marți, 13 mai 2014

Condimente rare: Sumac, wasabi, schinduf şi ferula

condimente-rare-sumac-wasabi-schinduf-si-ferula

condimente rare, condimente care nu se gasesc la noi, condimente specific bucatariei orientale, mirodenii ciudate, wasabi, ferula, sumac si schinduf

Stii cu siguranta ca cel mai bun lucru in salata de varza alba, alaturi de otet, este piperul. Un papricas fara boia este de neconceput iar pastrama de oaie parca nu are acelasi gust daca nu o presari cu cimbru. Oricine stie ce inseamna piper, boia sau cimbru; sunt mirodenii fara de care mancarea noastra nu ar mai avea aceeasi savoare. Dar ce inseamna, insa, sumacul, wasabi, schinduful sau ferula? Hai sa vedem ce e cu ele. 
Este un praf care seamana la culoare cu boiaua, are insa un gust acrisor, acid, specific. Este asociat cu retetele specifice Orientului Mijlociu, mai cu seama kebabului. De fapt, tot ce inseamna carne fripta se poate presara cu praf de sumac, o fragezeste si ii da savoare. Se poate pune insa si peste orez sau in sosurile arabesti cu iaurt.
Ce este sumacul? Praful se obtine din fructele rosii (foto stanga) uscate si macinate ale arbustului Rhus coriaria. Arbustul se mai numeste sumacul tabacarului, pentru ca fructele proaspete contin foarte mult tanin si sunt utilizate si pentru tabacirea pieilor.
Unde gasesti sumac? Cel mai probabil in magazinele de condimente sau in restaurantele turcesti.

wasabi

Wasabi
Unde gasesti wasabi? In mai toate supermarketurile din tara, alaturi de sosurile de soia si alte ingrediente asemanatoare.

seminte de schinduf

Schinduful
Frunzele de schinduf (Trigonella foenum-graecum) se folosesc proaspete, dar si uscate si macinate, pastrate in plicuri. Gustul lor este iute si amarui, cu o aroma subtila de iarba si floare de fan. Schinduful este un condiment specific Asiei centrale si de sud, unde a fost adoptat in multe preparate traditionale, precum binecunoscuta supa indiana.
Frunzele de schinduf se folosesc si pentru obtinerea amestecului de curry.
Unde se gaseste schinduf? Din pacate, frunzele nu se prea gasesc la noi, asta din pricina ca ele isi pierd repede aroma iar termenul de valabilitate este, astfel, destul de scurt. Seminte de schinduf, cu efect terapeutic, se gasesc in farmaciile de tip plafar.

Ferula
Ferula asafoetida creste in primii patru ani sub forma unei rozete de frunze. In al cincilea an, din centrul rozetei se dezvolta o tulpina groasa, care poate ajunge la doi metri inaltime. Cand este taiata, din tulpina curge o seva groasa, asemanatoare latexului, care se intareste rapid si se tranforma intr-o rasina aromata. Aceasta este macinata in amestec cu alte condimente (semintele de schinduf) si rezulta un praf fin, iute, cu aroma puternica de usturoi.

ferula condiment indian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu