marți, 20 mai 2014

Iedera                                                                                                                      

Totul despre iedera
Este necesar sa-ti dezvaluim totul despre iedera. Si asta pentru ca exista ceva romantic si un pic de nostalgie in aerul emant de o casuta acoperita de iedera. Ca sa nu mai vorbim de vile care au un aer maestuos cand sunt puse in valoare de iderea crescuta ingrijit. In acelasi timp iedera ajuta suprafetele mari si goale sa se integreze frumos in peisaj. Pentru toate acestea si pentru inca alte amanunte spunem totul despre iedera.
Cand spui totul despre iedera trebuie puse in balanta aspectele estetice, placerea de a creste iedera si dezavantajele pe care aceasta le poate aduce structurii decare se agata dai si interiorulului. Iedera are o reputatie relativ rea pentru ca este considerata distrugatoare. Unele varietati, precum iedera comuna este incriminata pentru distrugerea suprafetelor cladirilor din cauza radacinilor aeriene care se prind de crevasele dintre caramizi. Exista varietati de iedera, precum iedera de Boston care se foloseste de tentacule cu ventuze pentru a se prinde de structuri.
totul despre iedera (5)
Daca este sa spunem totul despre iedera trebuie sa adaugam ca aceste ventuze sunt daunatoare pentru ca pot retine umezeala. De cealalta parte sunt nenumarate alte case din Marea Britanie imbracate in iedera de foarte multi ani si care nu au suferit stricaciuni. Recent, Facultatea de Geografie si Mediu din cadrul Universitatii Oxford a facut un studiu ce a avut ca scop cercetarea iederii pentru a vedea daca are un efect distructiv sau de protectie pentru peretii din piatra.
Cercetatorii au descoperit ca iedera, aparent, joaca un rol protectiv pentru zidarie, regland temperatura si umiditatea, efect ce protejeaza peretii de factorii poluanti care pot duce la deteriorarea pietrei.
Acestea fiind lamurite la capitolul totul despre iedera trecem mai departe si te avertizam ca a creste iedera pe fatada cladirii impune atentie constanta. Lasata sa creasca nestingherita, aceasta poate sa apara in locuri neasteptate peste noapte. Trebuie sa ai grija sa nu ajunga sub tigle, in dreptul usilor si geamurilor sau sa nu creasca in jgheaburile de scurgere. Anunta-i pe vecini daca iedera ta se inflitreaza pe proprietatea lor.
totul despre iedera (4)
Daca iedera creste deja pe o suprafata care trebuie revopsita sau trebuie efectuate alte lucrari de intretinere, trebuie indepartate toate vitele de pe respectiva suprafata. Asigura-te ca radacinile aeriene sau ventuzele (in functie de varietate) sunt inlaturate de asemenea.
Este esetial, daca spunem totul despre iedera sa-ti mai spunem ca tunderea este necesara numai de cateva ori pe an. Vitele care nu au fost curatate toamna le poti curata primavara, dar neaparat inainte de a da mugurii. Toamna dupa ce frunzele au cazut este foarte usor sa curatati planta si sa-i dai forma dorita.
Dincolo de toate aceste eventuale inconveniente iedera de Boston este viu colorata in varietati de rosu, galben si portocaliu, uneori chiar si violet. Frumusetea si paleta coloristica este desertul pledoariei in care iti spunem totul despre iedera. Este bine de stiut ca iedera infrumuseteaza suprafetele reci, dure si cele monotone. De asemenea iedera pasarilor un loc de popas, odihna si hrana, fructele acesteia fiind iubite de pasari.
Daca vei creste iedera pe suprafete verticale, practic vei extinde gradina si vei ajuta la crearea unui sentiment de liniste si pace.


                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu