joi, 22 mai 2014

Salcamul, copacul parfumat                                                                                                         

salcamul
Salcamul, copacul parfumat este unul din cei mai rezistenti copaci cu flori. Fructul salcamului nu se consuma, ba chiar din contra este chiar daunator, dar florile facute de salcam sunt unele din cele pe care albinele le adora, iar mierea de salcam este una din cele mai fine, mai aromatae si mai cautate.
Salcamul, pe numele lui oficial Robinia pseudacacia, este un arbore adus in Europa, din America de Nord dupa 1600, dar a reusit sa se adapteze extrem de repede si sa cucereasca tot continentul.
Salcamul prolifereaza foarte usor, tolereaza tot felul de tipuri de soluri, inclusiv pe cele foarte sarace, creste repede, este foarte rezistent, suporta caldura, gerul, seceta si face fata cu succes la zonele cu vant puternic, avand in plus calitatea de a fixa foarte bine solul. Exista riscul ca unele zone sa fie cucerite de salcam, care poate inlocui arborii specifici regiunii, ceea ce poate duce la dereglarea echilibrului in zona. S-a intamplat asa in Oltenia, in Dobrogea, unde padurile de salcam au inlocuit padurile de fag si mesteacan.
In complensatie lemnul salcamului este din categoria celor cu esenta tare, fiind foarte bun pentru foc dar si pentru prelucrare.
Daca vrei sa plantezi un salcam trebuie sa stii ca este foarte posibil ca vitalitatea si rezistenta acestuia sa-ti produca neplaceri in timp, salcamul rasarind in mod spontan in jurul unei plante mama. Am intalnit deseori cazuri de livezi stricate din cauza vitalitatii salcamilor.
Salcamul este insa un arbore binevenit printru imprejmuiri, poate tine loc de garduri si liziere, dat fiind faptul ca este rezistent, are spini naturali, suporta sa creasca inghesuit si ajunge la maturitate repede. Mai mult, florile de salcam, foarte parfumate sunt o bucurie dulce penntru albine fiind o sursa importanta de nectar pentru productia de miere.
In gradina salcamul este preferat pentru ca, desi este un arbore inalt, este foarte solid, iar riscul de prabusire este minim, iar frunza rara nu blocheaza razele soarelui, facand in acelasi timp umbra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu