vineri, 11 septembrie 2015

Lucrari necesare in gradina in lunile septembrie si octombrie

   Sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie continua sa strangi frunzele cazute, imbunatateste solul din gradina si planteaza cativa copaci sau arbusti. Afla care sunt lucrarile in gradina :

1. plantele la ghiveci se aduc in casa

   Plantele care nu rezista la temperaturi scazute pot fi duse in casa sau in sera . Odata cu mijlocul toamnei, temperaturile de afara sunt din ce in ce mai mici. Plantele care sunt aduse in casa ar trebui aclimatizate treptat.

2. pregateste un compost nou

      Foloseste frunzele de toamna si resturile vegetale adunate pentru a pregati un compost nou. Vei avea nevoie de acesta mai tarziu.

3. Planteaza copaci din diverse specii

      La mijlocul toamnei se pot planta noi copaci si arbusti. Este bine sa sapi o groapa de trei ori mai mare decat radacina plantei alese pentru plantare. Copacul se aseaza apoi in groapa sapata si se acopera radacina in asa fel incat aceasta sa fie usor mai sus decat nivelul solului. Pentru plantare, foloseste pe fundul gropii, dar si in straturile depuse, pamant de calitate, cu fertilizatori. Ai grija ca atunci cand pui inapoi pamantul sa nu ramana bule de aer.

4. Planteaza usturoi

     Daca nu ai plantat inca usturoi, o poti face pana la sfarsitul lui noiembrie. Toamna este perioada ideala sa plantezi usturoi. In pamantul rece de afara, cateii de usturoi germineaza si isi fixeaza radacinile. Dupa primul inghet, este bine sa pui un strat de mulci. Usturoiul se dezvolta bine intr-un sol umed, cu multa materie organica.

5. Alte plante de pus in gradina in septembrie si octombrie

   In septembrie la sfarsit si inceputul lunii octombrie mai poti planta coacaze, bulbi de flori pentru primavara si ierburi aromatice. Oregano, patrunjel, busuioc, cimbru sunt cateva plante pe care le poti pune in gradina in aceasta perioada.
   Este bine sa plantezi bulbii cat mai devreme, pentru ca pamantul sa nu fie inca inghetat. In acest fel, plantele prind radacini inainte de primul ger. Lalelele, de exemplu, se pot planta in gradina pana cel tarziu la sfarsitul lui noiembrie.
   Tot in septembrie la sfarsit si octombrie se planteaza plante vesnic verzi. Acestea se dezvolta cel mai bine in locurile ferite de vanturi puternice.

6.recolteaza semintele provenite de pa flori si legume

       In octombrie pot fi stranse semintele pentru viitoarele culturi. Alege semintele de la cele mai bune plante, indiferent ca sunt flori, fructe, legume etc. Factorii care trebuie luati in consideratie in colectarea semintelor de la plante sunt aroma, productivitatea, rezistenta la boli, vigurozitatea.        Strange semintele care s-au uscat pe planta, cum este cazul la flori sau broccoli.
       La plantele ale caror seminte se scutura de pe caladii, pune in jurul acestora din urma pungute.   Cand semintele se vor scutura, acestea vor fi colectate in saculeti.

7. Recolteaza legumele

      In octombrie este un moment bun sa te bucuri de recolta ta de toamna. Acum poti culege din gradina rosiile coapte, conopida, prazul, sfecla rosie, morcovii, varza, dovleceii etc.

8. Curata adapatoarele pasarilor

      La mijlocul toamnei, adapatoarele si sursele de apa sunt pline de resturi vegetale. Daca ai locuri special amenajate pentru pasari, curata adapatoarele, precum si recipientele pentru hrana.

Deseori suntem nerabdatori ca plantele sa infloreasca mai repede ,mai mult timp si de ce nu de mai multe ori pe an.Iata intrebarea:

A.Cum faci plantele cu bulbi sa infloreasca tot anul?

Pentru a te bucura tot anul de plantele  care infloresc primavara, nu trebuie decat sa le muti in casa si sa pui in aplicare cateva tehnici istete. Descopera-le in continuare!

1. Pacaleste narcisa de hartie

Narcissus papyraceus sau narcisa de hartie este o specie deosebita de narcise, cu flori albe, parfumate. Pentru a o determina sa infloreasca in orice moment al anului in interiorul casei, planteaza-o intr-un vas de sticla sau din ceramica, fara gauri de scurgere. Adauga, apoi, circa 5 cm de pietricele curatate in prealabil. In continuare, adauga doua linguri de carbune activ si inca un strat de pietricele. Insereaza trei bulbi de narcise de hartie si toarna apa, cat sa umezesti vasul pana la fund. Este necesar sa uzi plantele de fiecare data cand nivelul scade cu circa 0,5 cm. Te vei putea bucura de florile deosebite ale narcisei o data la fiecare 4-6 saptamani si nu uita ca, dupa fiecare inflorire , sa inlocuiesti bulbii, intrucat nu vor mai face flori. Poti utiliza aceleasi pietricele pentru urmatorii bulbi.

2. Planteaza zambile struguras

Muscari armeniacum sau zambila struguras este o alta planta cu bulbi de care te poti bucura tot timpul anului. Una dintre cele mai indicate variante ale acesteia este Christmas Pearl care nu are nevoie de o perioada de repaus. Zambila struguras poate fi plantata in orice tip de ghiveci, atat timp cat acesta este prevazut cu gauri de scurgere. Iata cum ii asiguri conditiile propice de dezvoltare zambilei struguras: umple un ghiveci pe jumatate cu un amestec de pamant de flori si mix special pentru orhidee. Adauga, apoi, bulbii (cati incap in containerul ales) cu radacinile in jos si acopera-i cu pamant. Toarna apa din belsug, pana cand aceasta incepe sa se scurga prin gaurile de pe fundul vasului. Plaseaza ghiveciul pe o tavita care retine apa in interior, in dreptul ferestrei. Zambila struguras trebuie udata din nou cand pamantul de deasupra este uscat.
Florile apar la circa 8 saptamani de la plantare. Poti folosi bulbi pana la sosirea primaverii, cand i-ai putea muta in gradina. Anul urmator te vei putea delecta din nou cu florile colorate si parfumate ale zambilei struguras.

3.Amaryllis

Amaryllis sau crinul de iarna poate fi cultivat, la randul sau, in interiorul casei, avand nevoie de aceleasi conditii de umiditate ridicata specifice narciselor de hartie. Planteaza Amaryllisul intr-un vas in care ai pus un strat de pietricele, doua linguri de carbune activ si inca un strat de pietricele - containerul ar trebui sa fie, in acest moment, 2/3 plin. Adauga apa calduta, cat sa acoperi pietricele din vas, dupa care mai adauga un strat de pietris. Adauga bulbul de Amaryllis (poti pune mai multi, daca vasul este suficient de incapator) deasupra, cu radacina in jos. Mai adauga cateva pietricele, suficiente pentru a fixa bulbul crinului de iarna. O data pe saptamana, verifica radacinile plantei - daca acestea nu ajung la apa din interiorul vasului, adauga mai multa. Vei avea parte de flori la circa 6-8 saptamani de la plantare, uneori chiar mai devreme. Dupa inflorire, renunta la bulb, intrucat este putin probabil sa mai faca flori.

B.Cum fortezi bulbii sa infloreasca iarna

         Bulbii infloresc primavara devreme, imediat ce temperaturile incep sa mai creasca si soarele isi arata razele calduroase. Dar aceasta situatie nu este obligatorie. Daca vrei sa ai bulbi infloriti chiar si in toiul iernii, trebuie sa recurgi la procedeul denumit "fortarea bulbilor".
       Te-ai intrebat vreodata de ce bulbii se planteaza in solul din gradina inca de cu toamna, pentru a inflori primavara viitoare, si de ce nu ingheata, asa cum se intampla cu majoritatea plantelor? Ei bine, pentru bulbi, frigul si gerul sunt obligatorii, intrucat initiaza un proces biochimic care le permite sa germineze.
       Sub efectul temperaturilor scazute, amidonul din bulbi se transforma in glucoza, scazand temperatura la care apa din celulele bulbilor ingheata. Acest proces este asemenator celui in care pui sare pe zapada pentru a impiedica formarea ghetii.
1.Achizitioneaza bulbi sanatosi si vigurosi
      Daca vrei sa ai flori frumoase, trebuie sa folosesti bulbi mari, sanatosi si vigurosi. Fortarea bulbilor este o activitate de gradinarit care ar trebui sa se desfasoare in prima jumatate jumatate a lunii noiembrie, deoarece bulbii au nevoie de 12-14 saptamani pentru a rasari.\
2. Pregateste ghivecele
     Odata ce ai achizitionat bulbii, trebuie sa pregatesti ghivecele pentru plantare. Ghivecele trebuie sa aiba un drenaj bun, altfel bulbii pot putrezi in pamant. Pe fundul ghiveciului asaza un strat de pietris sau cioburi de la un ghiveci spart. Deasupra, asaza un strat de nisip, apoi pamant de gradina. Nu este nevoie ca solul sa fie fertilizat, intrucat bulbii vor folosi pentru inflorire substantele nutritive din interiorul lor. Bulbii se ingroape in proportie de 2/3 in ghiveci, astfel incat varfurile sa ramana in afara.
3.Asaza ghivecele intr-un loc racoros si intunecos
     Este momentul sa asezi ghivecele in cel mai racoros si intunecos loc. Poate fi vorba despre un beci, despre un garaj sau orice alt spatiu in care temperaturile sunt pozitive, dar mici. Pentru a fi sigur ca fortarea bulbilor va da rezultate, poti tine ghivecele intr-un frigider.
     Daca spatiul ales de tine nu este intunecos, poti acoperi ghivecele cu foi de ziar. Incearca sa nu tii bulbii langa legume si fructe, intrucat anumite substante emanate de acestea pot incetini procesul de germinare.
4.Muta ghivecele la caldura

    Dupa 12-14 saptamani de stat la rece, ghivecele pot fi mutate intr-o camera cu o temperatura de 15-16 grade Celsius. Pe masura ce planta creste, pot creste si temperaturile. Dupa alte 4 saptamani, bulbii vor inflori.

C.Ce plante cu flori se inmultesc prin bulbi
      Plantele care se inmultesc prin bulbi sunt putine la numar spre deosebire de cele care se inmultesc prin butasire, rizomi, stoloni, separarea tufelor sau seminte . Scoaterea bulbilor din pamant si separarea lor se face in perioada de repaus a plantelor, cand frunzele s-au uscat complet.



1. Begonia





     Begonia este o planta de apartament care se inmulteste prin bulbi. Mai exact este vorba despre begonia de flori. Florile begoniei sunt recunoscute pentru frumusetea si delicatetea lor si au aspectul unor trandafiri in miniatura. Inmultirea acesteia se face bulbi sau bucati de bulbi, insa se impune ca acestia sa aiba cel putin un mugure. Odata plantati, bulbii begoniei trebuie tinuti intr-o camera luminoasa, insa nu trebuie sa stea in bataia directa a soarelui. De asemenea, bulbii nu trebuie udati excesiv deoarece pot putrezi. Acestia au nevoie doar de un sol umed si nu de unul imbibat cu apa.

2. Crinul


       Crinul este o plana de gradina foarte parfumata care infloreste atat toamna cat si la sfarsitul primaverii. Inainte de a planta bulbii de crin ai grija ca acestia sa nu fie uscati. Bulbii se pot planta planta atat primavara cat si toamna. Bulbii de crin se planteaza intr-un sol afanat si fertilizat, la o distanta de 30-40 de centimetri intre ei si la o adancime de aproximativ 20 cm. Varful bulbului trebuie sa fie plantat la o distanta de 5 cm sub nivelul solului. Dupa plantare si apoi saptamanal bulbii de crin necesita udari abundente. Apa trebuie sa ajunga in sol pana la o distanta de 20-30 cm.

3 .Dalia


     Dalia este o alta planta care se inmulteste prin bulbi. Bulbii daliilor se planteaza in luna mai sau chiar inceputul lui iunie. Plantele au nevoie de un sol bine drenat si se recomanda sa contina ingrasamant. Pentru a creste sanatoasa si frumoasa, planteaza bulbii intr-un loc insorit al gradinii.        Solul trebuie sa fie mentinut umed cat mai mult timp posibil.

4. Gladiola

Sursa: www.ausgardener.com.au
      Gladiola este o planta care se inmulteste atat prin seminte cat si prin bulbi. Bulbii gladiolelor se planteaza primavara, dupa ce temperaturile depasesc 10oC. Este necesar sa se planteze la o distanta de minim 5-8 cm intre ele si la o adancime de 1-2 cm sub nivelul pamantului. Pentru a avea gladiole inflorite pentru o perioada mai lunga, poti planta bulbii la un intreval de 2 saptamani.

5. Irisul

Sursa: www.unc.edu
       Irisul este o planta ai carui bulbi se planteaza toamna, inainte de a da inghetul. Planteaza bulbii la o distanta de 30-40 cm. Pozitionarea acestora in pamant se face cu radacinile de la baza in jos. Bulbul de iris nu trebuie plantat la o adancime foarte mare. Este suficient sa-l plantezi la o adancime de 3-4 cm sub nivelul pamantului. Cand acoperi irisul cu pamant, ai grija sa nu se formeze pungi de aer. Aceste pungi de aer ii vor dauna bulbului care poate putrezi sau ingheta in cursul iernii. Din aceasta cauza este important sa te asiguri ca pamantul nu prezinta bolovani. Uda foarte bine bulbii pentru a te asigura ca nu a ramas aer in jurul lor si pentru a face solul compact.

6. Lacramioara


      Lacramioarele sunt plante perene care se inmultesc prin bulbi. Bulbii de lacramioare se planteaza la inceputul primaverii, dupa ce solul s-a dezghetat. Lacramioarele au nevoie de un sol foarte bine drenat, care sa nu retina apa. Taie primul centimetru din radacinile formate la baza bulbului si planteaza-l in pamant, la o distanta de 4-5 cm sub nivelul solului. Uda apoi solul, insa nu excesiv deoarece planta nu suporta un sol imbibat cu apa. Planta trebuie udata doar cand solul incepe sa se usuce la suprafata.

7 .laleaua


      Lalelele sunt unele dintre cele mai indragite flori de primavara. In cazul in care vrei sa cresti lalele in curtea ta este bine sa stii ca acestea se inmultesc prin bulbi. Bulbii de lalele se planteaza toamna. Acestia se sadesc la o distanta de 20-25 cm distanta intre ei. Groapa in care se va planta bulbul trebuie sa fie de aproximativ 3 ori mai mare decat lungimea lui, pentru a putea rezista iernii.

8. Narcisa


      Narcisa este o planta originara din Europa Centrala, nordul Africii si regiunile mediteraneene, care cuprinde aproximativ 32 de specii erbacee, bulboase. Plantarea bulbilor de narcisa se face la sfarsitul toamnei . Datorita faptului ca sunt mai rezistenti decat cei de lalele, bulbii narciselor se pot planta la o adancime de 8-15 cm in functie de marime. De asemenea, spre deosebire de alte plante, narcisele nu necesita un anumit tip de sol si se dezvolta foarte bine atat intr-un loc umbros cat si intr-un loc insorit.

9. Zambila


      Zambila este o floare de gradina care face parte din categoria plantelor perene. Aceasta este originara din Orientul Mijlociu. Zambila prefera locurile insorite, asadar evita sa le plantezi intr-un loc umbros. Bulbii zambilelor se planteaza la o adancime de 15-20 cm si la o distanta de aproximativ 10 cm.

Buna ziua !
        A trecut vacanta  si odata cu ea si vara ,iar in curand toamna isi face prezenta prin ploaie si frig .Este perioada propice sa incepem sa pregatim gradina pentru primavara .Sa scoatem deci bulbii de la locul de pastrare ,sa ii analizam ,triem ,chiar sa aplicam unele tratamente fitosanitare.
        In curand incepe perioada de plantare a bulbilor de toamna, plante ce in primavara cand vor inflori, ne vor imbogati gradina cu culori si miresme. Va prezentam in continuare cateva soiuri deosebite de bulbi de toamna.

1. Bulbi branduse soiul Big Yellow

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 5 cm.
Distanta intre bulbi: 5 cm.
Inaltimea plantei: 15 cm.
Perioada de inflorire: martie-aprilie.


2. Bulbi lalele Darwin Bleu Aimable

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 50 cm.
Perioada de inflorire: martie-mai.


3. Bulbi lalele duble Wirosa

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 30 cm.
Perioada de inflorire: martie-mai.


4. Bulbi lalele franjurate

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 45 cm.
Perioada de inflorire: martie-mai.


5. Bulbi zambile Delft Blue

Perioada de plantare: noiembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 30 cm.
Perioada de inflorire: februarie-aprilie.


6. Bulbi zambile Pink

Perioada de plantare: noiembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 30 cm.
Perioada de inflorire: februarie-aprilie.


7. Bulbi zambile Gipsy Queen

Perioada de plantare: noiembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 30 cm.
Perioada de inflorire: februarie-aprilie.


8. Bulbi narcise Jetfire

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 45 cm.
Perioada de inflorire: februarie-aprilie.


9. Bulbi narcise mari Ice Follies

Perioada de plantare: septembrie-decembrie.
Adancimea de plantare: 10 cm.
Distanta intre bulbi: 10 cm.
Inaltimea plantei: 45 cm.
Perioada de inflorire: februarie-aprilie.