Cultivarea si lucrarile de intretinere la cultura de cimbru
Cimbrul este planta medicinala si condimentara. Partea aeriana contine pana la 2,5% ulei eteric, care imprima plantei o aroma foarte placuta.
Uleiul esential (Oleum Thymi) contine 20—45% timol si se foloseste in parfumerie, intra in compozitia unor preparate cosmetice etc. Herba intra in compozitia ceaiului pectoral.
Cimbrul este un semiarbust peren, cu radacina pivotanta, lignificata. Tulpina este erecta, lignificata in partea inferioara si acoperita cu un suber cenusiu. Frunzele mici, oval-lanceolate, iar inflorescentele se dezvolta pe ramuri scurte, care pornesc de la subsuoara frunzelor situate spre partea terminala a ramurilor. infloreste in iunie-iulie.
Fructul este uscat si contine patru seminte mici. MMB este 0,2-0,25 g.
1.Cerintele cimbrului fata de clima si sol
In tara noastra cimbrul vegeteaza bine mai ales in campia din sud si sud-vest, pe soluri mijlocii, fertile, bogate in calciu si cu apa freatica la adancime mai mare.
2.Fertilizarea cimbrului
Terenul pe care se cultiva cimbrul trebuie abundent ingrasat cu gunoi de grajd la infiintarea plantatiei (sub aratura adinca, 40—60 t/ha). O data cu gunoiul de grajd se administreaza si ingrasaminte complexe.
In anii urmatori se aplica numai ingrasaminte minerale, toamna sau primavara devreme.
3.Semanatul se face direct in camp, toamna sau primavara foarte devreme. Pentru a obtine un rasarit uniform, patul germinativ trebuie sa fie foarte bine pregatit.
Semanatul se face in randuri la distanta de 40—45 cm sau in benzi, cu distanta intre benzi de 55—60 cm, iar intre randurile apropiate de 25—30 cm. Se folosesc la hectar 6 kg seminte. Adancimea de semanat este mica (1—2 cm).
Pentru infiintarea plantatiilor de cimbru se poate folosi si procedeul producerii mai inainte a rasadului si apoi transplantarea acestuia in camp.
Rasadul se produce in straturi reci, ferite de vinturi, unde semanatul se face primavara devreme, in randuri la distanta de 8-10 cm, folosind 3-5 g seminte la 2 m2. Pentru un hectar sunt necesari 25—40 m2 de straturi.
Plantarea la locul definitiv se face in luna mai.
Cimbrul se inmulteste si pe cale vegetativa, prin butasi, ca si la levantica. Acest procedeu se practica insa numai in campurile de selectie.
4.Lucrarile de ingrijire constau in rarit la distanta intre plante de 15—20 cm, in prasile si pliviri. Trebuie avut in vedere faptul ca la inceputul vegetatiei plantele cresc incet si se imburuieneaza usor.
5.Recoltarea cimbrului se face cu cositoarea, taind plantele la 10—15 cm deasupra solului cand lanul este in plina floare. Herba se usuca direct la soare sau pe stelaje sub soproane. Herba se poate distila in conditii bune si in stare proaspata.
Samanta pentru semanat se recolteaza din portiuni de lan oprite in acest scop. Se recolteaza varfurile plantelor, cand inflorescentele sunt aproape uscate.
Productia de cimbru la hectar
O plantatie de cimbru se exploateaza economic 5-6 ani. In primul an se recolteaza 1500—2 500 kg /ha masa verde. In urmatorii 3-4 ani productia variaza intre 3 000 si 10 000 kg/ha. Din 3-5 kg masa verde rezulta 1 kg masa uscata.
Productia de samanta este de 40—60 kg/ha.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu