Crizantema este floarea de aur a toamnei. Este stapana de necontestat a gradinilor in sezonul de toamna, detine un loc important in sortimentul florilor cultivate in spatii neprotejate, datorita calitatii ornamentale deosebite si a insusirilor biotehnologice care permit manevrarea mai larga a tehnologiilor de cultura.
Cunoscuta de Confucius si botezata de marele naturalist Linne "floarea de aur", crizantema are o istorie bogata si incarcata de semnificatii.
In China prezenta ei este semnalata din anul 1500 i.n. Hristos, cand o localitate ii purta numele. A fost cultiva ta ca leguma si ca planta ornamentala. Bucataria chineza foloseste frunzele si lastarii fragezi pentru prepararea salatelor si aromatizarea bucatelor si a ceaiului.
Din secolul VIII, japonezii au remarcat aceasta floare in flora spontana si a devenit subiectul unei sarbatori traditionale. In esenta crizantema este simbolul vechiului YAMATO (denumirea veche a Japoniei).
Ea a fost adusa in 1608 in Europa de catre olandezi, sub numele de Matricaria japonica, dar nu s-a aptat si a disparut repede.
Francezii o importa in 1789 din China, a devenit mai rustica si a supravietuit. Peste o suta de ani s-a creat Societatea Crizantemistilor Francezi. In 1891 are loc prima expozitie internationala la Orleans, oras cu reputatie internationala in domeniul crizantemelor.
Crizantema a devenit astazi un loc important in sortimentul floricol pe plan mondial.
Daca soiurile chinezesti rezista si sub cerul liber toamna pana iarna tarziu, soiurile japoneze trebuiesc protejate. Astfel s-au dezvoltat o serie de noi tehnici cu privire la inmultirea, dirijarea plantelor, la asigurarea factorilor de mediu.
Astazi, putine sunt florile care egaleaza frumusetea crizantemei, dar si mai putine cele care o depasesc. In Romania prezenta ei este semnalizata in anul 1750 sub numele de "margareta de toamna".
Cultura crizantemei a inregistrat progrese mari in ultima perioada, suprafetele ocupate fiind semnificative: 600 ha Olanda; 600 ha Columbia; 200 ha Anglia; 100 ha Franta.
Crizantema cultivata astazi este un hibrid complex Chrysanthemum x hortorum, care atunci cand este inmultita prin seminte segrega in multe si diverse forme ale florii. Iar "Chrysanthemum Indicum" au devenit foarte populari in Europa.
Conditii de ingrijire
Lumina: Sunt plante ce iubesc lumina, ce traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 de grade a ghiveciului.
Temperatura: Crizantema in ghiveci traieste confortabil pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi racoroase, de 5-10 grade Celsius.
Umiditate: Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici de aer.
Sol si udare: Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate. Se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu o dilutie slaba de stimulent de inflorire. Pentru evitarea putrezirii in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara.
Inmultire: Se inmulteste relativ usor prin butasi care se planteaza primavara.
Conditii speciale: Pentru obtinerea de forme deosebite, se recomanda tunderea periodica pentru ajustarea formei si indepartarea florilor trecute, iar toamna tarziu se recomanda o tundere relativ severa. In conditii bune se pastreaza si anul urmator.
Se poate dirija cresterea sub forma sferica sau sub forma de bol pe tulpina.
Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze, de aceea se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor.
Crizantema impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Este si o planta-simbol care, in religia catolica, se utilizeaza toamna pentru impodobirea mormintelor celor dragi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu