vineri, 6 iunie 2014

Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae.
-originar din America Centrală și de Sud, ardeiul a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi.
-Sunt cultivate 4 feluri de ardei: iuți, grași, lungi (de ex.kapia) și gogosar.
Ardeiul este o plantă pretențioasă la lumina,caldura ,apă și hrană. Pentru a avea o producție mare și de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pamânt bogat, afânat, lucrat adânc și îngrășat cu gunoi de grajd.
Principalele boli sunt:

1.Patarea bacteriana produsa de bacteria Xanthomonas campestris, care ataca foarte des si culturile de tomate.
-la un atac usor bacteria determina aparitia unor pete necrozate pe frunze, iar la un atac sever poate cauza aparitia acestor pete pe fructe si tulpini. Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de seminte sanatoase provenite din surse certificate
-practicarea unui asolament rational al culturilor, nu reveniti pe acelasi sol mai devreme de 1 an
-tratamente chimice cu fungicide pe baza de cupru: Dithane M 45, Zeama bordeleza.
Patarea bacteriana
Patarea bacteriana

2. Fainarea ardeilor produsa de Leveillula taurica.
-boala se manifesta pe culturile din sere, solarii si camp.
-pe partea superioara a frunzelor apar pete de culoare galbuie care se transforma in necroze, iar pe partea inferioara apare un puf alb cenusiu.
-frunzele atacate se rasucesc si cad
Masuri de prevenire si combatere:
-se recomanda cultivarea de soiuri su hibrizi cu rezistenta genetica
-la sfarsitul culturii resturile se stang si se ard
-tratamente chimice cu Thiovit Jet (4 kg/ha), Topas 100 EC (0.5 l/ha)

Fainarea ardeilor
Fainarea ardeilor

3. Ofilirea frunzelor produsa de ciuperca Fusarium oxysporum.
-ataca culturile de ardei din sere, solarii si camp, in perioadele cu precipitatii abundente.
-aparitia bolii este favorizata de temperaturi peste 27-28º C si umidiatate ridicata in sol.
-plantele se ofilesc treptat, iar pe fructe apar pete umede de culoare maro-cenusiu, care se extind pe toata suprafata, fructele ramanand mici.
Masuri de pervenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului din sere si solarii
-evitarea cresterii umiditatii relative peste 85% din sere si solarii
-folosirea de soiuri si hibrizi rezistenti la fuzarioza
-tratamente chimice cu Topsin, Dithane

4. Mana produsa de Phythophtora infestans.
-boala ataca radacinile, tulpinile, frunzele, florile si fructele.
-primele simptome apar pe frunzele plantelor sub forma unor pete de culoare verde- galbui, care ulterior se brunifica.
-pe fructe apar pete de culoare bruna, umede si moi.
-aparitia manei este favorizata de temperaturi ridicate si umiditate moderata.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia solului prin tratamente chimice
-evitarea irigarii excesive
-tratamente chimice cu Aliette si Previcur.

Mana ardeiului
Mana ardeiului
5. Putrezirea fructelor sau alternarioza produsa de Alternaria solani.
-se manifesta prin aparitia pe fructe a unor pete umede si moi de culoare galben-verzui.
-tesuturile infectate se degradeaza, se brunifica si se adancesc.
-pe suprafata petelor se formeaza un puf de culoare negru-cenusiu.
Masuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea resturilor vegetale
-folosirea de soiuri rezistente
-tratamente chimice cu Polyram DF20.


6. Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea.
-atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente si in camp.
-simptomul cel mai frecvent este ofilirea brusca a tesuturilor suculente, cum sunt tulpinile si frunzele tinere
-pe fructe atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare bruna, umede, iar in conditii de umiditate ridicata pe suprafata petelor se dezvolta un puf de culoare cenusie.
Masuri de prevenire si combatere:
-dezinfectia chimica sau termica a solului
-in timpul irigatiei nu se stropesc frunzele cu apa
-tratamente chimice cu Bravo, Folpan, Rovral,Teldor.





8. Caderea si putrezirea plantulelor produsa de Phythium debarianum.
-este una dintre cele mai importante boli ale rasadurilor
-in stadiul de germinare si rasarire a plantelor, pana la stadiul de 2-3 frunze adevarate tesuturile tulpinitelor de la nivelul solului se innegresc, devin apoase si se descompun.
-aparitia bolii este favorizata de temperaturi intre 18-30º si umiditate peste 90%.
Masuri de prevenire si combatere:
-eliminarea plantelor din cultura si dezinfectarea solului din regiunea respectiva
-evitarea udarii in exces
-tratamente pe durata vegetatiei cu Previcur, Merpan
Principalii daunatori sunt:
1. Musculita alba de sera- tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa).
2. Paianjenul(acarianul) rosu – tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa).
3. Paduchele verde – tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa).
1. Musculita alba de sera- tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.25 l/ ha), Actara 25 WG ( 0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa).
2. Paianjenul(acarianul) rosu – tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa).
3. Paduchele verde – tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 12 l apa).
4. Paianjenul (acarianul) lat – tratamente cu Nissorun 10 WP (5 gr/12 l apa), Vertimec 1.8 EC (10 m/ 10 l apa), Envidor.

5. Nematodul galicol – tratamente cu Nemathorin 10 G (15 kg/ha).
Musculita alba de sera
Paduchele verde
Paianjenul rosu
Musculita alba de sera
Paduchele verde
Paianjenul rosu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu