joi, 13 februarie 2014

Amenajarea unei rocarii


Lucrarile de intretinere sunt minime

Amenajarea unor rocarii presupune folosirea unor specii de plante care se preteaza la conditiile create de folosirea pietrei si a unui teren accidentat.

amenajarea-unei-rocariiPentru a crea un aspect mai rustic si deosebit al gradinii, putem amenaja o rocarie. Rocariile reprezinta compozitiile artificiale ce au ca scop reproducerea la scara mica a unor peisaje care, asociate cu vegetatia specifica, sugereaza o scena montana, dand astfel curtii un aspect pitoresc.
Dupa stabilirea formei acesteia, trecem la formarea ei prin aducerea pamantului vegetal, care va fi dispus sub forma unei coline, cu o inaltime de minimum 40-50 cm pentru arbusti si 20-30 cm pentru plantele erbacee, realizand si denivelari mai mici. Lucrul cel mai important de care trebuie sa tinem cont este marimea plantelor si pamantul pe care il avem la dispozitie. Locul ales poate fi intr-un colt inestetic sau in jurul unui foisor.
Integrarea rocilor in amenajarile peisagistice este posibila atat prin valorificarea celor eventual prezente in teren, cat si prin crearea de component artificial cu roci. Acestea pot fi exploatate visual, constituind locuri atractive, pe care vizitatorul le descopera in parcurgerea unui traseu. Se evita pozitionarea de pietre cu aspect pyramidal, preferandu-se cele la care domina dimensiunile orizontale.
Plantele ce se preteaza acestei amenajari sunt de talie mica, cu o crestere inceata. Putem alege specii de foioase, conifere sau trandafiri miniatur, in functie de preferinte. Plantarea se va face cu grija, lasand spatiu pentru dezvoltarea vegetatiei. Spatiile ramase se pot decora cu pietre de diferite dimensiuni si cu scoarta de conifere.
De asemenea, se pot alege si vase din lut ca elemente decorative, in care se pot planta flori sau se poate monta un gard de mici dimensiuni. O alta idee interesanta este si montarea unui fascicul de lumina pe o piatra din rocarie.
Se va pastra aspectul cat mai natural pentru a oferi o priveliste placuta rocariei, iar plantele trebuiesc dispuse in armonie, atat din punct de vedere al marimii, cat si al culorii.
Lucrarile de intretinere aplicate stancariilor sunt: protejarea in timpul iernii a plantelor sensibile la ger, refacerea in primavara a partilor deteriorate, inlaturarea florilor trecute, taieri de limitare a cresterii plantelor, udatul periodic al vegetatiei, fertilizarea, plivitul buruienilor.
O rocarie reusita a avut mereu un avantaj: lucrarile de intretinere sunt minime, daca amenajarea s-a facut cu atentie. In cadrul gradinilor, rocile neprelucrate prin taiere mai pot fi folosite pentru construirea zidurilor de sprijin, a platformelor pentru chioscuri, a bordurilor bazinelor, realizarea de pavaje (cu lespezi de piatra, piatra de rau), contribuind la imprimarea unui character rustic al zonei. Tot intr-un astfel de cadru, unele roci mai mari, cu forme natural adecvate, pot fi transformate in jardiniere prin excavare si umplere cu pamant, sau pot fi gaurite si folosite in amenajarea unei fantani arteziene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu