marți, 17 decembrie 2013

Allamanda cathartica

Allamanda cathartica - Alamanda

Proveniență: America de Sud
Familia: Apocynaceae
Descrierea plantei: Arbust cu flori mari, în formă de pâlnie, de un galben-auriu, și cu frunze verzi, ovale, cerate. Planta secretă o sevă lăptoasă.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut afară, dar numai într-un loc însorit, adăpostit.
Amplasare și lumină:Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna păstrând solul în permanență ud, mai rar în timpul iernii.Planta tolerează un pământ ușor uscat, dar în aceste caz florile vor fi mai mici.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Toamna, după ce perioada  de înflorire s-a încheiat, arbustul poate fi tuns pentru a stimula o creștere compactă. Replantați anual la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Hendersonii face flori foarate mari. Silver Dwarf este un soi compact cu frunze verzi-argintii. Specia A. neriifolia are flori mai mici și frunze asemănătoare leandrului. A. blanchetti are flori roșii-purpurii.
Boli și dăunători: Afide, păduchi lânoși, musculițele albe, păduchi țestoși și păianjeni roșii.


Araucaria heterophylla

Araucaria heterophylla - Pinul-de-Norfolk

Alte denumiri: Brad de cameră, Bradul de Norfolk
Proveniență: Insulele Norfolk din Oceanul Pacific.
Familia: Araucariaceae
Descrierea plantei: Arbust veșnic verde, elegant, cu ramuri ce cresc paralel cu solul și cu ace moi, ascuțite. Crește până la 2 m înâlțime în ghiveci. În locul lui de proveniență, bradul crește până la 60 m.
Utilizare: Este o plantă decorativă prin frunze, cu formă sculpturală, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținută afară, într-un loc umbrit. Este o plantă ideală pentru a fi pusă în valoare singură.
Amplasare și lumină: Soare direct până la soare  filtrat. Are nevoie de un loc luminos, bine aerisit. În perioada verii poate sta și în aer liber.
Interval de temperaturi: Preferă un loc răcoros, mai ales în timpul iernii. Preferă temperaturi până la 22 grade Celsius.  Nu tolerează temperaturi sub 0 grade Celsius.Iarna se ține la lumină, la 5-10 grade Celsius.
Udare: Udați regulat cu apă dedurizată și nu lăsați solul să se usuce. Mențineți pământul mai uscat în timpul iernii. Planta tolerează aerul uscat.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5-10 grade Celsius. Replantați într-un ghiveci larg, o dată la trei sau patru ani, la începutul primăverii.
Alte soiuri: Soiul Glauca, cu ace albastru-verzui, și Gracilis, într-o formă compactă.

Aspidistra elatior

Aspidistra elatiorAspidistra

Alte denumiri: Palmierul pantofarului, Pana cocoșului
Proveniență: Pădurile montane umbroase din Japonia și China
Familia: Convallariaceae
Descrierea plantei: Această plantă nepretențioasă este ușor de îngrijit. Plantă rezistentă cu rădăcini dese și cu frunze mari, lucioase, de culoare verde-închis, cu o textură asemănătoare pielii și codițe lungi. Florile sale în formă de clopoțel, de culoare crem cu interior maro, apar foarte rar, la nivelul solului. Crește foarte dreaptă. Are frunze până la 80 cm înălțime și 10 cm lățime.
Utilizare: Plantă decorativă prin frunze, cu formă sculpturală, pentru interior, seră sau solariu. În verande, scări de bloc, ea nefiind o plantă pretențioasă.
Amplasare și lumină: Tolerează un loc umbrit până la soare filtrat. Nu o țineți în soare direct.
Interval de temperaturi: Răcoare mai ales în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 7 grade Celsius
Udare: Udați regulat de primăvara până toamna, lăsând pământul să se usuce ușor între două udări. Udați mai puțin în timpul iernii, când planta trebuie ținută într-un loc răcoros. Tolerează aerul uscat.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Replantați numai atunci când este necesar, de obicei o dată la trei sau patru ani, la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Variegata are de-a lungul frunzelor dungi de culoare alb-crem.
Boli și dăunători: Păduchi lânoși, păduchi țestoși și păianjeni roșii.
Înmulțire: Prin divizarea plantei în timpul primăverii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu