Regula generala pentru trandafirii pitici este aceeia ca trebuie pastrati in ghivece, mai mari sau mai mici pentru ca sunt mult mai delicati si mai pretentiosi decat trandafirii de gradina.
Exista mai multe soiuri de trandafiri pitici, fiecare cu particularitatile lor, dar pentru toti trandafirii pitici regulile de ingrijire sunt in linii mari identice.
Ceea ce variaza de la un soi la altul este culoarea, ritmul de productie a florilor si momentul in care infloresc. Toti trandafirii pitici ajung pana la inaltimi maxime de 50-60 de centimetri si au nevoie de ghivece mai inalte, cu gura larga, neaparat cu gaura pentru scurgerea excesului de apa.Este foarte important pentru toti trandafirii pitici ca pamantul din ghiveci sa ramana afanat si aerat. Oricum, este necesar ca pamantul in care stau trandafirii pitici sa fie schimbat o data in fiecare an.
Pamantul trebuie sa fie maruntit bine, sa nu exercite presiune pe radacini, si sa fie amestecat cu putin nisip. Fie ca vor sta in gradina, pe terase, in balcoane sau pe pervazul ferestrelor ghivecele cu trandafiri pitici au nevoie de expunere la soare.
Trandafirii pitici au nevoie de cel putin sase ore de soare in fiecare zi.
Daca ghivecele stau in aer liber acestea primesc soare uniform, dar daca stau doar pe pervazul ferestrelor ghiveciul trebuie rotit o data pe saptamana pentru ca tufa sa creasca egal si sa primeasca lumina cat mai uniform.Primavara ghivecele cu trandafiri pitici pot fi scoase in aer liber daca temperatura depaseste constat 15 grade Celsius, iar toamna trebuie adusi in casa, cel tarziu la finele lui octombrie, sau chiar mai devreme daca temperatura scade sub 15 grade mai multe zile la rand.
Trandafirii pitici se uda regulat, astfel incat pamantul din ghiveci sa nu fie niciodata uscat de tot. De obicei se uda atunci cand pamantul este uscat la suprafata. Frunzele nu trebuie udate, pentru ca pot sa putrezeasca. Pentru a proteja radacinile de umezeala, in tavita ghiveciului se aseaza un strat de pietris. Poti pune un strat de pietris si in interiorul ghiveciului. Udarea se face numai cu stropitoarea, iar daca ii pastrezi in gradina, ghivecele trebuie asezate in locuri neaparat luminoase, dar ferite de ploaie.
Trandafirii pitici au nevoie de fertilizare in fiecare vara, cu substante bogate in potasiu, la fiecare doua-trei saptamani in perioada in care au flori si boboci. Se folosesc pentru fertilizare numai solutii lichide, in amestec de 1/4 cu apa. Pentru a stimula inflorirea florile trecute trebuie taiate, la fel si frunzele ingalbenite sau uscate. Tufa se poate tunde primavara sau toamna dupa ce inceteaza productia de flori.
Trandafirii pitici sunt feriti de probleme provocate de daunatori, iar cele mai multe din semnele ca nu le merge bine sunt de regula produse din doua cauze: primesc prea multa apa, care nu se dreneaza bine sau nu au suficient soare. Simpla expunere la soare poate vindeca toate problemele.
In balcoane si terase, trandafirii pitici pot sta in jardiniere impreuna cu alte flori. Sunt foarte toleranti si suporta compania campanulelor, a stanjeneilor si a petuniilor.