Revin la cateva sfaturi legate de levantica (lavandula angustifolia)
Levantica este un semiarbust de cultura cu durata mare de viata ,ramificat in forma de tufa ,inalt pana la 40-70 cm inaltime,acest lucru ne determina ca la achizitionarea unei plante sa fie plantata in sol si nu in ghiveci.Este o planta de origine mediteraniana solicitand temperaturi ridicate la germinare ,dar si la pornirea in vegetatie .Suporta bine seceta avand cerinte reduse la umiditate,in schimb este o planta pretentioasa la lumina deoarece intensitatea acesteia o ajuta la sintetizarea uleiului eteric.Solul trebuie sa fie usor argilos,nu suporta excesul de umiditate sau apa stagnata in sol.In primii ani tijele florale vor fi taiate de 2 ori pe an la cca 8-10cm deasupra solului pentru a stimula ramificarea acesteia.Perioada optima de efectuare a taierilor pentru regenerare este in luna februarie sau in luna noiembrie ,aceasta efectuandu-se la 8-10cm de la sol.recoltarea florilor se face in iunie -iulie se taie virfurile ,in prima jumatate a zilei cand afara este uscat si cald.
Cultivarea rozmarinului in ghiveci
Rozmarinul poate fi cultivat cu usurinta
in ghiveci sau in gradina , este un arbust peren de provenienta
mediteraniana . Arbustul de rozmarin are o tulpina lemnoasa pe care se
dezvolta ramuri cu frunze de culoare verde-gri , mici si inguste .
Rozmarinul la maturitate deplina ajunge la dimensiuni de la 50 de
centimetri pina la 3 metri inaltime . Cu ajutorul plantelor de rozmarin
se pot realiza tufisuri , sau chiar si garduri vii daca se acorda o
atentie deosebita taiatului ramurilor . Pe balcon , in ghiveci poate fi
considerat o planta ornamentala . Cultivarea rozmarinului in ghiveci sau
in gradina nu necesita o atentie deosebita , este rezistent atat la
temperaturi ridicate dar si la temperaturi scazute . Desi rezitent la
temperaturi scazute , pe perioada de iarna trebuie protejat cu folii de
polietilena . Rozmarinul este mare iubitor de soare , nu suporta
stagnarile de apa , cultivat in vas este sensibil si la apa care se
acumuleaza in farfuriuta colectoare de sub vas . Udarea rozmarinului se
face de obicei seara fara a exagera cu cantitatea de apa . Cine vrea sa
cultive rozmarin in ghiveci trebuie sa acorde putina atentie cresterii
plantei , ramurile trebuiesc taiate pentru a mentine planta de
dimensiuni reduse . In cazul in care planta s-a dezvoltat si ghiveciul
nu are dimensiunile
Rozmarin
corespunzatoare poate fi schimbat intr-un
ghiveci de dimensiuni mai mari . Rozmarinul poate fi cultivat plecand
de la seminte , perioada optima de semanat este primavara , poate fi
cultivat si achizitionand o planta de la un vanzator de plante cum se
poate cultiva si taind un ram de la cineva care are deja o planta bine
dezvoltata . In ultimul caz ramul de rozmarin se poate dezvolta in doua
moduri , poate fi lasat intr-un vas cu apa pana face radacini si dupa
aceea se rasadeste intr-un ghiveci , in gradina sau se poate rasadi
direct in vas sau in gradina dupa ce se indeparteaza frunzele de pe o
portiune de ram de cativa centimetri . Daca se opteaza pentru metoda
rasadirii directe a ramului trebuie acordata putina atentie irigarii ,
pamantul din vas sau din gradina trebuie mentinut umed pentru 2-3
saptamani , pana cand planta dezvolta radacini . Rozmarinul se adapteaza
tuturor tipurilor de teren , chiar si solurilor
sarace in substante nutritive . In general rozmarinul nu este atacat de
insecte , mai mult tine departe insectele si de plantele din apropiere .
Pe timpul iernii , cand temperaturile sunt foarte scazute , rozmarinul
trebuie protejat cu o folie de polietilena . Florile de rozmarin au
culori de la rosu la lila si chiar albastru deschis , este o planta
verde tot timpul anului , si frunzele lui pot fi recoltate tot timpul
anului . La recoltare se pot taia si mici parti de ram fara rani planta .
Frunzele se pot consuma verzi , proaspete dar si uscate ; frunzele
uscate pierd putin din aroma . Rozmarinul este folosit pe larg in
bucatarie dar datorita proprietatilor antireumatice , antidiuretice si
antioxidante este folosit si pentru tratarea anumitor afectiuni
diuretice si reumatice . Pentru tratarea acestor afectiuni se foloseste
infuzia si decotul . Infuzia de rozmarin se prepara folosind o lingura
de frunze verzi sau uscate pentru 250 de mililitri de apa fierbinte .
Infuzia are efecte importante la digestie , poate fi folosita si pentru
calmarea acceselor de tuse cu efecte antistres . Aceasta infuzie de
rozmarin se poate consuma dupa mese sau eventual seara inainte de
culcare .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu