Lucrari de infiintare a culturii de alstroemeria
Deoarece o cultura de alstroemeria trebuie sa dureze cel putin 2- 3 ani , pregatirea terenului in vederea plantarii trebuie sa cuprinda lucrarea de afanare in profunzime ( 40 – 50 cm ) a solului si adaosul de materii organice in cantitati mari ( 300 tone / ha gunoi de grajd sau 100 -200 tone / ha mranita ). Daca solul este greu , lutos, se impune administrarea in plus a 100 – 150 tone / ha turba fibroasa sau frunze semidescompuse .
Dupa incorporare se dezinfectie se adauga superfosfat in doze de 600 – 1000 kg / ha . Urmeaza maruntirea, nivelarea si modelarea prin greblare a brazdelor late de 100 de cm.
Sistemul de plantare cu distantele intre randuri si pe rand este prezentat in schema de plantare de mai jos. Deasemeni , scheme de plantare gasiti in site-ul nostru la multe din culturile floricole care va intereseaza, optiunea dvs este sa introduceti intr-una din casetele de cautare de pe site a plantei despre care doriti informatia. Sunt doua casete, prima care va ofera rezultate de pe intregul web si a doua care ofera rezultate numai din baza de date a site-ului nostru.
Plantarea se face in gropi deschise la adancimea de 12 – 15 cm. Materialul saditor il constituie rizomii tineri care se descprind de la plantele mama deplantate in acest scop. Lastarii porniti din mugurii de pe rizomi este bine sa fie de dimensiuni mici ( 2-3 pana la 10 -15 cm, in functie de soi si starea culturii.)
Asezarea in gropi a fragmentelor de rizomi cu lastari se face manual avandu-se grija ca partea superioara a rizomului sa fie aproape de marginea gropii. Plantarea rizomilor fara lastari poate fi o cauza a putrezirii lor. De aceea , dupa plantare si tot timpul pana la prindere ( restabilirea cresterii ) se uda cu cantitati mici de apa pentru a se preveni putrezirea partilor subterane.
Perioada optima de plantare este toamna in lunile septembrie- octombrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu