Buna ziua dragii mei ,nu ne-am mai intanlit de mult si este cazul sa mai cunoastem noi plante care ocupa un loc din ce in ce mai important in cultura plantelor.Vom vorbi despre cultuta de kaki si aronia.
Arborele kaki
Kaki este fructul unor
arbori din familia Ebenaceae, genul Diospyros. Culoarea acestuia variază de la galben
deschis la portocali-roşiatic, iar forma sa este asemănătoare cu a roşiei sau a
unui dovleac. Fructul acestuia este o bacă .
Exista mai multe specii de kaki si anume:
Exista mai multe specii de kaki si anume:
-Diospyros kaki, cea mai
cultivată specie, este originar din China, fructul are un conţinut ridicat de
taninuri;
-Diospyros digyna,originar din mexic;
-Diospyros discolor ,original din Filipine;
-Dipspyros lotus ,original din sud-vestul Asiei si sud-estul Europei;
-Diospyros virginiana ,originar din America de Nord;
"Mărul din
Orient" (astfel era numit kaki în
Asia de est) este mult răspândit în China, centrul său de origine şi aparţine
familiei Ebenaceae. Interes pentru această cultură se manifestă şi în Brazilia
şi Coreea.
Copacul kaki are o creştere lentă, este longeviv şi atinge, uneori depăşeşte, 10 m în înălţime în cazul soiurilor cu vigoare ridicată. Trunchiul este drept cu scoarţa de culoare gri închis. Frunzele sunt căzătoare de formă eliptică sau ovală, culoare verde lucios pe partea superioară, verde clar, uneori argintiu
Fructul este o bacă, a cărei formă variază de la plată la alungită predominând forma rotunjită. Culoarea epidermei, la maturare, este galben-orange pentru marea majoritate a soiurilor, doar unele având culoare roşiatică. Culoarea pulpei variază de la galben-orange, uneori roşiatic, la roşu-maro sau bronz.
Principalele trăsături distinctive ale soiurilor privesc biologia florală (prezenţa şi distribuţia florilor de tip masculin, feminin şi hermafrodit) şi caracteristicile organoleptice ale fructelor la maturare în funcţie de fecundare. Clasificările cele mai semnificative deosebesc soiurile de kaki în astringente
Copacul kaki are o creştere lentă, este longeviv şi atinge, uneori depăşeşte, 10 m în înălţime în cazul soiurilor cu vigoare ridicată. Trunchiul este drept cu scoarţa de culoare gri închis. Frunzele sunt căzătoare de formă eliptică sau ovală, culoare verde lucios pe partea superioară, verde clar, uneori argintiu
Fructul este o bacă, a cărei formă variază de la plată la alungită predominând forma rotunjită. Culoarea epidermei, la maturare, este galben-orange pentru marea majoritate a soiurilor, doar unele având culoare roşiatică. Culoarea pulpei variază de la galben-orange, uneori roşiatic, la roşu-maro sau bronz.
Principalele trăsături distinctive ale soiurilor privesc biologia florală (prezenţa şi distribuţia florilor de tip masculin, feminin şi hermafrodit) şi caracteristicile organoleptice ale fructelor la maturare în funcţie de fecundare. Clasificările cele mai semnificative deosebesc soiurile de kaki în astringente
KAKI TIPO. Soi cu vigoare mediu-ridicată, cu tendinţă a
copacului de alungire, rezistenţă ridicată la temperaturile joase şi epocă de
înflorire mediu-precoce. Prezintă productivitate ridicată, fructele sunt de
calibru mare, cu un gust bun şi greutate medie de 250 g. Epiderma este subţire
de culoare orange intens şi pulpa de culoare orange.
ROJO BRILLANTE. Soi de origine spaniolă, cu vigoare ridicată şi habitus semi alungit. Fructul este de formă eliptică spre partea laterală şi rotunjită neregulat în secţiune transversală. Epiderma este de culoare roşie, foarte lucioasă, pulpa orange-roşiatică. Astringenţa este mereu prezentă. Greutatea medie a fructului este de 250 g. Prezintă optimă afinitate de altoire pe Diospyros lotus.
Fructele
de kaki sunt destinate în primul rând consumului proaspăt şi rareori
transformării industriale (uscării). Adeseori este utilizat ca plantă
ornamentală datorită culorii verde lucios a frunzelor pe timpul verii şi
fructelor de culoare roşu-orange prezente pe ramurile copacului desfrunzit
toamna târziu.
Activitatea antioxidantă a fructului de kaki este datorată în principal conţinutului de tanini. Activitatea antioxidantă variază în funcţie de soi şi este foarte ridicată în cazul anumitor soiuri astringente ce prezintă valori asemănătoare căpşunilor şi mirtului. Datorită taninilor condensaţi prezenţi în fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul şi o vastă gamă de tumori. Frunzele de kaki sunt uscate şi utilizate în prepararea ceaiului verde, în diverse preparate erboristice pentru a reduce îmbătrânirea pielii.
TEHNICI DE CULTURA
Kaki este o plantă mediu rezistentă la minimele din timpul iernii, suportând chiar şi -15°C, dar susceptibilă la vânturile puternice mai ales pe timpul verii şi toamnei când greutatea fructelor poate provoca rupturi ale ramurilor şi leziuni ale fructelor.
Terenurile cele mai favorabile culturii sunt cele de mixtură medie, profunde şi bine drenate chiar dacă se poate adapta şi celor argiloase.
Kaki este propagat prin altoire. Aproape toate plantele sunt altoite pe Diospyros lotus, deoarece acesta prezintă o rezistenţă semnificativă la temperaturile joase de pe timpul iernii şi la secetă. De asemenea, Diospyros lotus prezintă un aparat radicular profund şi nu produce lăstari la bază.
Kaki este considerat un soi rustic deoarece este susceptibil la putine averse.
In Romania, il gasim sub denumirea de KAKI-Arborele vietii!
Fructul este bun consumat ca atare,dar se pot face din el dulceturi,gemuri,ceaiuri.
Echivalentul in vitamine al unui fruct kaki sunt vitaminele care se regasesc in 2-3 portocale.
La noi in tara,se cultiva in partea de sud,doar doua soiuri: KAKI TIPO si ROJO BRILIANTE.
Activitatea antioxidantă a fructului de kaki este datorată în principal conţinutului de tanini. Activitatea antioxidantă variază în funcţie de soi şi este foarte ridicată în cazul anumitor soiuri astringente ce prezintă valori asemănătoare căpşunilor şi mirtului. Datorită taninilor condensaţi prezenţi în fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul şi o vastă gamă de tumori. Frunzele de kaki sunt uscate şi utilizate în prepararea ceaiului verde, în diverse preparate erboristice pentru a reduce îmbătrânirea pielii.
TEHNICI DE CULTURA
Kaki este o plantă mediu rezistentă la minimele din timpul iernii, suportând chiar şi -15°C, dar susceptibilă la vânturile puternice mai ales pe timpul verii şi toamnei când greutatea fructelor poate provoca rupturi ale ramurilor şi leziuni ale fructelor.
Terenurile cele mai favorabile culturii sunt cele de mixtură medie, profunde şi bine drenate chiar dacă se poate adapta şi celor argiloase.
Kaki este propagat prin altoire. Aproape toate plantele sunt altoite pe Diospyros lotus, deoarece acesta prezintă o rezistenţă semnificativă la temperaturile joase de pe timpul iernii şi la secetă. De asemenea, Diospyros lotus prezintă un aparat radicular profund şi nu produce lăstari la bază.
Kaki este considerat un soi rustic deoarece este susceptibil la putine averse.
In Romania, il gasim sub denumirea de KAKI-Arborele vietii!
Fructul este bun consumat ca atare,dar se pot face din el dulceturi,gemuri,ceaiuri.
Echivalentul in vitamine al unui fruct kaki sunt vitaminele care se regasesc in 2-3 portocale.
La noi in tara,se cultiva in partea de sud,doar doua soiuri: KAKI TIPO si ROJO BRILIANTE.
Activitatea antioxidantă a fructului de kaki este datorată în principal conţinutului de tanini. Activitatea antioxidantă variază în funcţie de soi şi este foarte ridicată în cazul anumitor soiuri astringente ce prezintă valori asemănătoare căpşunilor şi mirtului. Datorită taninilor condensaţi prezenţi în fruct se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul şi o vastă gamă de tumori. Frunzele de kaki sunt uscate şi utilizate în prepararea ceaiului verde, în diverse preparate erboristice pentru a reduce îmbătrânirea pielii.
Aronia
Este ușor de cultivat și întreținut. Aronia se crește similar vișinului sau
alunelor. Și anume, în cazul în care arbustul cu rădăcina proprie este
taiat, el va crește într-un nou copăcel, așa cum are loc și la alune.
Pentru a facilita creșterea, se practică aratul printre rânduri, tăierea și recoltarea,
dar poate fi folosita şi metoda de altoire. Pentru altoire planta trebuie să
fie de cel puțin trei ani, deoarece înălțimea lor ajunge
la aproximativ 100 - 120 cm, astfel încât plantele au cel puțin cinci ani la
data plantării permanente. Acesta poate fi altoit în diverse
moduri, iar în baza unor studii complexe poate fuziona cu diferite soiuri.
Alegerea metodei depinde de grosimea de altoire a bazei de arbori și lăstari.
Grefele împlantate prin altoire au un cost mai ridicat
şi se dezvolta destul de greu, dar de obicei cresc în forma de arbust
chiar de la rădăcină. Și acest lucru se realizează prin tăiere în formă de arbust,
pentru a nu permite creșterea unui număr mare de lăstari, în scopul de a facilita
expunerea la soare pentru o fotosinteză normală a tuturor frunzelor și pentru a
asigura un randament bun. Tulpinile de 5-7 ani sunt tăiate, unele la o
înălțime de la 50 la 70 cm, altele aproape la sol, astfel încât să
provoace o creștere de lăstari noi, care au un randament mai mare. Planta de
peste 25 de ani poate fi "secerata" aproape de suprafața solului, și astfel are loc
"întinerirea". Un tufiș individual de
aproximativ zece ani de creștere - poate dezvolta mai mult de 30 de tije care vor fi
toate aferente. Puterea și randamentul potențial pentru Aronie
poate fi deajuns pentru un sistem radicular puternic. Sistemul de rădăcină a
unei plante de 13 ani se dezvoltă într-o rază de doi metri, la o adâncime de
160 cm. Diametrul mediu al coroanei la acel moment e de aproximativ 347 cm. În
sistemul rădăcinilor unei plante noi – suprafața ocupată este
cam cea a coroanei arbustului. Cea mai mare parte din rădăcină (aproximativ
80%), se extinde la o adâncime de 80 cm. Cele mai multe dintre aceste rădăcini
sunt situate pe o rază de 50 cm în jurul plantei, adică 44%, și ulterior la
fiecare 50 de cm cu aproximativ 20% mai mult. În nouă ani de creștere, în
cernoziom, Aronia dezvoltă o îngramadire de rădacini cu o lungime totală de 711
m, la o adâncime de 130 cm. În plus, firele mai mici de 1 mm în diametru
reprezintă 91-95%, de 1-3 mm doar 3-4% și 1-2% mai groase
de 3 mm. În acest fel, Aronia oferă o
putere de aspirare incredibil de puternică a sistemului radicular, apa și componentele
nutritive se absorb de plante numai prin firele subțiri și înghemuite, în
timp ce rădăcinile mai groase sunt utilizate pentru fixarea și transportul
nutrienților. De aici ideea că planta de Aronia este bună pentru
solurile nisipoase, gropile de cenușă și de deșeuri reabilitate.
Reușește să se dezvolte și în solurile
defavorizate umede, așa ca cele mlăştinoase. În acest caz, dispunem de o irigare
permanentă! Aronia a oferit omului o șansă de a profita
în mod direct și eficient de umiditatea acumulată peste iarnă și primăvara
devreme.
Tehnologia culturii de
Aronia
Este
recomandat de a fi plantată toamna, dar poate fi plantată chiar şi iarna cu
condiţia că solul nu este înghețat și că plantele nu au început să vegeteze, sau primăvara
devreme. Plantele în ghivece pot fi plantate şi în sezonul de creștere. În acest
caz, planta se înmoaie în apă cu câteva ore înainte de plantare și sunt udate atât
la plantare cât şi după, astfel încât planta să intre imediat în vegetaţie.
Se
dezvoltă și produce randamente bune în toate tipurile de sol, cu excepția celor
alcaline. Calitatea bună, este că nu absoarbe compuşii nocivi din sol, apă și aer, și poate fi
cultivată în vecinătatea poluanților industriali și centralelor
termice. Ar fi o soluție bună să fie plantată ca fâşii de protecţie în preajma
gunoiştilor, precum și a staţiilor de epurare. Aronia pe aceste suprafețe ar trebui să
fie plantată mai dens decât cele din livezile convenționale, de
exemplu, în rânduri de 2 x 1 m, care vor forma foarte repede un sistem
radicular dens, prevenind eroziunea de vânt şi poluarea solului. Aronia
poate fi folosită şi pentru formarea gardurilor decorative vii. Este suficient
să se planteze un rând de plante având între ele 80 - 100 cm. Acest gard viu va
arăta splendid cu frunzișul tânăr și verde, şi florile sale albe, decorate cu fructe de pădure
negre care pot fi consumate începând din august și până în
noiembrie.
Fertilizarea
Pregătirea
terenului constă în prelucrarea de bază, aratul la o adâncime de aproximativ 30
cm, discuire, sau afânarea solului, pentru a nivela stratul de suprafață fragmentat.
Plantarea se face cel mai bine la scurt timp după obţinerea materialului
săditor dintr-o pepinieră. Înainte de a începe plantarea, se recomandă
administrarea îngrășămintelor de tipul NPK 15:15:15, 500-600 kg/ha, după care
efectuaţi o afânare a solului, pentru a evita contactul direct cu sistemul radicular al
plantelor. În acest fel se previn potențialele efecte
toxice ale concentrației mari de săruri minerale și uscarea
plantelor. La utilizarea gunoiul de grajd se recomandă de împrăştiat 40-50 t/ha, în
acest caz cantitatea de îngrășăminte minerale ar trebui să fie redusă la
jumătate.
În
perioada de vegetaţie se recomandă încă o fertilizare cu NPK 08:16:24, sau ceva
similar, circa 500 kg / ha pe an.
Randamentul
și calitatea fructelor sunt cele mai dependente de
fertilizare și irigare, precum și de
regularitatea distrugerii buruienilor.
Densitatea
de plantare în livezi convenționale cel mai bine este de 3 x 1,5 m, ceea ce ar
constitui 2 222 de plante la hectar. La o astfel de distribuire, fiecare
plantă primește 4.5 m2 de spațiu. Este plantată
la adâncimea la care puieţii au fost plantaţi în pepinieră. Este
recomandat să se sape gropi cu adâncimea de 20 cm și diametru de 30
cm . Puieţii se pun atent în gropi, se udă și se aruncă
pământ umed apoi se tasează atent în jurul tulpinii pentru a stabili un
contact bun între rădăcinile plantei și sol, și în același timp are loc
eliminarea aerului afară. În cazul în care este secetă, așa ca în toamna
anului 2011, este nevoie de irigare pentru a preveni procesul
de deshidratare, pentru că seceta usucă terenurile de unde rădăcinile plantelor
absorb apa - și aceasta respectiv duce la uscarea plantelor înainte de a se
dezvolta.
Dacă
doriți să recoltaţi Aronia mecanic, atunci densitatea plantelor ar fi
de 3 x 0,8 m, în acest caz numarul de plante pe hectar ar fi 4100.
În
jurul plantei e bine de împrăştiat un strat de paie, cel puțin o jumătate de
metru pe diametru în jurul tulpinei, cu scopul de a preveni apariția buruienilor.
Stratul protector ar trebui să fie reînnoit în fiecare primăvară. În aşa
fel, stratul vechi se dezintegrează și se transformă
în îngrășăminte organică prin care apa intră uşor în zona rădăcinilor.
Componentele finale aparute prin descompunerea materiei organice, ca,
apa, dioxidul de carbon, mineralele și energia
emanata, fac ca plantele fertilizate cu îngrăşăminte organice să se
dezvolte mai rapid, fiind într-o stare mai bună de sănătate și rezistente la
secetă, boli, și alte situații stresante cauzate de schimbările climaterice bruște.
Când vine vorba de minerale - ca componente de descompunere a materiei organice
- ar trebui să fie enumerate compușii azotici, cum
ar fi amoniacul, nitriți și nitrați; elemente de potasiu, fosfor, magneziu, calciu și alte biogene. Cel
mai bun efect al tuturor materialelor organice care pot fi folosite ca îngrășăminte, se obține atunci când
se pune un pic de lâna sau vată în groapă înainte de plantare și se acoperă cu
un strat de sol fertil. În urmatorii 10 - 15 ani lâna sau vata va putrezi
treptat și va furniza în zona rădăcinei compuși ai azotului,
componentele cele mai importante ale organismelor vii. Ar trebui remarcat
faptul că scheletul de compuși organici de carbon în atmosferă sunt prezenți mult mai puțin decât ceea de
ce plantele au nevoie și prin urmare e necesară aplicarea de materiale organice având rolul
de a aproviziona planta cu dioxid de carbon.
Prima recoltă este posibilă în al treilea an, în cazul când au
fost plantaţi puieţi de un an. În principiu, orice plantă, chiar și Aronia, în
primul an de la plantare trebuie să dezvolte un sistem radicular bun și să se
pregătească pentru cursa din anii următori. Plantele de Aronia bine dezvoltate dau
roadă în al doilea an. Randamentul este aproximativ 35 - 40 fructe la o medie
de doi lăstari pe plantă, sau între 50 -100 de grame. În primul an de la
plantarea puieților de doi ani, pot fi obținute 100 - 200
kg de fructe la hectar. În sezonul următor prin ramificarea unui
arbust cu 7-8 lăstari, se obțin 200 - 300 de grame pe plantă, sau 440 - 660 kg pe
hectar. Fructele ating o greutate de la 0.6 la 1.1 grame, astfel unui kilogram
îi revin 1000 - 1600 fructe. Fructul conţine nişte semințe foarte mici, a căror
greutate absolută (greutatea la 1000 boabe) este aproximativ de 3 grame. Odată
cu creșterea, împreună cu toate lucrările clasice de îngrijire, în
special distrugerea buruienilor, în al zecelea an de viață al plantaţiei,
Aronia poate aduce o productivitate de aproximativ 5 -10 kg pe plantă, sau
de la 11 la 22 t/ha. Recoltarea nu trebuie sa întârzie! Perioada optimă de
recoltare a fructelor este la sfârșitul lunii
august, și recoltarea se poate extinde până la jumătatea lunii următoare.
În acest sens, pierderile sunt foarte mici. De altfel fructele se usucă şi cad.
Daca plantaţiile sunt irigate şi au păstrat frunza verde prin care
are loc fotosinteza, fructele se alimenteaza, ceea ce duce la mărirea perioadei
de recoltare. Deci, având în vedere calitatea fructelor, putem spune că cu cît
mai mult timp are loc nutriţia – cu atât sunt mai dulci, și mai puţin
astringente. Dacă sunt expuse la lumina puternică a soarelui, se usucă și cad. Masa lor și în noiembrie e
aceiași de 0.6 - 1.1 grame. Aproximativ 30% din
fructe nu rezistă până în primăvară. Sunt foarte bune pentru ceai. Același fruct poate fi
folosit de 2-3 ori, iar în cele din urmă pot fi servite ca fructele dintr-un
compot.
Productivitatea
menţionată mai sus poate fi așteptată în următorii 20 de ani. Irigarea
este un element cheie pentru a asigura un randament ridicat şi stabil de peste
ani. Seceta este cel mai mare dușman al tuturor
plantelor, inclusiv Aronia. Tăierea lăstarilor vechi la 5-7 ani sporeşte
randamentul plantei și asigură o performanță bună.
Arbustul are o creștere lentă şi ajunge la 1.5 pâna la 2.5 metri, astfel încât
fructele pot fi recoltate cu ușurință fără careva utilaje mecanice speciale. Arbustul este
rezistent la boli și dăunători, astfel încât nu este nevoie de careva intervenţii de
protecție. Ca atare, Aronia este o specie de plantă ideală pentru
cultivarea în așa-numita agricultură ecologică sau bio, cea din urmă fiind cu o
treaptă mai sus de cea ecologică. La vârsta de 4-5 ani, când plantele
ating peste un metru în înălțime, ele însuși suprimă
buruienile de pe rânduri, și îngustează distanța, şi între
rânduri. După zece ani, în cazul în care mai este iarbă între aceste rânduri,
nici nu este nevoie de a o tunde, astfel încât plantaţia de Aronia este o
adevarată oază pentru lumea animală, un habitat ideal pentru păsări
cântătoare, prepelițe, potârnichi, fazani, iepuri ... . Exista amestecuri speciale
de semințe de iarbă pentru înerbarea viilor și livezilor,
care sunt dominate de trifoi alb. În aprilie, când plantaţia se înălbește de mulțimea florilor,
este ca o haină de nea, florile de Aronia este o hrană foarte bună pentru
albini.
Beneficiile
În afară de fructe,
frunzele de Aronia pot fi folosite şi în ceaiuri, foarte bogate în vitamina P.
Ca aspect seamănă cu frunzele de cireș. Toamna, după
primele înghețuri, frunzele devin roșii purpurii.
Ceaiul are un gust și un miros de boabe de migdale. Cu adaos de miere şi lămâie are
un efect foarte revigorant. La un litru de apă clocotită este suficient
să adăugați 5-6 frunze, se acoperă vasul și se lasă să se
răcească. În același mod pot fi utilizate și fructele
uscate, la fel și ciorchinele. Primele plantaţii de Aronia din Moldova cu
suprafaţa de 157,8 ha au fost înfiinţate în anii șaptezeci ai
secolului XX în ocolurile silvice. Puieții au fost
importați din URSS. Ideea că fructele pot fi utilizate pentru producerea
sucului nu a fost abordată până la sfârșit, dar dintr-un
kilogram de fructe poate fi stors aproximativ 600 ml de suc, care
se păstrează cel puţin un an, daca se pasteurizează la 92° C. Sterilizarea nu
este utilizată, în scopul de a păstra aromele naturale de fructe. Masa obținută după
stoarcerea sucului poate fi îndulcită și pregătită ca
gem sau dulceață, care au de asemenea, proprietaţi medicinale. În
plus, pot fi folosite fructele întregi de Aronia pentru a face gemuri
și dulcețuri, jeleuri, salate de fructe, deasemenea pentru obţinerea
vinurilor, băuturilor spirtoase, lichiorurilor și tot ce se poate
de preparat din struguri. Unii oameni folosesc Aronia chiar şi în salata de
rosii, iar în iaurturile lactate adaugă suc de Aronia. Îngheţata cu suc de
Aronia are o culoare frumoasă, purpurie. Sucul de Aronia poate fi folosit ca
colorant natural în pregătirea unei varietăţi mari de prăjituri și dulciuri.
Acest mesaj are drept
scop ideea de susţinere a producției de Aronia
şi de a o dezvolta, pentru că acest fruct este mai mult decât un
fruct,este un medicament, mult
mai benefic decât multe alte produse alimentare. Fiecare gospodar poate găsi
ceva spaţiu în gradina sa pentru a planta un arbust de Aronia, și să înceapă să
utilizeze storcătorul de fructe, care uneori este uitat
de mulți ani. Într-o epocă de extindere a producției vegetale fără
utilizarea pesticidelor, există acest fruct pe care mama natură l-a
dăruit omului. Ar trebui să fie introdus ca un articol obligatoriu în
supermarket-uri, unde să fie vândute în stare proaspătă, așa cum este în
cazul lămâei și altor fructe. Fructele proaspete pot fi păstrate în depozit la
rece, precum merele sau strugurii, la 2° C. Se usucă ușor la soare sau
la umbră, fără frica că se vor strica. În întreaga lume există o cerere mare
pentru fructele de Aronia. După prezentarea acestei plante vă comunic ca în
Olanda o cutie de 250 g de Aronia proaspătă costa 17 euro! Avem oportunități foarte mari
pentru export!
Aspecte
medicinale
Valoarea medicinală și nutritivă
Aronia este bogată în nutrienți și substanțe medicamentoase.
Fructele conțin 25-30% substanță uscată, cele mai multe zaharuri,
glucoza 6,2 - 10,8%, fibre 3.0 - 3,1%, pectina 0.63 - 0.75%, acid organic 0,7 -
1,3% și antociani (600
- 2300 mg%). Consistența lor este o comoară (1,55%) din macro și micro elemente,
cum ar fi fier, calciu, cupru, iod, bor, molibden, mangan, cobalt și potasiu, precum
și vitaminele C, P, PP, B6, B2, E și provitamina A.
Antocianii sunt cele mai importante substanțe
colorante, dar cu condiția că fructele de Aronia au ajuns la maturitate. Sa
constatat că 1480 mg de antociani sunt conținute în 100 g de fructe proaspete,
în timp ce concentrația de proantocianidina în
100 de grame este de 664 mg. Aceste substanțe se găsesc şi în coaja fructelor.
În acest fel, planta reușește să-și protejeze conținutul fructelelor chiar și semințele din fructe,
de efectele nocive ale radiațiilor UV. Culoarea și luciul fructelor atrag păsările și animalele care
se hrănesc cu ele, și astfel are loc răspândirea acestora pe cale naturală.
Al doilea cel mai bogat fruct în antociani dupa Aronia, este fructul matur de
zmeură neagra cu aproximativ 320 mg%, în timp ce coacăza neagră conține 250 mg%
și murele 205 mg% la 100 g de fructe.
Aronia conţine cei mai mulți antioxidanti din cele 277 tipuri
de produse alimentare folosite de către om, inclusiv fructele de pădure și alte pomușoare, citrice,
legume, cereale şi mirodenii. Printre antocianii din Aronia se numără
acidurile: cianidin, epicatehin, acid cafeic, quercetină, delfinidina, petunidin,
pelargonidin, peonidin și malvadin. Aceștia toți sunt fenoli
antioxidanţi - flavonoizi. Ei sunt cei care absorb radicalii liberi. Conținutul
antioxidant este exprimat în așa-numitele Unități ORAC
(Capacitatea de Absobție a Radicalilor de Oxigen). Pentru
Aronia capacitatea antioxidantă este 16 062, cu alte cuvinte 16
062 de micromolecule se conţin în 100 g de fructe, ceea ce este mult mai mult
decât la afine, mure, zmeură și coacăza neagră. Necesitatea zilnică a omului este
de la 3000 la 5000 de unități ORAC, unui om iar fi suficient să consume aproximativ
20-30 de grame de fructe, sau cât mai multe fructe de pădure.
Cu o astfel de compoziție, Aronia repezintă alimentul și medicamentul
care reduce riscul multor boli, precum cancerul, bolile hepatice, bolile
cardiovasculare, inflamațiile cronice, problemele gastro-intestinale, inclusiv
ulcere, și inflamarea ochilor (uveita). Întăreşte sistemul
imunitar şi este un aliment folositor - ca medicament pentru
copii, sportivi și convalescenți. Aronia încetinește procesul de
îmbătrânire și are un efect antiseptic. Antioxidanţii pot fi
folositori în tratamentul bolilor cronice, cum ar fi cancerul, boli de inima,
Parkinson, bronșite şi multe alte boli. Toate
substanţele active pe care Aronia le generează pentru a se proteja de insecte,
ciuperci, bacterii şi virusi, numite printr-un cuvânt fitoncide sau
antibiotic din plante cu acţiune bactericidă și bacteriostatică, îi ofera
corpului uman să utilizeze aceste beneficii ale naturii.
În alimentație și medicină Aronia este folosită în principal sub formă
de suc din fructe presat la rece sau sirop. Dintr-un kilogram de fructe
proaspete întregi, se stoarce aproximativ 600 ml suc consistent, închis la
culoare, aproape negru, care este conservat prin pasteurizare, în ambalaje de
sticlă. Acest suc este folosit diluat cu apă, ceai sau alte sucuri de fructe,
cum ar fi cele de măr sau gutui. În 100 ml de suc conținutul de
vitamina P (bioflavonoide) este de cel puțin 150 mg.
Valoarea energetică e maxim de 63 kcal. Sucul crud trebuie utilizat cu precauție, ca și în cazul altor
medicamente, de trei ori pe zi cîte 50 ml.
Aronia este, de asemenea, utilizată la prepararea gemurilor.
După stoarcerea sucului, rămășițele de coaja şi semințe, sunt fierte și îndulcite
astfel încât să obțineți un gem. Există multe alte feluri de produse prelucrate
din Aronia, ca exemplu: bomboane, iaurturi cu pulpă, înghețată, salate de
fructe, salate cu roşii, vin ... Cantitățile mari de fructe pot fi
folosite pentru producţia de vin, după care în tescovină se adaugă apă se lasa
ceva timp, apoi se scurge sucul, se lasă să fermenteze și prin distilare
obţinem țuica. Un gospodar bun nu aruncă nimic: uscați frunzele şi
preparaţi din ele ceai, fructele sunt utilizate așa cum este
descris mai sus, și crengile după tăiere sunt folosite la foc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu