vineri, 6 iunie 2014

Alte retete si sfaturi despre ardeiul gras,kapia ,gogosar etc.

Boli ale ardeiului de care trebuie sa tinem cont in aceasta primavara

boli-ale-ardeiului-de-care-trebuie-sa-tinem-cont-in-aceasta-primavara

Phyllosticta capsici - Patarea alba a frunzelor
Atacul se manifesta pe frunze, sub forma unor pete albicioase, oval-alungite, colturoase sau neregulate, bine delimitate de o dunga subtire, brun-negricioase. Petele sunt vizibile pe ambele fete ale limbului si au diametrul cuprins intre 1-5 mm; ele pot fi izolate sau confluente. In dreptul petelor se observa punctisoare negricioase, ce reprezinta picnidiile ciupercii. Intr-o faza mai avansata a bolii tesuturile atacate se desprind si cad, frunzele ramanand sfasiate.

Xanthomonas campestris - Patarea bacteriana a ardeilor
Ataca foarte des si culturile de tomate. Un atac usor al acestei bacterii determina aparitia unor pete necrotice proeminente pe frunze, iar un atac sever poate cauza caderea frunzelor si aparitia acestor pete inclusiv pe tulpina si pe fructe. Ca in cazul marii majoritati a atacurilor bacteriene, aceasta boala este greu de combatut in perioadele cu ploi frecvente si cu umiditate relativa a aerului ridicata. Bacteria se poate extinde de la o planta bolnava la una sanatoasa prin stropii de apa sau prin contactul dintre o planta sanatoasa si una bolnava.

Ascochyta capsici - Patarea cenusie a frunzelor
Aceasta ciuperca ataca frunzele de ardei, pe care produce pete circulare, ovale sau neregulate, de 1-12 mm diametru, de culoare cenusie-galbuie. Petele sunt marginita de o dunga fina, de culoare bruna si prezinta la suprafata punctisoare mici, negricioase, care sunt picnidiile ciupercii. Pe masura ce boala evolueaza, tesuturile din dreptul petelor se sfasie si cad, frunzele ramanand ciuruite. Ele contin numerosipicnispori alungiti, bicelulari, incolori, de 8-11x3-3,8 μ.

Alternaria capsici-anuui - Innegrirea fructelor
Pe fructele de ardei, inmuiate ca urmare a oscilatiilor de umiditate, se dezvolta un mudegai brun-negricios, actifelat, format din conidioforii si conidiile ciupercii. Pe vreme umeda acest mucegai se intinde cu repeziciune cuprinzand adesea intreg fructul.

Nicotiana virus 1 - Mozaicul
Aceasta viroza se intalneste frecvent atat la pantele din camp, cat si la cele din sera. Atacul se manifesta diferit in functie de conditii. Astfel, la plantele crescute in sere, in lunile de iarna, se observa ala inceput aparitia in lungul tulpinilor, a unor pete necrotice, sub form de linii, brune-cenusii. Aceste pete se extind si pe lastari si pe petiolul frunzelor si chiar pe pedunculul florilor sau pe fructe, ducand la vestejirea si uscarea partilor atacate. Plantele partial atacate, care continua sa se dezvolte, vor prezenta mai tarziu pe frunze numai simptome de mozaic, format din alternarea unor pete de culoare verde-inchisa sau galbuie, cu portiuni de culoare normala. Uneori se observa tendinta de a se forma pete mai mult sau mai putin inelare. La culturile din camp se intalneste numai forma de mozaic.

Lycopersicum virus 5 - Stolburul
Primele simptome de stolbur apar pe la mijlocul lunii iunie si se manifesta printr-o ingalbenire evidenta a frunzelor, incepand ceu cele de la varful tulpinii. Marginile acestor frunze se rasucesc in sus, limbul luand astfel forma de lingurita. Cu timpul toate frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se usuca si cad, incepand de jos in sus, majoritatea plantelor ramanand complet desfrunzite.

In general, plantele atacate de stolbur sunt mai mici, prezentand o scurtare a internodiilor tulpinii. Florile nu prezinta modificari, insa nu leaga. Fructele care erau deja formate in momentul contaminarii, isi pierd teugescenta si se zbarcesc.

Curcumis virus 1 - Indesirea si piticirea ardeiului
Primele simptome ale acestei viroze apar pe frunzele de la mijlocul tufei, sub forma unr pete mari, inelare, clorotice, de cca. 1 cm diametru. Intr-un stadiu mai avansat al bolii, pe fondul inelelor clorotice se formeaza 2-4 inele concentrice, adesea discotinui, de culoare bruna. In cazuri mai rare, pe frunzele infectate, in loc de pete inelare apar zone mari clorotice, la extremitatea carora mai tarziu se formeaza borduri necrotice, de culoare bruna. Spre sfarsitul perioadei de vegetatie, cand frunzele pe care au aparut simptomele primare se ingalbenesc, petele inelare nu mai sunt clorotice, ci au culoarea verde.

Pe frunzele care se formeaza dupa ce a avut loc infectia, atacul se manifesta prin aparitia unor pete difuze, de culoare verde deschisa, care alternand cu portiuni de un verde mai inchis, dau limbului un aspect mozaicat. Simptomul de mozaicare a frunzelor se observa foarte usor la inceputul verii si mai spre toamna. Simptomele cele mai caracteristice ale acestei viroze se refera insa la aspectul general al plantelor bolnave. Acestea raman mici, atingand, in cazul infectiilor timpurii abia 20-40% din inaltimea plantelor sanatoase. In multe cazuri, plantele bolnave formeaza lastari cu internodii scurte, ceea ce duce la o ingramadire a frunzelor si la o indesire a tufelor.

In cazul infectiilor timpurii, boala se manifesta numai prin piticirea si indesirea tufelor, a caror frunze sunt deformate si mozaicate, fara pete inelare.

Cu ce facem tratamentele fitosanitare la ardei


Fungicid Ortiva 250 SC
Combate fainarea (Leveillula taurica) si putregaiul negru al fructelor (Alternaria capsici annuui). Se aplica preventiv in partea a doua a vegetatiei, in perioada formarii fructelor, in doza de (0,75 l/ha).

Ortiva 250 SC este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul actioneaza in ciclul de dezvoltare a agentilor patogeni, in principal asupra germinarii si mobilitatii sporilor. O mare parte din substanta activa patrunde in frunza si se misca translaminar, avand ulterior si o redistribuire uniforma a produsului in intreaga frunza. Restul de substanta formeaza un rezervor la suprafata frunzei, care se reactiveaza in conditii de umiditate.

Ortiva 250 SC are un efect vitalizant asupra plantelor, frunzele avand o capacitate de asimilare mai buna. De asemenea, are influenta pozitivaa asupra perioadei de pastrare a legumelor.

Se recomanda aplicarea preventiva. Daca bolile s-au instalat deja, nu se recomanda utilizarea produsului (activitate curativa redusa). Se va evita aplicarea produsului atunci cand temperatura aerului si/sau umiditatea relativa sunt foarte ridicate (se va acorda atentie in mod deosebit in spatiile protejate).

Pe parcursul unui sezon, numarul de tratamente cu Ortiva 250 SC nu va depasi 30% din numarul total de tratamente, dar nu mai mult de 3 tratamente pe sezon. De asemenea, se recomanda a nu se efectua tratamente consecutive cu Ortiva 250 SC, ci in alternanta cu alte produse din grupe chimice diferite (de ex. Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado MZ, Bravo 500 SC).

Fungicid Topas 100 EC
Combate fainarea (Leveillula taurica). Tratamentele se pot aplica la aparitia primelor simptome ale dezvoltarii bolii, in doza de 0,035%. Topas 100 EC este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea fainarii la un numar mare de culturi, nu doar la ardei.

Topas 100 EC este absorbit rapid de catre toate partile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) si distribuit translaminar in frunze. Pe langa actiunea preventiva si curativa, Topas 100 EC actioneaza si prin vapori, protejand si zonele care nu au fost atinse de produs.

Intervalul dintre tratamente se adapteaza in functie de conditiile climatice, evolutia bolii si culturii. Pentru combaterea intregului complex de boli, Topas 100 EC se poate amesteca cu Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado MZ, Pergado F, Bravo 500 SC, in functie de cultura.

Se recomanda alternarea fungicidului de produse din alte grupe chimice (de exemplu Thiovit Jet 80 WG, etc.)

Fungicid CHAMPION 50 WP
CHAMPION 50 WP este un fungicid de contact pe baza de cupru folosit in prevenirea si combaterea manei si patarii bacteriene (Xanthomonas) la vita de vie, pomi fructiferi, legume, cartofi. La ardei, se aplica preventiv sau la aparitia primelor simptome de mana sau arsuri bacteriene, in doza de 3 kg/ha.

Prezinta cristale de hidroxid de cupru de dimensiuni foarte mici ceea ce determina o suprafata foliara de acoperire mult mai mare in comparatie cu alte fungicide cuprice. La aceeasi cantitate de substanta activa, numarul ionilor de cupru in contact direct cu suprafata frunzei este mai mare, astfel incat distributia produsului cat si efectul biologic vor fi mai mari. Tratamentul cu CHAMPION 50 WP nu necesita adaugarea de aditivi in solutie deoarece particulele fiind incarcate electrostatic adera foarte bine pe suprafata tratata.

Poate fi aplicat cu orice fel de echipament de stropire si este compatibil inclusiv cu incesticidele organo-fosforice. Nu prezinta restrictii privind intervalul de pauza dinaintea recoltarii.

Fungicid TOPSIN AL 70 PU
Fungicidul TOPSIN AL 70 PU se aplica la avertizare, fiind eficace la ardei impotriva fusariozei. Eficacitatea cea mai buna se obtine cand tratamentele se aplica preventiv, inainte de aparitia sau la aparitia primelor simptome de boala, avandu-se in vedere si recomandarile din tehnologiile specifice pe culturi, referitoare la fazele si momentele obligatorii pentru aplicarea tratamentelor. Se aplica in doza de 10gr/10l apa (0,5l solutie/planta).

TOPSIN AL 70 PU are actiune fungicida, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini, avand un foarte bun efect preventiv si curativ fata de un spectru larg de agenti fitopatogeni care provoaca boli ale plantelor cu infectie de suprafata si sistemica.

Timpul de pauza este de 14-18 zile. TOPSIN AL 70 PU se poate aplica impreuna cu alte produse fungicide, insecticide si fertilizanti foliari omologate la culturile respective, cu exceptia produselor alcaline, avand in vedere recomandarile din tehnologiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu