vineri, 11 septembrie 2015

Lucrari necesare in gradina in lunile septembrie si octombrie

   Sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie continua sa strangi frunzele cazute, imbunatateste solul din gradina si planteaza cativa copaci sau arbusti. Afla care sunt lucrarile in gradina :

1. plantele la ghiveci se aduc in casa

   Plantele care nu rezista la temperaturi scazute pot fi duse in casa sau in sera . Odata cu mijlocul toamnei, temperaturile de afara sunt din ce in ce mai mici. Plantele care sunt aduse in casa ar trebui aclimatizate treptat.

2. pregateste un compost nou

      Foloseste frunzele de toamna si resturile vegetale adunate pentru a pregati un compost nou. Vei avea nevoie de acesta mai tarziu.

3. Planteaza copaci din diverse specii

      La mijlocul toamnei se pot planta noi copaci si arbusti. Este bine sa sapi o groapa de trei ori mai mare decat radacina plantei alese pentru plantare. Copacul se aseaza apoi in groapa sapata si se acopera radacina in asa fel incat aceasta sa fie usor mai sus decat nivelul solului. Pentru plantare, foloseste pe fundul gropii, dar si in straturile depuse, pamant de calitate, cu fertilizatori. Ai grija ca atunci cand pui inapoi pamantul sa nu ramana bule de aer.

4. Planteaza usturoi

     Daca nu ai plantat inca usturoi, o poti face pana la sfarsitul lui noiembrie. Toamna este perioada ideala sa plantezi usturoi. In pamantul rece de afara, cateii de usturoi germineaza si isi fixeaza radacinile. Dupa primul inghet, este bine sa pui un strat de mulci. Usturoiul se dezvolta bine intr-un sol umed, cu multa materie organica.

5. Alte plante de pus in gradina in septembrie si octombrie

   In septembrie la sfarsit si inceputul lunii octombrie mai poti planta coacaze, bulbi de flori pentru primavara si ierburi aromatice. Oregano, patrunjel, busuioc, cimbru sunt cateva plante pe care le poti pune in gradina in aceasta perioada.
   Este bine sa plantezi bulbii cat mai devreme, pentru ca pamantul sa nu fie inca inghetat. In acest fel, plantele prind radacini inainte de primul ger. Lalelele, de exemplu, se pot planta in gradina pana cel tarziu la sfarsitul lui noiembrie.
   Tot in septembrie la sfarsit si octombrie se planteaza plante vesnic verzi. Acestea se dezvolta cel mai bine in locurile ferite de vanturi puternice.

6.recolteaza semintele provenite de pa flori si legume

       In octombrie pot fi stranse semintele pentru viitoarele culturi. Alege semintele de la cele mai bune plante, indiferent ca sunt flori, fructe, legume etc. Factorii care trebuie luati in consideratie in colectarea semintelor de la plante sunt aroma, productivitatea, rezistenta la boli, vigurozitatea.        Strange semintele care s-au uscat pe planta, cum este cazul la flori sau broccoli.
       La plantele ale caror seminte se scutura de pe caladii, pune in jurul acestora din urma pungute.   Cand semintele se vor scutura, acestea vor fi colectate in saculeti.

7. Recolteaza legumele

      In octombrie este un moment bun sa te bucuri de recolta ta de toamna. Acum poti culege din gradina rosiile coapte, conopida, prazul, sfecla rosie, morcovii, varza, dovleceii etc.

8. Curata adapatoarele pasarilor

      La mijlocul toamnei, adapatoarele si sursele de apa sunt pline de resturi vegetale. Daca ai locuri special amenajate pentru pasari, curata adapatoarele, precum si recipientele pentru hrana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu