vineri, 6 iunie 2014

Revin la cateva sfaturi legate de levantica (lavandula angustifolia)

Levantica este un semiarbust de cultura cu durata mare de viata ,ramificat in forma de tufa ,inalt pana la 40-70 cm inaltime,acest lucru ne determina ca la achizitionarea unei plante sa fie plantata in sol si nu in ghiveci.Este o planta de origine mediteraniana solicitand temperaturi ridicate la germinare ,dar si la pornirea in vegetatie .Suporta bine seceta avand cerinte reduse la umiditate,in schimb este o planta pretentioasa la lumina deoarece intensitatea acesteia o ajuta la sintetizarea uleiului eteric.Solul trebuie sa fie usor argilos,nu suporta excesul de umiditate sau apa stagnata in sol.In primii ani tijele florale vor fi taiate de 2 ori pe an la cca 8-10cm deasupra solului pentru a stimula ramificarea acesteia.Perioada optima de efectuare a taierilor pentru regenerare este in luna februarie sau in luna noiembrie ,aceasta efectuandu-se la 8-10cm de la sol.recoltarea florilor se face in iunie -iulie se taie virfurile ,in prima jumatate a zilei cand afara este uscat si cald.

Cultivarea rozmarinului in ghiveci

Rozmarinul poate fi cultivat cu usurinta in ghiveci sau in gradina , este un arbust peren de provenienta mediteraniana . Arbustul de rozmarin are o tulpina lemnoasa pe care se dezvolta ramuri cu frunze de culoare verde-gri , mici si inguste . Rozmarinul la maturitate deplina ajunge la dimensiuni de la 50 de centimetri pina la 3 metri  inaltime . Cu ajutorul plantelor de rozmarin se pot realiza tufisuri , sau chiar si garduri vii daca se acorda o atentie deosebita taiatului ramurilor . Pe balcon , in ghiveci poate fi considerat o planta ornamentala . Cultivarea rozmarinului in ghiveci sau in gradina nu necesita o atentie deosebita , este rezistent atat la temperaturi ridicate dar si la temperaturi scazute . Desi rezitent la temperaturi scazute , pe perioada de iarna trebuie protejat cu folii de polietilena  .   Rozmarinul este mare iubitor de soare , nu suporta stagnarile de apa , cultivat in vas este sensibil si la apa care se acumuleaza in farfuriuta colectoare de sub vas . Udarea rozmarinului se face de obicei seara fara a exagera cu cantitatea de apa . Cine vrea sa cultive rozmarin in ghiveci trebuie sa acorde putina atentie cresterii plantei , ramurile trebuiesc taiate pentru a mentine planta de dimensiuni reduse . In cazul in care planta s-a dezvoltat si ghiveciul nu are dimensiunile

Rozmarin in ghiveci

Rozmarin

corespunzatoare poate fi schimbat intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari . Rozmarinul poate fi cultivat plecand de la seminte , perioada optima de semanat este primavara , poate fi cultivat si achizitionand o planta de la un vanzator de plante cum se poate cultiva si taind un ram de la cineva care are deja o planta bine dezvoltata . In ultimul caz ramul de rozmarin se poate dezvolta in doua moduri , poate fi lasat intr-un vas cu apa pana face radacini si dupa aceea se rasadeste intr-un ghiveci , in gradina sau se poate rasadi direct in vas sau in gradina dupa ce se indeparteaza frunzele de pe o portiune de ram de cativa centimetri . Daca se opteaza pentru metoda rasadirii directe a ramului trebuie acordata putina atentie irigarii , pamantul din vas sau din gradina trebuie mentinut umed pentru 2-3 saptamani , pana cand planta dezvolta radacini . Rozmarinul se adapteaza tuturor tipurilor de teren , chiar si solurilor sarace in substante nutritive . In general rozmarinul nu este atacat de insecte , mai mult tine departe insectele si de plantele din apropiere . Pe timpul iernii , cand temperaturile sunt foarte scazute , rozmarinul trebuie protejat cu o folie de polietilena . Florile de rozmarin au culori de la rosu la lila si chiar albastru deschis , este o planta verde tot timpul anului , si frunzele lui pot fi recoltate tot timpul anului . La recoltare se pot taia si mici parti de ram fara rani planta . Frunzele se pot consuma verzi , proaspete dar si uscate ; frunzele uscate pierd putin din aroma . Rozmarinul este folosit pe larg in bucatarie dar datorita proprietatilor antireumatice , antidiuretice si antioxidante este folosit si pentru tratarea anumitor afectiuni diuretice si reumatice . Pentru tratarea acestor afectiuni se foloseste infuzia si decotul . Infuzia de rozmarin se prepara folosind o lingura de frunze verzi sau uscate pentru 250 de mililitri de apa fierbinte . Infuzia are efecte importante la digestie , poate fi folosita si pentru calmarea acceselor de tuse cu efecte antistres . Aceasta infuzie de rozmarin se poate consuma dupa mese sau eventual seara inainte de culcare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu