocynaceae
Descrierea plantei: Arbust cu flori mari, în formă de pâlnie, de un galben-auriu, și cu frunze verzi, ovale, cerate. Planta secretă o sevă lăptoasă.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut afară, dar numai într-un loc însorit, adăpostit.
Amplasare și lumină:Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna păstrând solul în permanență ud, mai rar în timpul iernii.Planta tolerează un pământ ușor uscat, dar în aceste caz florile vor fi mai mici.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Toamna, după ce perioada  de înflorire s-a încheiat, arbustul poate fi tuns pentru a stimula o creștere compactă. Replantați anual la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Hendersonii face flori foarate mari. Silver Dwarf este un soi compact cu frunze verzi-argintii. Specia A. neriifolia are flori mai mici și frunze asemănătoare leandrului. A. blanchetti are flori roșii-purpurii.
Boli și dăunători: Afide, păduchi lânoși, musculițele albe, păduchi țestoși și păianjeni roșii.


Araucaria heterophylla

Araucaria heterophylla - Pinul-de-Norfolk

Alte denumiri: Brad de cameră, Bradul de Norfolk
Proveniență: Insulele Norfolk din Oceanul Pacific.
Familia: Araucariaceae
Descrierea plantei: Arbust veșnic verde, elegant, cu ramuri ce cresc paralel cu solul și cu ace moi, ascuțite. Crește până la 2 m înâlțime în ghiveci. În locul lui de proveniență, bradul crește până la 60 m.
Utilizare: Este o plantă decorativă prin frunze, cu formă sculpturală, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținută afară, într-un loc umbrit. Este o plantă ideală pentru a fi pusă în valoare singură.
Amplasare și lumină: Soare direct până la soare  filtrat. Are nevoie de un loc luminos, bine aerisit. În perioada verii poate sta și în aer liber.
Interval de temperaturi: Preferă un loc răcoros, mai ales în timpul iernii. Preferă temperaturi până la 22 grade Celsius.  Nu tolerează temperaturi sub 0 grade Celsius.Iarna se ține la lumină, la 5-10 grade Celsius.
Udare: Udați regulat cu apă dedurizată și nu lăsați solul să se usuce. Mențineți pământul mai uscat în timpul iernii. Planta tolerează aerul uscat.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5-10 grade Celsius. Replantați într-un ghiveci larg, o dată la trei sau patru ani, la începutul primăverii.
Alte soiuri: Soiul Glauca, cu ace albastru-verzui, și Gracilis, într-o formă compactă.

Aspidistra elatior

Aspidistra elatiorAspidistra

Alte denumiri: Palmierul pantofarului, Pana cocoșului
Proveniență: Pădurile montane umbroase din Japonia și China
Familia: Convallariaceae
Descrierea plantei: Această plantă nepretențioasă este ușor de îngrijit. Plantă rezistentă cu rădăcini dese și cu frunze mari, lucioase, de culoare verde-închis, cu o textură asemănătoare pielii și codițe lungi. Florile sale în formă de clopoțel, de culoare crem cu interior maro, apar foarte rar, la nivelul solului. Crește foarte dreaptă. Are frunze până la 80 cm înălțime și 10 cm lățime.
Utilizare: Plantă decorativă prin frunze, cu formă sculpturală, pentru interior, seră sau solariu. În verande, scări de bloc, ea nefiind o plantă pretențioasă.
Amplasare și lumină: Tolerează un loc umbrit până la soare filtrat. Nu o țineți în soare direct.
Interval de temperaturi: Răcoare mai ales în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 7 grade Celsius
Udare: Udați regulat de primăvara până toamna, lăsând pământul să se usuce ușor între două udări. Udați mai puțin în timpul iernii, când planta trebuie ținută într-un loc răcoros. Tolerează aerul uscat.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Replantați numai atunci când este necesar, de obicei o dată la trei sau patru ani, la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Variegata are de-a lungul frunzelor dungi de culoare alb-crem.
Boli și dăunători: Păduchi lânoși, păduchi țestoși și păianjeni roșii.
Înmulțire: Prin divizarea plantei în timpul primăverii.

Plante de interior




Abutilon

AbutilonPristolnic (hibrizi)

Proveniență: Brazilia
Familia: Malvaceae
Descrierea plantei: Arbust decorativ prin flori, cu frunze mari, verzi, în formă de inimă, cu pete albe sau galbene. Florile decorative, cu capetele plecate ca niște clopoței, pot fi albe, galbene, portocalii, purpurii, roz, sau roșu închis. Plantă producătoare de nectar. Poate crește la peste 2-3 m înălțime.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră, solariu sau exterior. Se potrivește foarte bine în camerele mari și în grădinile de iarnă.
Amplasare și lumină: Soare filtrat. Țineți planta în loc luminos, posibil și semiumbros, cald, vara în aer liber, protejat de vânt și ploaie, iarna la aer mai răcoros.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Nu lăsați planta fără apă în timpul înfloririi pentru că își va pierde bobocii. În timpul vegetației se ține mereu umedă.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe săptămână, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Planta are nevoie de tutore. În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5-10 grade Celsius. Replantați anual la începutul primăverii. În aceeași perioadă, tăiați lăstarii mai lungi pentru a stimula îndesirea plantei.
Alte specii: A.megapotamicum este un arbust mai mic și mai stufos cu crengi fragile, curgătoare, ideal pentru ghivecele suspendate sau pentru suporturile în formă de cerc. Frunzele sunt în formă de inimă sau de săgeată, adesea cu pete verzi sau galbene. Florile sunt mai mici și au capetele plecate, iar caliciile lor colorate, mari, le fac să semene cu niște felinare.
Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii sau musculițele albe. O schimbare bruscă de temperatură poate provoca îngălbenirea și căderea frunzelor.
Înmulțire: Prin butași din tulpini fragede sau verzi, primăvara.



Acalypha wilkesianaCoada pisicii, Coada vulpii

Proveniență: Insulele Pacificului
Familia: Euphorbiaceae
Descrierea plantei: Datorită florilor, această plantă a primit acest nume de proveniență germană. Arbust rămuros cultivat pentru frunzele sale ovale extraordinar de frumoase, în nuanțe de roșu, arămiu, verde metalic sau galben-verzui. Florile apar în spice mici în partea superioară a plantei, dar nu au valoare ornamentală. Timpul de înflorire: din februarie până în octombrie.
Utilizare: Planta decorativă prin frunze, pentru interior sau pentru seră ori solariu.
Amplasare și lumină: Soare direct. Culoarea frunzelor va fi mai intensă dacă planta este ținută în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald, până la rece; nu tolerează temperaturi sub 16 grade Celsius
Udare: Mențineți pământul umed, mai ales în timpul verii. Nu lăsați pământul să se usuce complet. Îi priește umiditatea mare a aerului.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Replantați anual în timpul primăverii. În aceeași perioadă, tăiați lăstarii mai lungi pentru a stimula îndesirea plantei.
Alte specii: Există multe soiuri cu frunze în diferite culori. A. hispida are frunze mai mari și flori lungi până la 50 cm, iar A. hispaniolae are frunze mai mici și flori lungi de 10-15 cm.
Boli și dăunători: Păianjeni roșii, musculițe albe, molii, păduchi.
Înmulțire: În timpul primăverii, tăiați din partea superioară a tulpinei butași cu trei frunze.


Achimenes

Achimenes – Farfurie oblică

Proveniență: America Centrală și de Sud
Familia: Gesneriacee
Descrierea plantei: Se recomandă în special plante hibride cu multe specii minunate. Florile pot fi albe, galbene, roz, violete sau albastre, într-o singură culoare sau cu un punct mai deschis. Perioada de înflorire este din iulie până în septembrie. Crește în formă de tufă, înălțime 30-40 cm.
Utilizare: O plantă în culorii vii pentru spații luminoase
Amplasare și lumină: În loc luminos și călduros.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius
Udare: În timpul perioadei de vegetație se păstrează mereu umedă.
Îngrășământ: Din februarie până în august se pune îngrășământ săptămânal.
Recomandări speciale: După ce înflorește, se usucă tulpina. Recomandabil e să se taie și să se păstreze în loc rece și uscat peste iarnă, în ghiveci. În februarie se replantează în alt pământ.
Boli și dăunători: păduchi de frunze.


Aeschynanthus

AeschynanthusEschinantus (hibrizi)

Familia: Gesneriaceae
Descrierea plantei: Plantă curgătoare epifită (crește pe coajă de copac și mușchi de turbă) cu frunze suculente, lanceolate, de culoare verde închis. Florile curbate, tubulare, pot avea culoarea portocaliu aprins, roșu-carmin sau purpuriu închis, cu un stil proeminent de culoare albă.
Utilizare: Plantă curgătoare decorativă prin flori, pentru interior sau pentru seră ori solariu, în timpul vierii; ideală pentru ghivecele suspendate.
Amplasare și lumină: Soare filtrat până la umbră. Nu țineți planta în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 10 grade Celsius
Udare: Udați regulat cu apă dedurizată, de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Planta tolerează o ușoară uscare a pământului. Nu lăsați apă pe frunze.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe săptămână, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale:Planta necesită o perioadă de hibernare în timpul iernii, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 12 grade Celsius. Udați mai puțin în această perioadă pentru a stimula înflorirea. Replantanți anual în timpul primăverii.
Alte specii: Soiul Caroline are frunze mai mici. Mona Lisa are frunze mai mari. Rubens este un arbust cu creștere dreaptă și flori de un portocaliu aprins. Specia A. marmoratus este o plantă curgătoare decorativă prin frunzele sale de culoare verde închis, pătate cu maro.
Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii.
Înmulțire: La începutul primăverii, prin butași din tulpini sau prin vârfuri de lăstari cu o pereche de frunze.

Allamanda cathartica

Allamanda cathartica - Alamanda

Proveniență: America de Sud
Familia: Apocynaceae
Descrierea plantei: Arbust cu flori mari, în formă de pâlnie, de un galben-auriu, și cu frunze verzi, ovale, cerate. Planta secretă o sevă lăptoasă.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut afară, dar numai într-un loc însorit, adăpostit.
Amplasare și lumină:Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna păstrând solul în permanență ud, mai rar în timpul iernii.Planta tolerează un pământ ușor uscat, dar în aceste caz florile vor fi mai mici.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Toamna, după ce perioada  de înflorire s-a încheiat, arbustul poate fi tuns pentru a stimula o creștere compactă. Replantați anual la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Hendersonii face flori foarate mari. Silver Dwarf este un soi compact cu frunze verzi-argintii. Specia A. neriifolia are flori mai mici și frunze asemănătoare leandrului. A. blanchetti are flori roșii-purpurii.
Boli și dăunători: Afide, păduchi lânoși, musculițele albe, păduchi țestoși și păianjeni roșii.











Cele mai eficiente trucuri pentru a prelungi viata florilor taiate

Buchetele de flori pe care le primesti de la persoanele dragi tie sau pe care le cumperi pentru a conferi un plus de prospetime camerei au tendinta de a se ofili dupa cateva zile. Pentru a preveni "decesul" prematur al florilor, poti pune in practica o multime de trucuri eficiente.

Pune o aspirina in apa Principalul motiv pentru care florile taiate se ofilesc si mor este faptul ca in apa din vaza bacteriile se inmulesc ametitor de repede. De aceea, specialistii iti recomanda sa audagi in apa o aspirina. Pastila va anihila bacteriile si astfel va prelungi durata de viata a florilor. Este bine sa stii ca aspirina, oricat de eficienta ar fi, nu omoara chiar toate bacteriile.

Daca nu ai aspirina la indemana, poti folosi si o pilula cu multivitamine sau un praf de sare.
Toarna cateva picaturi de inalbitor Inalbitorul are un rol bine definit si rareori este folosit in alt scop decat cel pentru care a fost creat. Nu te teme sa adaugi cateva picaturi de inalbitor in apa din vaza, daca vrei sa prelungesti durata de viata a florilor taiate. Pentru binele frumoaselor plante, incearca sa nu exagerezi cu inalbitorul, deoarece le poti intoxica.

Asaza o moneda pe fundul vazei

Florile taiate vor avea o viata mai lunga, daca pui o moneda (preferabil din cupru) pe fundul vazei, apoi adaugi apa. Multa lume considera ca acest truc nu are niciun efect asupra plantelor, dar sunt si persoane care au reusit sa amane momentul ofilirii florilor cu ajutorul monedei. Incearca si tu acest truc. Nu ai nimic de pierdut.


Pulverizeaza fixativ de par pe frunze

Oricat de ciudat ar suna, fixativul de par iti poate fi de ajutor in cazul in care doresti sa prelungesti durata de viata a florilor taiate. Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi fixativul pe dosul frunzelor si sub petalele de pe margini. Rolul fixativului este acela de a preveni desprinderea petalelor si lasarea frunzelor.


Toarna putin suc acidulat in apa

Sucurile acidulate nu dauneaza florilor, ba chiar se poate spune ca le ajuta sa traiasca mai mult. In apa din vaza, adauga un sfert de cana de suc cu acid. Zaharul din suc va face ca florile sa infloreasca rapid si sa-si pastreze prospetimea timp indelungat. Ar trebui sa retii un mic amanunt: incearca sa eviti Coca Cola si sucurile acidulate care contin cofeina. Alege-le pe cele care nu au acest ingredient in compozitie.

"Imbata" florile cu votca

Votca sau orice alta bautura alcoolica pe care o ai in casa poate face minuni pentru florile taiate. Adauga cateva picaturi de votca in apa din vaza si indulceste solutia cu o lingurita de zahar. Votca are rolul de a distruge bacteriile din apa, in timp ce zaharul hraneste plantele.

Pentru rezultate si mai bune, specialistii iti recomanda sa schimbi in fiecare zi apa din vaza si sa adaugi o noua cantitate de votca si de zahar.

"Acreste" apa cu otet

Otetul are o multitudine de intrebuintari in casa, dar stiai ca este bun si pentru florile taiate? Inainte de a aseza florile in vaza, toarna cateva linguri de otet in apa. Lichidul va ajuta plantele sa reziste mai mult timp si sa infloreasca mai repede.


Specialistii ne invata cum sa decoram bradul de Craciun. Afla aici ultimele sfaturi si tendinte!


Brad
Pentru majoritatea dintre noi, Crăciunul este cea mai aşteptată sărbătoare din an, şi asta pentru că pe lângă semnificaţia sa religioasă,  reprezintă prilejul perfect pentru a ne decora casa şi a oferi şi  primi cadouri.
Şi pentru că, în general femeile, adoră să fie la curent cu ultimele tendinţe în materie de culori şi decoraţiuni de sezon, specialiştii transmit că în acest an vom face o incursiune în timp şi vom reveni la Crăciunul din anii copilăriei, la bradul Tradiţional ornat cu clasicele globuri sferice, panglici mătăsoase aurii, funde fie din saten, fie transparente din tul,  etc.
Revin în tendinţe combinaţiile coloristice de auriu-verde, cu accente de roşu-vişiniu.
„În 2013, se poartă brazii tradiţionali, cu trecere la cei glamour. În funcţie de preferinţe şi de încăperea în care va fi aşezat, bradul poate fi împodobit în stilul tradiţional, folosind combinaţia verde-auriu sau alb-roşu, cu accesorii obţinute din materiale naturale (lemn, paie, funie, piele), sau putem opta pentru un brad tematic (glamour), care va fi împodobit cu pene, fotografii în stil vintage şi nu numai”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ilinca Ababei, specialist în decoraţiuni.
La târgurile europene organizate în acest an, bradul tematic este denumit „Inventiv” şi mai poate fi ornat cu: punguliţe deosebite de cadouri, funde, fluturi, pene, flori, având menirea să surprindă printr-o idee.
Alături de bradul tradiţional şi cel „Inventiv”, în 2013 sucevenii pot opta şi pentru bradul Ecologic, care păstreză tendinţele de anul trecut şi va fi ornat cu – lemn, funie, scoarţă de copac, batoane de scorţişoară, muşchi de pădure, pietre, care vor conferi arborelui un aspect natural.
Cu toate acestea, Florentina Boca, un alt specialist în decoraţiuni, avertizează că împodobirea bradului trebuie să se potrivească cu stilul în care este decorată încăperea ce îl va găzdui.
„Bradul trebuie să se potrivească în contextul din casă. Astfel, într-un interior minimalist (modern) vom monta un brad INVENTIV. Într-un interior clasic, cu mobilă din lemn masiv, vom face un brad TRADIŢIONAL, iar într-o încăpere cu foarte multă culoare, vom pune un brad monocromatic. Chiar dacă piaţa este foarte ofertantă atunci când vine vorba de decoraţiunile de sezon, e bine să alegem întâi stilul pe care vom merge. Pe lângă toate aceste tendinţe, care până la urmă sunt strategii de marketing, e bine să alegem lucrurile care ne pot conferi tandreţe, confort, cele care ne stârnesc amintiri”, a declarat Florentina Boca.
Ea a mai adăugat că e de preferat să folosim maximum trei culori în împodobirea bradului de Crăciun, pentru a nu deveni obositor din punct de vedere vizual.
Ca şi anul trecut, rămâne în tendinţe şi bradul împodobit cu accesorii handmade, utilizând: nuci, mere, conuri, lumânări cu suport, artificii, ornamente din paie, iar în vârf o steluţă realizată din crenguţe legate cu sfoară. Crenguţa poate fi accesorizată cu cocoloaşe obţinute prin amestecarea apei cu făina de grâu, spray auriu ş.a.
Indiferent de tendinţele de împodobire a bradului, până la urmă, fiecare dintre noi va alege decoraţiunile reprezentative pentru personalitatea şi locuinţa sa. Şi, pe lângă noile decoraţiunile noi, ce apar pe piaţă an de an, se poartă, mai mult ca oricând, originalitatea.
Brad INVENTIV
Brad Ecologic
Brad traditional


Vriesea este un gen format din circa 200 de specii, dintre care cateva sunt foarte raspandite ca plante de apartament, fiind apreciate pentru frunzele si inflorescentele colorate si atragatoare.
Frumusetea lor este datorata mai ales bracteelor viu colorate, care apar in diferite perioade ale anului; florile propriu-zise sunt insa mai putin semnificative si durabile.

Cultivare

Rozeta plantei-mama moare dupa inflorire, dar este inlocuita de vlastare bazale noi, care, lasate nestingherite in acelasi ghiveci, dupa 2-3 ani devin adulte. Pentru replantarea lor, folositi un pamant pe baza de turba, necalcaros, cu adaos de 1/4 nisip grosier. Taiati in orice perioada a anului rozetele care incep sa se ofileasca la 2.5-5 cm de la baza.

Primavara si vara, temperatura poate sa ajunga chiar la 27 de grade Celsius. Mentineti planta la lumina buna si expuneti-o la soare timp de cateva ore pe zi (dimineata si seara).

Udati-o din abundenta, pastrand intotdeauna cavitatea centrala plina cu apa si compostul umed. Reinnoiti apa din cavitate in fiecare luna. Folositi apa de ploaie sau apa fiarta cu adaos de cateva picaturi de otet.

Turnati in cavitatea centrala putin ingrasamant lichid diluat in apa, o data la 3-4 saptamani.

Toamna, taiati de la baza inflorescenta, cand aceasta se usuca. Iarna, temperatura nu trebuie sa coboare sub 13 grade Celsius. Expuneti planta la lumina, dar nu la soare, intr-un mediu aerisit, dar fara curenti de aer rece, si mentineti compostul umed prin udari regulate.
Vriesea, o planta ideala pentru apartament


Reproducere

In martie-aprilie, prelevati lastari bazali cu inaltimea de 15 cm. Acestora trebuie sa le lasati atasate radacinile. Plantati separat, folosind un compost umed, necalcaros si ghivece mici, de 8 cm diametru, pe care le asezati intr-o ladita, la 24-27 grade Celsius. Expuneti-i la lumina, dar nu direct la soare, timp de 4-6 saptamani, pana cand apar radacini noi, apoi tratati-i ca si pe plantele adulte. Dupa un an, transferati-i in ghivece cu diametrul de 13 cm.

Pericole si precautii

Daca inainte de inflorire frunzele incep sa-si piarda culorile vii si capata un aspect fragil, sporiti cantitatea de apa pe care o administrati, evitand insa stagnarea acesteia in tavita, deoarece ar putea produce putrezirea radacinilor.

Curentii de aer si frigul pot sa cauzeze plantei aceleasi efecte daunatoare.

Cosenila fainoasa se elimina cu un pamatuf sau periuta imbibata in alcool denaturat.

Nu folositi niciodata insecticide pe baza de malathion, care se poate concentra in gropita centrala, daunand astfel frunzelor.

Sfaturi pentru ingrijirea craciunitei

cum sa ingrijiti craciunitaCu siguranta ati primit in dar de Craciun o frumoasa Craciunita si nu stiti ce sa faceti pentru a va bucura pentru mai mult timp de frumusetea sa. Urmarind randurile urmatoare veti afla cateva sfaturi utile pentru ingrijirea craciunitei, aceasta minunata planta a sezonului rece.
Din misterele Craciunitei
Craciunita, sau Poinsettia, mai este denumita si „steaua Craciunului” pentru ca este indragita in intreaga lume si este considerata un adevarat simbol al acestei sarbatori, frunzele sale avand forma unor frumoase stele. Nu este o planta dificila, iar ceea ce o face si mai interesanta este faptul ca nu are flori foarte vizibile, ci frunzele sale superioare isi schimba culoarea si devin rosii in sezonul rece. Pe langa varianta cu frunze rosii, care este cea mai populara, mai exista si Craciunite ale caror frunze devin albe, roz sau chiar galbene.
Craciunita este o planta eleganta de a carei frumusete va puteti bucura un timp mai indelungat daca ii acordati ingrijirea cuvenita.
Cum sa ingrijiti Craciunita?
Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, ingrijirea Craciunitei nu da foarte mari batai de cap. Daca va fi tinuta in casa pe timp de iarna si in balcon, dar nu in bataia directa a soarelui, Poinsettia se va dezvolta corespunzator. Nu va speriati daca frunzele cele rosii vor pica in primavara. Ele devin asa doar in sezonul rece, asa ca in sezonul cald, Craciunita nu este foarte incantatoare, insa suprinde prin frumusetea si gingasia sa.
• Cum udam Craicunita? Aceasta este o intrebare foarte frecventa in cazul metodelor de intretinere a oricarei plante. Craciunita nu este foarte sensibila la lipsa apei, insa daca va trece o saptamana fara ca aceasta sa nu fie udata, sigur va avea de suferit. Este indicat sa o udati zi de zi, cu o cantitate foarte mica de apa de la temperatura camerei.
• Nu turnati niciodata apa in farfuria ghivechiului. Nu este indicat ca pamantul de la radacina sa fie in permanenta ud deoarece radacina poate putrezi, iar planta va fi iremediabil distrusa.Ingrijirea Craciunitei
• Imediat ce sezonul rece a luat sfarsit, Craciunita va fi tunsa pentru ca frunzele sale pot consuma prea multe substante nutritive. In sezonul cald, Poinsettia intra intr-o perioada de stagnare, in care este bine sa nu fie deranjata. Asa ca, dupa ce frunzele vor fi rarite, Craciunita va fi asezata intr-un loc calduros, caracterizat printr-o temperatura de peste 15º C, insa nu mai mare de 25º C si nu este indicat sa fie mutate frecvent in aceasta perioada de stagnare.
• Tot acum, dupa ce frunzele au cazut sau au fost taiate, puteti muta Craciunita intr-un ghiveci mai mare.
• Pentru a va bucura de alte „flori” in sezonul rece care va urma, de indata ce toamna a sosit, evitati sa mai tundeti planta pentru ca aceasta isi va relua procesul de dezvoltare. Insa, pentru ca Poinsettia sa infloreasca de la un an la altul, aceasta trebuie sa aiba un program foarte bine pus la punct. In ce consta acesta? Ei bine, inca de pe la inceputul lui octombrie, Craciunita trebuie sa fie expusa aproximativ 14 ore pe zi la intuneric, deoarece doar in acest fel procesul de formare al frunzelor colorate va incepe. De asemenea, aceasta planta are nevoie si de cateva ore de lumina, aproximativ 8 ore ar fi de ajuns. Pentru a nu fi deranjata si pentru a va asigura ca nici macar o sursa artificiala de lumina ar putea ingreuna procesul de formare al frunzelor, Craciunita poate fi acoperita cu o cutie si amplasata intr-o camera linistita si calduroasa.
• De asemenea, la inceputul toamnei, puteti incepe sa folositi si ingrasaminte speciale care vor creste rezistenta acestei plante.
Urmand sfaturile de mai sus, veti avea cea mai „fericita” Craciunita care va va incanta de la un an la altul cu frumusetea sa.

miercuri, 11 decembrie 2013

Aechmea fasciata - o bromelie usor de ingrijt



ghiveci cu Aechmea fasciata
Aechmea fasciata cu flori albastre
Denumire populara: planta vaza (la americani)
Familie: Bromeliaceae
Inaltime: pana la 60 cm
Diametru: pana la 30 cm
Expunere: partial umbra
Sol: usor drenabil, acidic - pH 5.5 - 6.5; tolereaza sol acid, alcalin, lutos, nisipos
Toleranta la seceta: ridicata
Perioada de inflorire: vara, toamna si iarna
Culoarea florilor: rosu, roz, violet
Dimensiunea florilor: 8 x 8 cm
Culoarea foliajului: verde-gri
Dimensiunea foliajului: 60 x 60 cm
Rata de dezvoltare: inceata
Descriere
Aechmea fasciata este o planta epifita (traieste pe alte plante, consumand din substantele nutritive ale acestora), originara din Brazilia. Considerata a fi printre cele mai frumoase  pentru decorarea interioarelor, florile sale mari si viu colorate se ridica deasupra nivelului rozetei de frunze in forma de vaza, de unde si numele de planta vaza pe care i l-au dat americanii.
Aechmea fasciata
Ingrijire si cultivare
Aechmea fasciata este o floare de apartament foarte populara, usor de ingrijt, cu frunze arcuite, gri-verzui. Foliajul argintiu sustine o floare plata, roz-rosiatica, din care pot aparea flori obisnuite, albastre. Aechmea incepe sa infloreasca de pe la mijlocul verii si de obicei florile tin cateva luni. Planta trebuie tinuta intr-un loc cu multa lumina, dar protejata de soarele direct.
Perioada de inflorireAechmea fasciata are frunzele aranjate n forma de rozetaMajoritatea infloresc atunci cand ajung la maturitate; ele pot fi fortate sa infloreasca daca sunt tratate cu substante speciale; o alta metoda prin care Aechmea fasciata poate fi fortata sa infloreasca este: asezati intreaga planta intr-o punga de plastic, cu un mar (tavita nu trebuie sa aiba apa, pentru a nu se aduna prea multa umiditate); marul va elibera in aerul inchis etilena, gaz care stimuleaza inflorirea la bromelii - planta se lasa in aceste conditii timp de 7-10 zile, iar florile vor aparea 1-2 luni mai tarziu.
Adaugati un amestec de turba si muschi in parti egale la amestecul de pamant de plante, pentru a avea un sol humos si bine drenabil. Intre udari, nu este nici o problema daca pamntul se usuca. Apa trebuie mentinuta in cupa centrala formata de frunze. Aechmea fasciata se fertilizeaza la fiecare 2 luni, iar substanta se aplica pe pamant; daca vreti sa fertilizati in fiecare luna, atunci aplicati substanta diluata la jumatate.
In zonele cu clima mai blanda sau in timpul verii puteti scoate Aechmea fasciata afara. Dupa ce infloreste, planta va muri si va produce puieti care pot fi rupti de langa planta-mama si plantati separat. In 2-3 ani, acestia vor inflori si se vor inmulti.
Aechmea fasciata inmugurita
Aechmea fasciata inflorita
Aechmea fasciata ini ultima faza a infloririi
Plantarea
Aechmea fasciata se poate planta intr-un ghiveci destul de mare pentru a ajuta planta sa se dezvolte; nu alegeti un ghiveci mult prea mare, pentru ca vor putrezi radacinile. Folositi un amestec de pamant nu foarte nisipos si fin, ci usor drenabil, acid, cum este cel special pentru orhidee; il puteti prepara singuri acasa, din parti egale de pamant de flori de la magazin, perlita si bucati mici de talas (uneori acestea se gasesc deja in amestecul pe pamant cumparat).
Udarea si fertilizarea
Aechmea fasciata este o bromelie care se uda la fel ca celelalte "surate" ale ei. Rozeta formata de frunzele ei poate retine rezerve de apa care trebuie sa fie complet consumate inainte de a fi reincarcate, de doua ori pe saptamana. Pamantul din ghiveci nu se uda decat atunci cand s-a uscat. Planta se trateaza cu o substanta fertilizatoare echilibrata.
cosenileBoli si daunatori
Aechmea fasciata este relativ ferita de boli sau daunatori, dar uneori poate fi atacata de cosenile. Acestia se controleaza si indeparteaza cu substante din comert (respectati instructiunile de pe ambalaj).
Inmultire
Dupa inflorire Aechmea fasciata produc puieti (lastari) care pot fi inlaturati de mici si plantati separat.