Yucca
Familia: Agavaceae
Aspect: arbore mic
Inaltime: 0,9-1,8 m
Diametru: 60-70 cm
Perioada de inflorire: vara
Expunere: plin soare
Udare: redusa
Cultivare: usoara
Aspect: arbore mic
Inaltime: 0,9-1,8 m
Diametru: 60-70 cm
Perioada de inflorire: vara
Expunere: plin soare
Udare: redusa
Cultivare: usoara
Are tulpina lemnoasa. In varful tulpinii se formeaza unul sau mai multe grupuri de flori. Inflorescentele, compuse din mai multe flori albe campanulate, cresc in centrul rozetei de frunze, sustinute de un peduncul solid, inalt de pana la 60 cm.
Pentru cultivare in ghivece.
Planta se transplanteaza in fiecare an, primavara, in pamant cu humus, folosind ghivece din ce in ce mai mari, ajungand pana la ghiveci de 40 cm diametru. Dupa aceea este suficient sa se inlocuiasca in fiecare an un strat de 5 cm de la suprafata compostului.
Primavara si vara se uda potrivit avand grija ca apa sa nu balteasca; la fiecare 4 sapatamani se adauga un ingrasamant lichid. Yucca are nevoie de lumina directa si de temperaturi in jur de 29 grade Celsius, astfel poate sa infloreasca pe la jumatatea verii.
Cand este foarte cald frunzele trebuie stropite dimineata.
Cand este foarte cald frunzele trebuie stropite dimineata.
Toamna si iarna se intrerupe administratea de ingrasamant si se reduce la minim udarea. Nu se expune planta sub temperaturi de 7 grade Celsius.
Pentru cultivare in gradina.
Yucca filamentosa este una dintre speciile cele mai rustice si poate fi cultivata in aer liber. Rezista la geruri.
Reproducere. Se insamanteaza in februarie, martie la 0,5 cm adancime si se foloseste un amestec umed format din doua parti pamant bogat in humus si una de nisip grosier. Se aseaza ghiveciul intr-o rasadnita la umbra si la temperatura de circa 21 grade Celsius. Cand semintele incoltesc, se aseaza vasul la lumina si dupa doua, trei luni, se muta intr-un ghiveci de 13 cm drenat printr-un strat de cioburi asezat la baza lui.
Alta metoda: consta in taierea primavara sau vara a unor portiuni de tulpina, lungi de cel putin 10 cm. Dupa ce ati lasat sa se usuce in cateva zile suprafata taieturilor, plantati segmentele de tulpina, care nu trebuie sa ajunga la baza vasului, intr-un amestec de nisip grosier si compost pe baza de turba. Se acopera cu un clopot de plastic transparent, mentinand umiditatea compostului, departe de lumina directa a soarelui si la o temperatura de 24-27 grade. Dupa trei sapatamani se inlatura clopotul de plastic si cand radacinile s-au prins si au aparut muguri, se muta plantele in vase separate. La unele varietati pot fi folositi lastarii de primavara care se formeaza cateodata la baza plantei, cu conditia sa aiba o lungime de cel putin 15 cm si 4 frunze. Se planteaza intr-un amestec de compost si nisip grosier, folosind o rasadnita care va fi tinuta la umbra si la temperatura de 24 grade. Compostul trebuie sa fie mereu umed si dupa 6-8 sapatamani se muta noile plante in ghivece separate.
Precautii:
Frunzele de la baza isi pierd culoarea daca lumina nu este suficienta si se planta se poate usca daca udarile sunt prea abundente. Cand frunzele sunt atinse de mucegaiul gri (ciperca Botrytis) se indeparteaza acele frunze si se trateaza planta cu un fungicid. Petele de praf albicios provocate de cosenila fainoasa si solzii bruni ai cosenilei brune se trateaza cu un tampon de vata imbibat in alcool denaturat sau cu insecticide specifice.
Varietati:
Yucca aloifolia, originara din America Centrala, are frunze verde-inchis rigide, marginile fin dintate, dispuse in forma de rozeta. Inflorescentele sunt formate din grupuri dese de flori alb - galbui.
Yucca gloriosa - arbust vertical cu tulpni solide si frunze lanceolate, lungi de circa 60 cm, florile se desfac la inceputul toamnei, formand ciorchini verticali.
Yucca filamentosa - se poate planta in gradina - rezista la geruri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu