joi, 21 mai 2015

Glicina o alta specie deosebit de specaculoasa prin portul si florile sale ,iata cateva sfaturi despre aceasta.
Glicina mov (pe numele oficial Wisteria floribunda) este un arbust catarator originar din Japonia. Glicina mov este cea mai raspandita, fiind adaptata la conditii de clima din Romania, dar exista si glicina roz si glicina alba, ceva mai rare.
glicina
Glicina mov este o planta perena, cataratoare, cu un coronament foarte bogat, fiind capabila sa imbrace complet o fatada, un gard sau sa formeze bolte, dintr-o singura radacina. Glicina mov are frunze cazatoare, rezistenta scazuta la frig, in primii ani, are nevoie de mult soare, apa si pamant feril. Glicina mov este o planta destul de pretentioasa, dar dupa primii ani de viata devine robusta si ceva mai toleranta la conditiile de mediu. Planta traieste mult, peste 20 de ani, si poate ajunge in 10 ani la o inaltime de 10-15 metri daca este lasata sa creasca libera, tulpina arbustului ajungand la peste 30 de centimetri diametru.
Daca este tunsa corect, poate lua forma unui copac, cu tulplina si coroana (dar are nevoie de sustinere adecvata in primii 3-4 ani de viata), si daca ii este oferit suportul de care are nevoie se dezvolta impunator. Spectaculos este ca glicina mov poate forma bonsai, unele exemplare avand varste care depasesc 20 de ani si fiind de o frumusete plina de mister.
Florea de glicina mov (dar si cele albe sau roz) seamana cu florile de salcam, dar sunt mult mai mari si rezista mult mai mult timp. Glicina mov infloreste la noi, la finele lunii aprilie, inceputul lui mai. Florile dureaza 6-8 saptamani si sunt mai multe serii, astfel ca perioada de inflorescenta dureaza practic toata vara. Florile sunt suav parfumate si extrem de decorative. Glicinele batrane fac chiar doua repreze de flori, mai ales daca anul a avut o vara ploioasa si mai rece, iar toamna este lunga.
In primii ani dupa plantare (care se face dupa regulile de plantare a arbustilor de gradina), glicina mov are nevoie de ingrijire atenta, teren fertil, bogat in substante organice, fertilizat vara si bine drenat. In primii ani are nevoie de sustinere si dierctionarea spre locurile de catarare. Trebuie legata, sustinuta si agatata.

Pentru glicina mov, tunderea este esentiala

Glicina mov trebuie tunsa toamna dupa caderea frunzelor, dar inainte de inghet. Daca nu o faci toamna (caz in care va rezista mai bine la ger), trebuie tunsa  primavara pana dau mugurii. Plantele mature trebuie tunse serios, pentru corectarea formei si reducerea lastarilor. Taierea poate fi facuta de oriunde, dar trebuie sa-i lasi lastarii de prindere. Cu cat tunzi mai mult, cu atat infloreste mai mult. La plantele mature (peste 5-6 ani) se poate practica si o taiere de vara. Taie de oriunde, pastrand lastarii de sustinere. Taierea de vara stimuleaza o noua inflorire.
Glicina mov are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, iar orientarea catre catarare trebuie facute spre zonele foarte insorite din gradina. Daca creste in zone umbrite nu infloreste, dupa cum are probleme si daca apa balteste sau daca solul este sarac in nutrienti. Udarea plantei trebuie sa fie moderata, mai frecventa in primii ani si in perioade de seceta sau seara dupa apus in zilele caniculare. Are nevoie de ingrasamant cel mai bun fiind cel cu degajare lenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu